Dotări precare la Colegiul Agricol din Iaşi. Elevii învaţă pe tractoare vechi de patru decenii la care nu se mai găsesc nici piese de schimb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tractoarele de la Colegiul Agricol sunt vechi de peste patru decenii
Tractoarele de la Colegiul Agricol sunt vechi de peste patru decenii

Elevii de la Colegiul Agricol ‘’Vasile Adamachi’’ din Iaşi fac cursuri practice pe tractoare din 1972, care trebuiau de mulţi ani casate. Conducerea liceului se plânge că cere sprijin de la autorităţi, dar în zadar. Ar fi nevoie de 100.000 de lei pentru a cumpăra un tractor nou. Directorul liceului şi-a pus speranţa că Ministerul Agriculturii o să-I ajute, dar prioritate au liceele din mediul rural.

Elevii de la Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară ‘’Vasile Adamachi’’ din Iaşi învaţă în condiţii grele. Singurele utilaje pe care liceul le are în dotare sunt trei tractoare vechi din 1972, o stropitoare şi un motocultor. Pentru a lucra cele 10 hectare din ferma didactică este strictă nevoie de un tractor modern.

Cele pe care liceul le are sunt vechi, extrem de uzate, trebuiau casate şi se defectează frecvent. Mai mult, nici piese de schimb nu se găsesc, iar consumul de combustibil este de două ori mai mare decât cel al tractoarelor moderne. Maiştrii care se ocupă de instruirea elevilor spun că mereu trebuie să  peticească tractoarele pentru ca elevii să poată face practică pe ele.

‘’Ce pretenţii poţi să mai ai la un motor din 1972. Mereu întâmpinăm defecţiuni. Acum avem probleme la cutia de viteze. Consumul este cam mărişor, nu se mai găsesc cauciucuri şi nici piese de schimb. Suntem nevoiţi să improvizăm o piesă din alte 5-6 bucăţi’’, spune maistrul Iulian Târziu. 

Fac şcoala de tractorişti, dar nu pot ieşi cu utilajele pe stradă

Fiind un liceu cu profil agricol, elevii fac ore de conducere pe tractoarele vechi. Specialiştii spun însă că utilajele sunt depăşite şi că le vine foarte greu să-i înveţe pe elevi să conducă în condiţii de siguranţă cu aceste utilaje. Mai mult, calificarea pe care o primesc este de tractorist de brazdă şi nu de tractorist rutierist, astfel că elevii le vor putea conduce doar pe câmp, nu şi pe stradă.

‘’Elevii când văd că fac pregătire pe acest tractor bineînţeles că nu sunt încântaţi. Ei văd alte tractoare performante şi cele pe care le avem noi sunt foarte vechi, uzate, sunt depăşite. Tractoarele noastre nu au nici servodirecţie, se conduc greu, iar consumul este mare, 33 de litri la hectarul arat, faţă de 18 litri cât consumă cele din generaţii noi’’, explică instructorul.

Şi elevii sunt nemulţumiţi de condiţiile în care trebuie să înveţe. ‘’Tractoarele pe care le avem se pot defecta când mergem la arat. Ni s-a întâmplat acest lucru. Nu cred că se mai poate lucra cum trebuie cu aceste utilaje pentru că sunt foarte vechi, este frig în ele, sunt ruginite, incomode. Ne dorim un tractor nou, modern’’, spune unul dintre elevii care fac practică.  

Speră să primească ajutor de la Ministerul Agriculturii

Conducerea şcolii spune că un tractor nou costă în jur de 100.000 de lei. Pentru că din bugetul propriu nu şi-l permit, nici de la Ministerul Educaţiei nu sunt mari promisiuni, singura speranţă se pune în Ministerul de Agricultură. Numai că aici prioritate au liceele agricole din mediul rural.

“Noi am încercat să aplicăm proiecte pe mai multe programe, dar nu suntem eligibili, cel puţin în cele ale AFIR-ului pentru că marele nostru minus este că nu suntem în mediul rural. Noi am încercat să le îmbunătăţim pe cele pe care le avem, le-am vopsit, le-am mai schimbat piese, dar utilajele sunt foarte vechi’’, spune Carmen Zelinschi, directorul Colegiului Agricol şi de Industrie Alimentară ''Vasile Adamachi'' Iaşi. În cadrul unei întâlniri recente s-a luat în calcul ca liceele agricole din ţară să aibă dublă subodonare, şi la Ministerul Educaţiei, şi la Ministerul Agriculturii. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Metoda de succes a unor elevi din Iaşi de a face bani pentru liceu: tinerii culeg via şcolii, iar strugurii sunt vânduţi unei crame din judeţ

Extremele învăţământului românesc: într-o comună elevii învaţă înghesuiţi în postul de Poliţie, în alta, o clădire cu etaj este la dispoziţia a doar 15 preşcolari

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite