Iaşi: Două decenii de rate pentru străzi ciuruite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii oraşului au cheltuit în totalitate cel mai mare credit municipal contractat de Primărie, de 200 milioane de lei. Din banii ieşenilor s-au achitat până acum doar dobânzi şi comisioane la împrumutul Dexia, fără a acoperi ratele pentru lucrări de proastă calitate şi şantiere încă deschise.

Abia la începutul anului viitor va fi plătită prima rată din creditul luat de la Banca Dexia. „Acum se plătesc dobânzile. Prima rată va fi plătită în februarie 2012, atunci când expiră perioada de graţie. Tranşele împrumutului vor fi plătite până în 2028“, a explicat Victorel Lupu, directorul economic al Primăriei. Aproape jumătate din credit, adică 91,2 milioane de lei, s-a dus pe asfaltarea a 128 de străzi. Firmele au executat lucrări de proastă calitate, în timp ce edilii au majorat contractele de asfaltări, ajungând la decontări duble.

Amanetaţi pentru promisiuni

Mai mult, „Marea asfaltare“ făcută în mandatul primarului Gheorghe Nichita s-a dovedit a fi o amplă peticeală. Multe lucrări au ieşit din garanţie, iar municipalitatea trebuie să le întreţină din bugetul oraşului.


Alt împrumut de 30 de milioane de euro


Trotuarele din municipiu au înghiţit alte 9,8 milioane de lei, multe din pavelele din parcuri şi piaţete fiind acum sărite. Două din obiectivele finanţate prin credit sunt în şantier de câţiva ani. Deşi au alocat 10 milioane de lei pentru lucrările din Tătăraşi, acestea nu sunt finalizate nici acum, iar şefii din Primărie intenţionează să scoată din nou la licitaţie o parte din proiect. Şi pasajul pietonal de la Hala Centrală a fost finanţat prin creditul Dexia cu 7,2 milioane de lei, iar lucrările vor fi finalizate abia în 2012, la cinci ani de la alocarea fondurilor.

Modernizarea iluminatului public a înghiţit din Dexia alte 27,6 milioane de lei, firmele Flash Lighting şi Luxten Lighting fiind responsabile de investiţiile în acest sens. Banii din Dexia au fost cheltuiţi şi pentru construirea a 224 de locuinţe sociale în zona Grădinari şi achiziţia unui cămin în Canta, cu alte 100 de locuinţe.


13,5 milioane de lei din Dexia au ajuns şi în buzunarul firmei Martin Rose, care s-a ocupat de modernizarea liniilor de tramvai, iar alte 11,8 milioane de lei s-au dus pe sistemul informatic al municipalităţii. Lucrările de la cadastrul general al oraşului au costat 3,5 milioane de lei, iar 2 milioane de lei au ajuns  în depozitul ecologic de la Ţuţora. Acum, pe masa edililor mai este un alt credit de 30 de milioane de euro pentru cofinanţarea proiectelor europene derulate de Primăria Iaşi.

________

„Lucrările proaste trebuie imputate primarului“

Majoritatea consilierilor locali sunt de părere că împrumutul de la Dexia a fost cheltuit nejustificat, deşi au susţinut contractarea creditului.
„Sunt lucrări plătite din Dexia care nu au fost finalizate. Proiectele nu au fost duse la capăt şi au apărut multe cheltuieli colaterale. Străzile nu sunt bine asfaltate“, a spus Radu Botez. Colegul său crede că nicio stradă asfaltată din Dexia nu este în stare bună.

„Toate obiectivele finanţate pe creditul Dexia au fost modificate financiar, fiscal şi tehnic. Din 130 de drumuri modernizate, nu avem unul măcar făcut bine. Lucrările proaste ar trebui imputate ordonatorului principal de credite. Primarul ar trebui să plătească pentru lucrările neconforme. Asfaltul pus prin Dexia trebuia să dureze 5-10 ani“, a spus consilierul Sorin Ionescu.


Consilierul local Constantin Neculau este de părere că Primăria nu putea asfalta atâtea străzi din fonduri proprii şi că un împrumut a fost justificat acum patru ani.


„Firmele sunt vinovate“


„Părerea mea este că împrumutul s-a cheltuit pe lucrări necesare. Primăria nu avea bani în conturi pentru aceste proiecte. De calitatea lucrărilor, responsabile sunt firmele care au câştigat licitaţiile. Au fost multe probleme la asfaltări şi am avut recepţii la lucrări pe care nu le-am semnat, mai ales pentru străzi din zona  Nicolina“, a spus Constantin Neculau. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite