Ieşenii care aduc în România cei mai mari artişti de jazz ai momentului. Povestea gemenilor care au construit o afacere din pasiunea pentru muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Bâscă, Răzvan Bâscă şi Andreea Stoleru alături de artista Youn Sun Nah FOTO Miluţă Flueraş
Dragoş Bâscă, Răzvan Bâscă şi Andreea Stoleru alături de artista Youn Sun Nah FOTO Miluţă Flueraş

Dragoş şi Răzvan Bâscă sunt din Iaşi şi împreună au pus bazele agenţiei de creare şi organizare de evenimente Twin Arts, un business care îşi are sediul în Bucureşti, deşi a pornit de la Iaşi, şi care promovează în România, din 2003, concerte rock, jazz şi blues, susţinute de artişti cu acoperire naţională şi internaţională.

Fraţii Dragoş şi Răzvan Bâscă (37 de ani) sunt doi gemeni din Iaşi pasionaţi de muzică de foarte mici. Au crescut cu magnetofoane Tesla şi Kashtan în casă, ascultând Deep Purple şi Eagles şi cu un radio Gloria  moştenit de la bunicul, oltean din Craiova, la care ascultau Studio Rock-ul lui Lenti Chiriac şi Heavy Metal Shop-ul lui Aurel Nedelcu de la Europa Nova Iaşi.

Au fost mereu genul de metalişti fanatici care ştiau totul despre muzicienii pe care îi iubeau, care şi-au cumpărat mii de casete şi mai târziu sute de cd-uri şi care dedicau mult timp audiţiei. Jazz-ul şi l-au apropiat ceva mai târziu, pe la 23-25 de ani. Au început cu Eberhard Weber şi Keith Jarrett, ascultaţi tot la prietenul lor Mihai Musceleanu, la un revelion memorabil.

Fraţii Bâscă au studiat 3 ani Geografie - Engleza, dar nu au mai avut răbdare să termine şi s-au apucat de organizat concerte.

Începuturile agenţiei de creare şi organizare de evenimente, Twin Arts, cel mai îndrăzneţ proiect al fraţilor Bâscă pe terenul muzicii de calitate, se leagă de anul 2003. În acel an, impulsionaţi de chitaristul trupei Cannabis, Mihai Musceleanu, au organizat în Iaşi primul lor concert de jazz cu Luiza Zan, Mihai Musceleanu, Rick Condit, Sorin Petrilă şi Iulian Pavelescu.

De atunci şi până în prezent au lucrat atât cu artişti români ca Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Paula Seling, Ioan Gyuri Pascu, Byron, Luna Amară, Urma, Kumm, Nightlosers, cât şi cu artişti de peste hotare precum Hiromi, Simon Phillips, Anthony Jackson, Avishai Cohen, Youn Sun Nah, Dhafer Youssef, Kurt Elling, Oregon, Ane Brun, Wovenhand, Marriages, Ulf Wakenius, Paolo Fresu, Victor Wooten Band, Eric Sardinas and Big Motor, Tigran Trio, Vijay Iyer Trio, Snarky Puppy, Riverside, Nik Bärtsch's Ronin, Tides From Nebula, Al Jawala, Ane Brun, Hindi Zahra.

DE LA IAŞI LA BUCUREŞTI

Au urmat şi alte concerte în mai toate cluburile din Iaşi, până când ne-am săturat să facem anticameră la patronii de cluburi şi ne-am deschis noi unul. Se numea Blackout şi am făcut acolo o grămadă de evenimente. Am lansat cărţi, am organizat piese de teatru, concerte cu Alifantis, Gyuri Pascu, Urma, Luna Amară, l-am avut invitat pe Alex Leo Şerban, şi am cunoscut o mulţime de oameni deştepţi. Unde mai pui că într-o seară ne-am trezit cu Pascal Bruckner în club. Venise în Moldova pentru documentarea unui articol despre cazul Tanacu şi a trecut şi pe la noi, îndrumat de colaboratorii săi români.A dansat câteva ore şi a fost foarte drăguţ cu toată lumea”, îşi aminteşte Răzvan Bâscă.

În perioada în care au lansat Twin Arts, Răzvan şi Dragoş erau singurii din Iaşi care produceau evenimente fără finanţări, fără sprijin de la primărie, având, însă, parteneri serioşi ca Centrul Cultural Francez, Cărtureşti sau Humanitas.

Eram foarte <<do it yourself>> şi în mare măsură aşa am şi rămas. Pasiunea noastră pentru artă ne-a motivat să organizăm şi expoziţii, concerte, lansări de carte, lansări de film”, crede Răzvan.

Numele Twin Arts dat agenţiei a apărut şi dintr-o întâmplare, dar este inspirat şi de viaţa personală a celor doi fraţi. Se grăbeau să facă un afiş, nu aveau habar, pe atunci, de noţiunile de naming, branding sau logo. Intuiau, doar că le trebuie un nume al lor şi au asociat faptul că sunt gemeni cu dorinţa de a organiza evenimente în mai multe direcţii artistice.

Fraţii Bâscă organizează, prin agenţia lor, evenimente oriunde există potenţial, concerte care se adresează unui public exigent, interesat de rock, jazz şi blues, străduindu-se să aducă pe scenele din România muzicieni inovatori şi carismatici, fie ca sunt tineri în plină ascensiune sau artişti reputaţi. După 7 ani în Iaşi şi foarte multe evenimente organizate acolo pentru public, dar şi pentru companii, în 2010 s-au mutat în Bucureşti. De altfel, în acest moment, Bucureştiul este principala lor piaţă, dar au avut şi concerte în ţară. Au ajuns şi la Cluj, Timişoara, Braşov, Sibiu, Constanţa, Târgu Mureş, Oradea.

ARTIŞTI ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA

Agenţia ieşenilor a crescut în fiecare an, cu fiecare eveniment organizat. Nucleul este format din Dragoş, Răzvan şi Andreea Stoleru, cea care de 6 ani se ocupă de promovare şi sponsorship la Twin Arts. Răzvan gestionează partea de producţie, săli şi toate aspectele logistice, iar Dragoş se ocupă de bookingul artiştilor şi parteneriate strategice cu ambasade şi instituţii culturale. Au, binenteles, şi mulţi colaboratori care îi ajută în buna desfăşurare a evenimentelor: graficieni, copywriteri, firmă de sonorizare, voluntari.

Evenimentele Twin Arts sunt dedicate oamenilor cu gusturi muzicale formate în ani de audiţii, dar şi celor curioşi care acum îi descoperă.  

Echipa Twin Arts şi Victor Wooten, unul dintre cei mai mari basişti din lume  FOTO Miluţă Flueraş

Fraţii Basca

Cred că show-urile sold out de la Bucureşti cu Avishai Cohen Trio şi Hiromi The Trio Project au fost concertele care ne-au ajutat să fim mai vizibili în Bucureşti. La Iaşi, fiind un oraş mai mic şi neavând nici un competitor ne-a fost mult mai uşor să ne facem cunoscuţi”, mai spune Răzvan Bâscă.

Un proiect de care fraţii Bâscă sunt foarte mândri este şi turneul Roots Revival Romania-Colors of Maria, un proiect dedicat Mariei Tănase şi iniţiat de muzicianul iranian Mehdi Aminian. Proiectul a inclus două săptămâni de turneu cu o echipă de 23 de oameni.  S-a muncit aproape jumătate de an, timp în care a fost produs şi un CD şi a fost o experienţă profesională şi umană din care tinerii detinători de agenţie au învăţat multe.

Motivaţi de sloganul Twin Arts, „Sea of Sounds”, Dragoş şi Răzvan Bâscă încearcă să aducă în România muzicieni valoroşi care sunt la modă, dar şi artişti cu cariere de decenii. O parte a strategiei agenţiei, de altfel, constă şi în explorarea sloganului împreună cu publicul. Tocmai de aceea, propun concerte ale unor artişti  care nu au cântat niciodată în România.

Fraţilor Bâscă li se datorează primele concerte în România ale unor artişti complecşi precum Ane Brun, Hindi Zahra sau Tigran Hamasyan.

Când plănuiesc un nou concert în România, pentru Dragoş şi Răzvan Bâscă totul începe cu o foaie albă, un pix, o piesă în boxe şi convingerea că pot face un concert cu un artist care le place. Trimit emailuri la agentul artistului, discută la telefon, calculeză bugetul, fac oferte şi, uneori, reuşesc să bată palma. Urmează căutarea unor parteneri care vor să îşi asocieze brandul cu evenimentele lor, multă muncă de promovare, consum de energie, stres, ochii mereu pe vânzarea de bilete, îmbrăţişări la aeroport, probe de sunet cu bătăi de cap uneori, multe aplauze şi culcat la 5 dimineaţa după ce  artiştii sunt conduşi la aeroport.

REŢETA SUCCESULUI FRAŢILOR BÂSCĂ

Au fost mai multe concerte foarte reuşite. Avishai Cohen şi Hiromi sunt indiscutabil foarte iubiţi de publicul din România şi nu a fost nici o surpriză aici. Muzica lui Avishai are multe accente melancolice, nostalgice şi cred că şi-a creat o legătură puternică cu publicul nostru. Mai ales în rândul publicului feminin. Hiromi este extraordinar de tehnică, de precisă, dar se dezlănţuie atât de nebuneşte la pian, încât e un spectacol în sine. E şi foarte simpatică, şi în combinaţie cu talentul ei uriaş se produce ceva magic. La puţine concerte simţi energia ce stă să explodeze în sală şi vezi atâţia oameni plecând zâmbind. Dacă la bas mai este şi Anthony Jackson şi la tobe Simon Phillips, atunci fuziunea e completă”, este convins Răzvan.

La fel de reuşite au fost şi concertele care i-au avut ca protagonişti pe Dhafer Yousef, Snarky Puppy, Wovenhand, Youn Sun Nah si Ulf Wakenius, Âne Brun. Aceştia, cu excepţia lui Dhafer care fusese la Festivalul Enescu cu un proiect, nu mai cantaseră în România.

Mereu am încercat să fim atenţi şi să lucrăm îngrijit. Publicul şi artiştii sunt mereu pe primul loc atunci când lucrăm. De aceea ne alegem cei mai buni furnizori de sunet, alegem cele mai potrivite săli de concert şi ne alegem cu grijă partenerii. Nu facem nici un compromis aici”, spune Răzvan Bâscă despre compromisurile pe care nu sunt dispuşi să le facă la Twin Arts.

Muzicienii pe care îi aduc cei de la Twin Arts în România nu stau foarte mult la noi în ţară, din cauza agendei pline. De regulă sunt duşi de la aeroport la hotel, de acolo puţin mai târziu la soundcheck, concertează, iau masa, merg la hotel şi a doua zi la aeroport. Până la urmă, cel mai important este să aibă un concert reuşit şi să existe schimbul de energie atât de necesar şi pentru cei de pe scenă şi pentru public.  

Cântăreaţa Hindi Zahra adusă pentru prima dată în România de Twin Arts FOTO Facebook

Hindi Zahra

DINCOLO DE SCENĂ

Totuşi, fraţii Bâscă îşi amintesc şi momente simpatice cu artişti, petrecute dincolo de scenă. De exemplu, după concertul cu Snarky Puppy s-au strâns cu toţii în una dintre camerele lor de hotel şi s-au distrat imitând mafioţi italieni din blockbustere.Un moment foarte special a fost şi când l-au condus pe pianistul american Vijay Iyer să repete înainte de concert la cineva acasă, iar ei au stat cuminţi o oră să îl asculte.

Din păcate, deşi sunt foarte legaţi de oraşul natal, sunt nostalgici şi îşi doresc să revină mai des aici pentru a dezvolta proiecte, Dragoş şi Răzvan ajung la Iaşi doar de două, trei ori pe an. Dar anul 2015 arată bine pentru ei. I-au adus pe scenă, în Bucureşti, pe Hiromi The Trio project feat. Anthony Jackson & Simon Phillips, pe rockerii americanii de la Wovenhand, pe Oregon şi Avishai Cohen Trio cu noul album “ From Darkness”, pe Hindi Zahra pentru prima dată în România, pe  trompetistul libanez Ibrahim Maalouf şi pe senzaţionalul pianist american Brad Mehldau, în formula de trio.

Cei doi fraţi din spatele Twin Arts se trezesc în fiecare dimineaţă cu gândul de  a creşte businessul, iar una dintre cele mai mari satisfacţii este că proiectul Jazz Night Out a ajuns în acest moment lider în Bucureşti pe piaţa de jazz.

Fără nici o lipsă de modestie, putem spune că am adus şi aducem cei mai importanţi muzicieni de jazz în Bucureşti”, mărturiseşte Răzvan.

În organizarea de evenimente nu exista rutină, trebuie să fii mereu atent la toate detaliile şi să încerci să prevezi problemele care pot apărea. Nu poţi mulţumi niciodată pe toată lumea, este o aşteptare nerealistă care îţi poate aduce multe nopţi nedormite. Fraţii Bâscă ştiu asta, tocmai de aceea, strategia câştigătoare pentru ei este cea pe termen lung.

Mai puteţi citi:

Cum a cucerit-o ieşeanca Alexandra pe Carmen Iohanis. Povestea tinerei care a lăsat Franţa şi îi face haine primei doamne, într-un mic atelier de provincie

Victor Wooten, unul dintre cei mai mari basişti din lume, vine în România

Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari pianiste din lume, în concert la Bucureşti

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite