Locurile de veci au ajuns la prețuri exorbitante în Iași: unele sar și de 5.000 de euro
0La Iași, locurile de veci se vând la sume fabuloase. Fenomenul este cauzat chiar de numărul tot mai mic de locuri de veci de pe raza municipiului, mai ales după pandemia de coronavirus.

Prețul locurilor de veci au crescut și ajung la cel al unui teren de casă, la nivelul Municipiului Iași. Mai mult decât atât, SC Spaţii Publice Iași, societatea din subordinea Primăriei Iași care administrează şi cimitirele publice, anunţă că mai sunt locuri disponibile doar pentru situaţii de urgenţă, notează Ziarul de Iași.
„Locuri disponibile mai sunt doar pentru situaţiile de urgenţă, însemnând trei situaţii: fie deces la persoanele bătrâne, fie că persoana care face solicitarea are o vârstă înaintată, de peste 80 de ani, sau situaţia prin care se prezintă un act medical care dovedeşte faptul că acea persoană suferă de o boală incurabilă, care duce la un deces imediat”, a declarat Laurenţiu Ivan, director SC Spaţii Publice Iaşi (SPI), potrivit sursei citate.
Șansele ca un ieşean să obţină în concesiune un loc de veci sunt aproape nule. Mai ales că nu toată lumea poate concesiona, pentru că există un număr limitat de locuri.
Cel mai ieftin loc de veci este de 500 de euro. Preţurile diferă de la un cimitir la altul, dar şi de locul unde este amplasat în cimitir, central sau marginal, sau de amenajarea acestuia. Cel mai scump loc de veci, însă, scos la vânzare în Iaşi este de 27.170 de lei (aproximativ 5.500 de euro): „Vând loc de veci. Cimitir Sf. Vasile, eu sunt proprietară, se vinde cu acte în regulă”, se arată într-un anunţ publicat luna aceasta.
Condiții pentru concesionare
Pe site-ul SPI Iași se arată că pentru a putea concesiona un loc de veci trebuie să fie îndeplinite anumite condiţii. În primul rând, solicitantul trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu (18 ani împliniţi la data formulării solicitării) și să aibă domiciliul stabil în municipiul Iaşi. În al doilea rând, nu trebuie să dețină în concesiune un alt loc de înhumare.
Afacere pentru unii, ţeapă pentru alţii
Totodată, conducerea Direcţiei Servicii Publice Municipale Iaşi face apel la populaţie să aducă în atenţie orice abuz din partea acestor societăţi.
Doi ieşeni susţin că societăţile care fac lucrări la cimitire le-au cerut sume exorbitante, deşi aveau nevoie de mici reparaţii la morminte. Ieşeanul Gabi Sinca spune că a vrut să repare singur placa de deasupra mormântului familiei, dar administraţia cimitirelor i-a interzis.
A apelat la o firmă acreditată de primărie, însă reprezentanţii societăţii i-au zis că nu se deplasează pentru o singură reparaţie.
„Mi-au cerut un preţ destul de piperat. Între 6.000 şi 8.000 de lei ca să-mi refacă absolut tot acolo, dar eu aveam nevoie doar de câteva reparaţii”, spune bărbatul.
Cazul nu este singular, un alt ieşean, care are şi autorizaţie din partea Administraţiei Cimitirelor, s-a confruntat cu aceeaşi problemă.
„E o aberaţie birocratică. Nu trebuie să semneze primarul dacă tu vrei să-ţi repari mormântul. Pe autorizaţie sunt menţionate nişte lucruri pe care nu trebuie să le faci, să nu deteriorezi morminte/monumente, dar asta e de la sine înţeles”, spune un alt ieşean.
În municipiul Iaşi sunt 43 de firme acreditate să facă lucrări la monumentele funerare din cimitire. Orice lucrare trebuie să fie însoţită de o autorizaţie emisă de primărie.