Epopeea „Marelui Ars“, centrul care va deservi Moldova: un proiect început de cinci ani şi bolnavi îngrijiţi într-o clinică încropită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi încearcă de cinci ani să deschidă o nouă clinică de chirurgie plastică, prevăzută şi cu paturi pentru „Marele Ars”. Bolnavii nu sunt îngrijiţi încă într-un spaţiu modern din lipsa dotării medicale.

Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi încearcă de cinci ani să deschidă o nouă clinică de chirurgie plastică, prevăzută şi cu paturi pentru „Marele Ars”, dar lipsa de finanţare a întârziat proiectul. În ianuarie 2017, lucrările s-au încheiat, însă clădirea nu a fost dată nici până în prezent în folosinţa pacienţilor şi medicilor pentru că nu este dotată corespunzător. Prin urmare, bolnavii sunt îngrijiţi într-o clinică de chirurgie plastică improvizată, cu număr redus de paturi şi cu condiţii modeste. 

Un spital închis, o clinică mutată

Povestea nefericită a clinicii de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă aflată acum la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi a început în aprilie 2011, odată cu închiderea Spitalului de Urgenţe „Sfântul Ioan“ din Iaşi şi integrarea clinicilor sale în structura primului spital. După desfiinţarea spitalului de urgenţe, clinica de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă care funcţiona în acea unitatea medicală a fost încadrată la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. 

Mutarea efectivă a clinicii şi a colectivului medical din cadrul acesteia a avut loc în decembrie 2014. Înainte de mutare, clinica avea 35 de paturi: 15 alocate pacienţilor arşi şi 20 celor care necesitau alte intervenţii de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă. După mutare, clinica 5 paturi pentru pacienţii arşi şi încă 13 pentru pacienţii care necesită alte îngrijiri medicale. La un an de la închiderea Spitalului de Urgenţe „Sfântul Ioan” din Iaşi, în 2012, la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi a fost deschis un şantier de reabilitare şi amenajare a unei construcţii vechi, fostă clinică de dermatologie, care urma să devină noua clinică de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă. Întrucât în 2014 - când colectivul clinicii din spitalul închis s-a mutat efectiv la Spitalul „Sfântul Spiridon” – lucrările nu erau gata, clinica de chirurgie plastică a fost încropită printre alte clinici ale celui mai mare spital din Moldova. În ultimii trei ani, bolnavii au fost îngrijiţi în acest spaţiu îngrămădit între clinicile ORL, BMF şi Cardiologie.

Proiectul început în 2012

Potrivit proiectului de reabilitare a noului spaţiu destinat clinicii de chirurgie plastică, clădirea monument istoric urma să fie recondiţionată recondiţionată în baza unei finanţări a Ministerului Sănătăţii, estimată atunci la o valoare de 40 de milioane de lei. Finanţarea urma să asigure amenajarea unui bloc operator la etaj, a unui sector de arsuri la parter, a saloanelor pentru pacienţii spitalizaţi la mansardă şi la demisol a mai multor servicii necesare pentru activitatea din clinică. Proiectul de amenajare a clinicii cuprindea şi o fundamentare pentru dotarea tehnică şi aparatura medicală, evaluată la aproape 19 milioane de lei. Din lipsă de fonduri, reabilitarea clădirii a fost întârziată până în septembrie 2016, când spitalul a primit ultima tranşă de bani, în jur de 15 milioane de lei, de la Ministerul Sănătăţii. Lucrările s-au încheiat în ianuarie 2017, însă clinica nu a fost mutată în noul spaţiu pentru că acesta nu este echipat corespunzător.

image

„Clinica este pregătită, este gata, finisată, cu circuit funcţional, climatizare, ventilaţie şi este în aşteptarea dispozitivelor tehnice şi aparaturii medicale. Acestea se vor achiziţiona prin Ministerul Sănătăţii, printr-o licitaţie comună pentru cele trei centre Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, printr-un împrumut la Banca Mondială. Procedura este în derulare la nivelul Ministerului Sănătăţii“, a precizat Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. Potrivit ministrului Sănătăţii Florian Bodog, proiectul de dotare cu aparatură medicală a clinicii ieşene este în faza de elaborare a caietului de sarcini. „Sursa de finanţare pentru dotarea clinicii de la Iaşi este Banca Mondială. Proiectul se află în faza de elaborare a caietului de sarcini la care lucrează specialişti din toată ţara. Prin acest proiect se cumpără tot echipamentul necesar pentru Iaşi şi parţial pentru centrul de la Timişoara. Până la sfârşitul acestui an, sper să semnez contractele şi să se elibereze o parte din aparate“, a precizat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

image

Vieţile pierdute în clinica de chirurgie plastică

În lipsa unor condiţii corespunzătoare pentru bolnavii arşi, până vara trecută, medicii ieşeni transferau în clinicile din ţară bolnavii cu arsuri peste 20% suprafaţa corporală. De anul trecut, în lipsa paturilor specializate pentru astfel de pacienţi inclusiv în alte spitale din ţară, victimele arse rămân în clinica de la Iaşi, după ce prin 112 se anunţă că nu sunt locuri pentru transfer. În plus, în clinica de la Iaşi sunt transferaţi inclusiv bolnavi arşi din alte zone ale ţării. În septembrie 2016, un bolnav din Bistriţa transportat în clinica de la Iaşi cu arsuri pe 50% suprafaţa corporală a murit. În august 2017, o ieşeancă cu arsuri pe aproximativ 60% din suprafaţa corporală a murit în aceeaşi clinică. În octombrie 2017, un botoşănean internat cu arsuri pe 50% suprafaţă corporală şi-a pierdut şi el viaţa în cursul spitalizării. 

Citeşte şi:

Situaţia neverosimilă la un an de la Colectiv. În toată România sunt doar şase paturi pentru „marii arşi“. „La o tragedie similară trimitem pacienţii în străinătate“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite