Fetiţă de 6 ani, somată de CJAS să achite o restanţă de 35 de lei. Mama: „N-am buget şi timpul necesar să mă judec cu ei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiţă de 6 ani din comuna ieşeană Popricani a fost somată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi să plătească o restanţă de 35 de lei datând din 2015, an în care a suferit o intervenţie chirurgicală la piciorul drept.

Reprezentaţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi şi ai Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi au oferit explicaţii în cazul fetiţei de şase ani care a fost somată să plătească 35 de lei, suma aferentă unor îngrijiri medicale primite în 2015.

Vineri, 20 aprilie, C. Strugaru, o fetiţă de şase ani din comuna ieşeană Popricani, a primit o somaţie de plată de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi, după ce, în urma unui control al Curţii de Conturi a României, s-a constatat că minora a primit servicii medicale atât pe internare de zi, cât şi pe internare continuă, în acelaşi timp. Cei 35 de lei ar reprezenta valoarea unei radiografii făcute în ambulatoriu, după cum a arătat mama pacientei.

 „CJAS vă somează să efectuaţi plata creanţei în valoare de 35 de lei reprezentând contravaloarea serviciilor medicale paraclinice raportate, validate şi decontate în anii 2014-2015 pentru pacienţii care figurau internaţi în regim de spitalizare continuă, stabilită conform Deciziei nr. 10/24.07.2015 şi a Notei de Constatare din data de 07.06.2016 a Curţii de Conturi a României”, se arată în documentul citat.

Potrivit reprezentanţilor CJAS Iaşi, fetiţa a fost primit îngrijiri medicale, pe data de 9 iunie 2015, atât pe internare continuă, cât şi pe internare de zi, ceea ce, conform oficialilor, este ilegal. „În urma verificărilor efectuate de CJAS Iaşi s-a constatat decontarea dublă a serviciilor medicale, atât pe internare continuă, cât şi în ambulatoriu de specialitate, pentru servicii paraclinice. Minora a fost internată la Spitalul de Copii «Sf. Maria» din Iaşi cu internare continuă şi în acelaşi timp mămica a dus-o în ambulatoriu de specialitate şi a obţinut servicii paraclinice”, a arătat Monalisa Artenie, purtător de cuvânt al CJAS Iaşi.

Imagine indisponibilă

Conform CJAS, în momentul adresării în ambulatoriul de specialitate, asiguratul - iar în cazul de faţă reprezentantul legal al minorului - are obligaţia declarării dacă pacientul este internat. „Mămica a declarat că pacienta nu este internată. Noi, la CJAS, deţinem acest document prin care dumneaiei şi-a asumat că pacienta nu este internată în data de 9 iunie 2015”, a mai nuanţat Artenie.

„La CJAS nu apar consemnate orele celor două internări”

Mirela Strugaru, mama fetiţei, a povestit pentru „Adevărul” că serviciile medicale la care face referire CJAS i-au fost acordate fiicei sale în 2015, în urma unui accident rutier. În mai 2015, minora a fost spitalizată pe internare continuă pentru ghipsarea piciorului afectat. În iunie, mama şi fetiţa au revenit la control, conform recomandării medicului. „Am luat bilet de trimitere şi am fost la control la spital, la Sfânta Maria, pe secţia de ortopedie. De acolo, doctorul ortoped mi-a dat fişa şi m-a trimis jos, la etajul 1, să facem radiografia. În timpul ăsta, când să faceam radiografia, mi-a dat şi am semnat într-adevăr că fetiţa nu este internată. Rezultatul radiografiei a arătat că ruptura nu se prinsese, se rodeau oasele şi a fost nevoie de o intervenţie nouă în care i s-a pus tija. Aici a apărut eroarea pentru că domnul doctor i-a emis internarea continuă în aceeaşi zi”, a subliniat Mirela Strugaru (foto dreapta).

Imagine indisponibilă

Potrivit mamei pacientei, eroarea aparţine medicului care nu a transformat fişa de internare de zi, în internare continuă. în internare continuă. „Eu pe biletul de trimitere am semnat că nu suntem internate în jurul orei 09.00 şi internarea continuă s-a făcut pe la ora 14.00. La CJAS nu apar consemnate şi orele celor două internări”, a mai adăugat ieşeanca.

Mirela Strugaru este nemulţumită că, din cauza somaţiei în care fiica sa este avertizată că dacă nu plăteşte cei 35 de lei va suporta consecinţele legale, trebuie să facă mai multe drumuri la Iaşi pentru clarificarea situaţiei. „Această eroare mă pune pe drumuri şi mie nimeni nu-mi decontează transportul şi timpul pierdut. Astăzi, deja fiica mea a lipsit de la şcoală. Săptămâna viitoare trebuie să revenim la Iaşi pentru că medicul este în concediu. Eu nu am nici buget nici timpul necesar să mă judec cu ei. Pur şi simplu vreau ca spitalul să-şi recunoască greşeala şi să nu se repete cu altcineva”, a conchis mama fetiţei.

„Declaraţia este falsă”

În timp ce mama fetiţei arată că eroarea aparţine medicului ortoped care a îngrijit pacienta, conducerea Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi arată cu degetul spre tutorele minorei. Potrivit dr. Radu Terinte, managerul unităţii medicale, vina aparţine exclusiv mamei pentru că ar fi declarat fals faptul că fiica ei nu este spitalizată pe internare continuă. 

„În perioada în care copilul a fost spitalizat, mama s-a prezentat şi în ambulatoriu, cu un bilet de trimitere, în vederea efectuării unei investigaţii pentru copil. Cu această ocazie a dat o declaraţie pe propria răspundere, sub semnătură, că în acel moment copilul nu este internat în spital, ceea ce era fals pentru că minorul era pacientul nostru”, a declarat dr. Radu Terinte. Medicul a mai specificat faptul că somaţia a fost trimisă pe numele minorei întrucât, în scriptele CJAS şi ale spitalului, asiguratul care a beneficiat de serviciile medicale contestate este C. Strugaru, copila de şase ani, şi nu reprezentanţii legali ai acesteia.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite