Începe cel mai mare proiect european din ţară privind reabilitarea unui spital public. Ce presupune proiectul de 27 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria“, care oferă servicii medicale pediatrice copiilor din Regiunea de Nord-Est, dar şi din Republica Moldova ori Ucraina, va fi refăcut print-un proiect de peste 121,4 milioane de lei.

Primul proiect lansat la nivel naţional, care vizează modernizarea unei unităţi medicale cu fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, a fost demarat luni, la Iaşi. Investiţia derulată de Consiliul Judeţean Iaşi este de 121,4 milioane de lei, din care peste 88,2 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile.

„«Sfânta Maria» este cel mai mare spital de pediatrie din toată Moldova. Anual, aici, peste 50.000 de copii îşi găsesc vindecarea, iar alţi aproape 800.000 de copii din regiune pot fi oricând potenţiali pacienţi. Dată în folosinţă în anul 1970, unitatea medicală nu a fost reabilitată până acum niciodată, condiţiile de tratament şi de cazare fiind la un nivel scăzut în cele mai multe clinici“, a declarat Maricel Popa, şeful Consiliului Judeţean Iaşi.

Practic, prin proiectul european va fi reabilitat termic spitalul, vor fi montate zeci de panouri solare şi sisteme inteligente care vor asigura reducerea consumului de apă şi de energie.Totodată, cinci lifturi din clădire vor fi refăcute. La acest proiect, CJ va contribui cu peste 33 de milioane de lei, fonduri din care vor fi asigurate şi alte intervenţii la clădirea spitalului. „În prezent, clădirea în care funcţionează spitalul este mare consumatoare de energie, astfel că, este imperios necesară realizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare, cu intervenţii atât la instalaţiile electrice, termice şi sanitare, dar şi la nivel arhitectural -tâmplărie, anvelopare, eficienţă energetică“, au transmis oficialii CJ.

Lucrările sunt estimate a dura 56 de luni, iar intervenţiile constructorilor vor fi dificile, deoarece în paralel cu lucrările vor trebui asigurate şi serviciile medicale. Reprezentanţii Consiliului Judeţean au transmis că speră ca până la mijlocul acestui an să fie desemnat constructorul pentru acest proiect.

Oficialii CJ Iaşi au anunţat că au în plan pentru acest an şi demararea unui alt proiect ce vizează amenajarea unui spaţiu cu 30 de locuri pentru cazarea părinţilor care vin cu micuţii lor la Spitalul „Sf. Maria“.

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite