Filantropul din Valea Adâncă FOTOGALERIE
0Florin Strugaru are grijă de copiii abandonaţi într-un centru pe care l-a construit în comuna Miroslava. Pe lângă cei doi copii ai săi, ieşeanul este ca un tată pentru alţi 30 de tineri
Florin Strugaru a ridicat, la câteva sute de metri de la ieşirea din Iaşi, în localitatea Valea Adâncă, în capătul unui drum de ţară, un centru pentru tinerii care părăsesc centrele de plasament la împlinirea vârstei de 18 ani. Până să ajungă aici ieşeanul a parcurs un drum anevoios. „De Crăciun, în anul 2000, părintele stareţ Nicodim de la Mănăstirea Hadâmbu ne-a sugerat, mie şi lui Costică Postârnac, primarul comunei Ipatele, să facem o fundaţie prin care putem ajuta copiii. La puţin timp am creat Fundaţia Umanitară Omenia“, povesteşte Florin Strugaru, care a lucrat în proiectare în străinătate. Cu o parte din economiile sale şi cu bani primiţi de la organizaţia Aktiv Hilfe fur Kinder din Italia ieşeanul a cumpărat 1.500 de metri pătraţi de teren în Valea Adâncă.
Casă pentru 30 de tineri
Abia în 2005 Florin Strugaru a început construcţia centrului pentru copii tot cu ajutorul organizaţiei italiene. Ieşeanul s-a gândit să le ofere o şansă tinerilor care au părăsit centrele de plasament atunci când au împlinit 18 ani. „Am decis acest lucru după ce în 2005 am luat la ocazie un tânăr care nu avea unde să se ducă. La 18 ani a fost nevoit să plece de la familia care a avut grijă de el. După trei luni s-a dus să-i viziteze la Scânteia, sperând că o să-l ia înapoi. I-am lăsat numărul meu de telefon şi l-am dus până acasă. După o oră m-a sunat. Iniţial l-am dus la o stână, apoi la soacra mea acasă şi apoi la centru“, povesteşte Florin Strugaru. În 2008 Fundaţia Omenia a terminat clădirea cu 20 de dormitoare, bucătărie, sală de mese, sală de curs şi cabinet psihologic.

Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea fotografii cu centrul de la Valea Adâncă
Centrul a devenit casa a 30 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani şi i-a ajutat să spere într-un nou început. „Centrul poate găzdui maxim 60 de persoane, dar momentan nu ne putem permite să avem grijă de mai mult de 30 de tineri. Am creat şi societatea Omenia Activ, care se ocupă de construcţii, şi o brutărie pentru a ne putea finanţa. La brutărie producem cam 2.000 - 2.500 de pâini pe zi pe care le vindem“, spune Strugaru.
Lucrează în construcţii şi la brutărie
Tinerii care au ajuns în centru sunt ajutaţi de cei câţiva membri ai fundaţiei să ducă o viaţă cât de cât normală şi să se integreze în societate. Majoritatea lucrează în construcţii, la brutărie, la un depozit sau la un restaurant. Pe lângă cazare, tinerii beneficiază şi de o masă în fiecare zi. „Încercăm să-i susţinem şi să îi ajutăm cât putem. Când se întorc de la serviciu vine la fundaţie şi un asistent social pentru a discuta cu ei“, explică membrul fondator de la Omenia. Pentru fiecare tânăr aflat în centru fundaţia cheltuieşte în medie 5 euro pe zi. „Nu ne ajută nimeni. Nimeni nu ne întreabă de unde le plătim întreţinerea, de unde le dăm mâncare. Am cerut un ajutor la Primăria din Miroslava, dar mi-au răspuns că nu sunt fonduri“, povesteşte Florin Strugaru.
Moş Crăciun le-a adus cadouri
Sărbătorile de Iarnă nu au trecut neobservate pentru cei 30 de tineri care locuiesc în centrul de la Valea Adâncă. În fiecare dintre camere ei şi-au făcut bradul şi toţi au primit cadouri de la Moş Crăciun. „Nu ştiu ce s-ar fi întâmplat cu mine dacă nu aş fi venit la centru. Acum lucrez la brutărie câte opt ore pe zi, am salariu şi îmi doresc să am o casă, să îmi întemeiez o familie şi să nu mai am treabă cu sistemul“, povesteşte Andreea Marian (22 de ani), una dintre tinerele care locuieşte în centru. Cei care doresc să ajute fundaţia pot face donaţii la MKB Romexterra Bank RO05CRDZ005A042 650479001.
Case noi pentru tineri
Centrul Fundaţiei Omenia a devenit casa lui Alex Gribincea şi a lui Dan Simion în urmă cu patru ani. Încă din prima zi, cei doi tineri de 24 de ani au împărţit o cameră cochetă pe care şi-au amenajat-o în timp după cum au dorit. La loc de cinste însă, pe un perete, au atârnat un tablou al lui Alex Gribincea, un mare amator de pictură. „Îmi place să pictez, dar trebuie să mă mai perfecţionez“, spune Alex, singurul tânăr din centru care frecventeză liceul la seral.
Au strâns bani din salarii
Cei doi prieteni şi-au împodobit de sărbători şi un brad micuţ pe care l-au aşezat în colţul camerei, iar Alex a învăţat şi câteva colinde. De când sunt la centru, cei doi prieteni s-au angajat în construcţii, iar Dan a şi muncit trei luni în străinătate. „Am mai făcut şi nişte cursuri pentru apicultori şi de tâmplărie“, spune Dan. Cu toate că a fost abandonat de părinţi, tânărul a dorit să-şi cunoască mama. A găsit-o în localitatea Corneşti, dar nu s-a putut întoarce acasă.
„Ei sunt dornici să îşi cunoască părinţii, poate îi ajută măcar acum. De multe ori însă părinţii caută ajutor în ei“, spune Florin Strugaru, unul din membrii fondatori ai fundaţiei. În 2012 tinerilor li se va împlini un vis: vor avea o casă a lor. Cu ajutorul fundaţiei şi-au cumpărat 1.400 de metri pătraţi de teren în localitatea Corneşti.

Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea fotografii cu tinerii din centrul de la Valea Adâncă
„Vom locui amândoi într-un duplex. Vom avea camere, bucătărie, baie şi mansardă“, spune Dan, arătând spre proiectul de casă. Fundaţia îi ajută şi cu 30% din valoarea construcţiei, iar restul banilior vor fi puşi de tineri, care şi-au adunat salariile câştigate. „Ne dorim să plecăm şi în străinătate, să ne realizăm şi să ne întemeiem o familie“, a precizat Dan Simion. Alţi nouă tineri din centru şi-au achiziţionat jumătate de hectar de teren, iar fiecare îşi va începe construcţia unei case.