„Împăratul” Vlasov a prins un „optar” cu executare la ruleta justiţiei. Mărirea şi decăderea unui sforar de modă veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a fost încarcerat în noaptea de marţi spre miercuri, după ce a fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare. Mihai „Mişu” Vlasov, zis „Împăratul”, îşi încheie astfel socotelile cu justiţia, el fiind judecat în ultimii şase ani în trei dosare penale.

La fix doi ani de când a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Vaslui, Mihail Vlasov s-a reîntors în spatele gratiilor. Fostul preşedinte al CCIR, ex-deputat, de profesie avocat, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României într-un dosar în care a fost judecat pentru delapidare. Opt ani de închisoare cu executare au decis magistraţii că merită Vlasov, pedeapsa incluzând şi condamnarea dintr-un alt dosar, dar şi perioada rămasă de executat din dosarul în care a fost eliberat condiţionat, în 2017.

Cel supranumit „Împăratul” nu va sta, însă, atât de mult în spatele gratiilor. Din pedeapsa de 8 ani i se va scădea o perioadă de 2 ani şi 10 luni pe care i-a petrecut deja în arest. De asemenea, pentru că are peste 60 de ani, mai exact 76, pe care îi va împlini pe 15 decembrie, Vlasov poate cere eliberarea condiţionată la executare a jumătate din pedeapsă, adică peste 1 an şi 2 luni.

De ce a fost condamnat

Sentinţa a venit într-un dosar deferit justiţiei de DNA, în care Vlasov a fost acuzat că, în perioada 2008 – 2014, a spoliat CCIR şi SC Romexpo SA cu nu mai puţin de 60 de milioane de lei. „După ce a preluat conducerea C.C.I.R., inculpatul Vlasov Mihail a întreprins acţiuni astfel încât bani din bugetul instituţiei să ajungă la diverse entităţi/societăţi comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte şi convenţii”, a fost acuzaţia DNA. 

Procurorii au explicat că a fost vorba de contracte de închiriere, prestări servicii sau asistenţă juridică pe care CCIR şi Romexpo le-a încheiat cu cabinetul de avocat al lui Vlasov. De asemenea, nu mai puţin de 47,6 milioane de lei au fost ridicaţi în numerar de Vlasov, în baza unor dispoziţii de plată, în timp ce 702.000 de lei au fost plăţi cu cardul CCIR către mai multe cazinouri, făcute de Vlasov direct, fără ca banii să mai fie înapoiaţi.

Trecutul zbuciumat al lui Vlasov 

Mihail Vlasov este unul dintre cele mai controversate personaje din Iaşiul post-decembrist. Înainte de Revoluţie, Vlasov a fost judecător, funcţie de pe care a fost condamnat pentru că ar fi primit mită 70.000 de lei, adică echivalentul unei Dacii pe atunci. În 1990, Vlasov a fost achitat de acele acuzaţii, reuşind să convingă justiţia acelei vremi că ar fi fost victima unei anchete politice.

Anii ’90 au fost de bun augur pentru Vlasov, care s-a ridicat şi a reuşit să îşi clădească la Iaşi o vilă ce l-a adus în atenţia presei. Luxuriantă, imensă, cu piscină în interior, locuinţa din Copou a lui Vlasov, devenit între timp avocat, era considerată cea mai scumpă din oraş la acel moment. La finele anilor ’90, Vlasov era în mijlocul unui scandal imens în Iaşi, fiind acuzat de presa locală că, prin intermediul unei fundaţii pentru tineret, încerca să preia abuziv un hotel cochet dintr-o zonă centrală a Iaşiului.



Mişu Vlasov a fost un apropiat al liderilor PNL din Moldova, relaţia dintre acesta şi liberali fiind oficiată odată cu căsătoria fiicei sale, Vanda Vlasov, cu fostul ministru liberal Cristian David.

Imagine indisponibilă

În 2007, „împăratul” ajunge un nume cunoscut la nivel naţional odată cu numirea sa în funcţia de preşedinte al Camerei Comerţului şi Industrie a României (CCIR). Un an mai târziu, pentru o scurtă perioadă, iulie-decembrie 2008, a fost şi deputat în Parlamentul României.

Patima jocurilor de noroc 

Ajuns la Bucureşti, a intrat şi în gura fostului preşedinte, Traian Băsescu. În 2013, pe când ministru al Justiţiei era Mona Pivniceru, şi ea tot din Iaşi, Băsescu a spus despre Vlasov să este „preferatul” lui Pivniceru. Era un comentariu ironic în contextul în care numele lui Pivniceru era vehiculat pentru funcţia de procuror general al României. În prezent, aceasta este judecător constituţional.

Una dintre laturile umane ale lui Vlasov a fost patima pentru jocurile de noroc. Numele său a apărut pe lista părţilor vătămate într-un dosar al Poliţiei Capitalei ce a vizat clanurile interlope „Duduianu” şi „Caran”, cercetate pentru cămătărie. Vlasov ar fi fost un client al celor două clanuri, de la care ar fi împrumutat, în mai multe rânduri, sute de mii de euro pentru a juca la ruletă. Despre pasiunea pentru ruletă a lui Vlasov a vorbit inclusiv fiica sa, Vanda Vlasov, în 2014. „Jocurile de noroc sunt o îndeletnicire a nobilimii. Da, tata joacă la cazino. Şi ce face? Violează copii?", spunea, atunci, fiica „împăratului”. Declaraţia era dată în contextul menţinerii arestului lui Vlasov, într-un dosar al DNA în care a fost acuzat că a cerut mită 1 milion de euro pentru a rezolva favorabil un dosar de la Curtea de Arbitraj.

Prin condamnarea din 3 noiembrie, judecătorii au menţinut şi sechestru pe cinci imobile de-ale lui Vlasov.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un fost ministru anunţă concedieri masive la stat şi tăieri de lefuri, după alegerile parlamentare


Strigătul de ajutor al unui medic dintr-un spital COVID-19: „E iadul pe Pământ ce e acum! Ajutaţi-mă!”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite