Încep lucrările la Spitalul Regional de la Iași. Când va fi gata cel mai mare spital al Moldovei

0
Publicat:

În curând vor începe primele intervenții concrete pe terenul pe care urmează să fie construit Spitalul Regional de Urgență de la Iași, anunță autoritățile locale.

Spital Regional de Urgență Iași SURSĂ Primăria Municipiului Iași
Spital Regional de Urgență Iași SURSĂ Primăria Municipiului Iași

Astfel, constructorul român Ness Proiect Europe a fost desemnat de către Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) să execute lucrările de excavare în zona în care va fi ridicată unitatea medicală, valoarea licitată fiind de aproximativ 26.000.000 de lei fără TVA.

Cât spune municipalitatea că vor dura lucrările de excavare

Lucrările se vor desfășura pe o durată de patru luni și vor include organizarea de șantier, excavarea pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor de acces.

Proiectul Spitalului Regional de Urgență din Municipiul Iași a rămas în continuare cel mai avansat din cele trei spitale de acest tip care vor fi construite în România (alături de Cluj și Craiova).

Primăria Municipiului Iași a început demersurile pentru acest proiect la sfârșitul anului 2016, iar în toamna anului 2017 Consiliul Local a aprobat transmiterea terenului de 120.000 de metri pătrați aflat în zona Moara de Vânt din domeniul public al Municipiului Iași și administrarea Consiliului Local Iași, în domeniul public al Statului și administrarea Ministerului Sănătății, cel care gestionează acest proiect vital, prin ANDIS.

În cursul lunii februarie a acestui an, primarul Mihai Chirica a semnat autorizația de construire pentru proiectul Spitalului Regional de Urgență. Alături de alte documentații necesare, în cursul lunii iulie, el a semnat și certificatul de urbanism necesar extinderii rețelelor de distribuție a energiei electrice și construirii unei stații de transformare pentru viitoarea unitate medicală din Moara de Vânt.

Am încredere că și ceilalți furnizori de utilități (apă-canal, gaz, telecomunicații) vor lucra în paralel cu construirea și dotarea spitalului, astfel încât acest proiect vital să nu aibă sincope”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Cum va arăta noul spital

Noul spital, o construcţie cu 850 de paturi, 20 de săli de operație și circa 3.000 de angajați, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”.

Unitatea regională va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţională în 2027.

Se preconizează că spitalul va gestiona în primul an de funcționare peste 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe.

Spitalul Regional de Urgență de la Iași va avea o amprentă la sol de circa 28.000 de metri pătrați, o suprafață construită totală de 202.689 metri pătrați și o structură pe nouă niveluri.

Costul investiției a fost actualizat la 3,3 miliarde de lei, însemnând circa 668 de milioane de euro, din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții şi de la bugetul de stat.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite