„Doctor Ciomu de Iaşi“: un tânăr a rămas impotent după ce medicul dermatolog i-a ars chimic penisul. „Nu mai puteam urina, mi-a topit uretra“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii cred că în România malpraxisul se traduce prin legi permisive

Un tânăr ieşean trece de mai bine de patru ani printr-o tragedie care i-a transformat viaţa complet. Andrei, în vârstă de 34 de ani, nu mai are un trai normal întrucât, în urma unui tratament, s-a ales cu penisul ars chimic.

Tânărul ieşean prezenta dureri la urinare în anul 2011 şi, din cauza acestei sensibilităţi, s-a prezentat la cabinetul medicului dermatolog Eftimie M. din Policlinica mare a Spitalului „Sf. Spiridon“. Andrei, nume fictiv pentru a proteja identitatea reală a victimei, căsătorit la acea vreme de abia un an, a fost îndrumat să facă trei şedinţe de instilaţie uretrală (n.r. - introducerea unei substanţe pe uretră) cu nitrat de argint. După ce medicul i-a spus că procedura medicală nu este dureroasă, pacientul a acceptat să facă tratamentul.

„Nu am intenţionat să merg la un specialist anume şi, la recomandarea unei doamne de la triaj, am urcat la etaj, la cabinetul unui medic dermatolog care nu şi-a declinat competenţa în favoarea unui urolog“, a spus ieşeanul. Pacientul a fost îndrumat către cabinetul doctorului Eftimie M., medic în prezent ieşit la pensie. Tânărul a precizat că a întrebat medicul clar dacă şedinţele provoacă senzaţii neplăcute, însă acesta i-a explicat că nu.

Pe flacon nu scria nimic

Prima şedinţă de instilaţie uretrală a fost făcută în cabinetul medicului cu soluţie de nitrat de argint pe care dermatologul o avea deja pregătită. Pentru a doua şedinţă, pacientul a fost direcţionat către Farmacia Primula pentru a-şi procura soluţia de nitrat de argint. Aici Andrei a fost informat că produsul nu se poate elibera pe loc şi că trebuie să revină la o dată ulterioară. Când a revenit după flacon, pacientul a observat că pe acesta „nu scria nimic, nici măcar dacă este vorba despre respectiva soluţie“. Ajuns iar în cabinetul medicului, Andrei a întrebat dacă îi poate fi verificată soluţia, însă dermatologul i-ar fi replicat că, dacă a fost preparată în farmacia respectivă, „atunci este bună“.

„Medicul a început să tremure“

Cea de-a doua şedinţă de instilaţie a fost diferită faţă de prima. Ieşeanul spune că, dacă prima dată a simţit doar că pe uretră este introdusă o substanţă lichidă, „ca o apă“, la a doua şedinţă a simţit că-i arde penisul. „În momentul în care a început să introducă nitratul pe uretră, de durere, m-am tras deodată pentru că a început să mă ardă ca un acid sulfuric. M-am tras, iar medicul m-a stropit peste tot, pe burtă, în zona inghinală, pe fese. Pielea s-a înnegrit pe loc. Medicul a început să tremure, dar mi-a zis că nu e nimic, că aşa a reacţionat corpul meu. Eu simţeam că am un fier încins în foc în zona respectivă“, a subliniat ieşeanul.

Deşi ieşeanul suferise o arsură chimică, medicul curant i-a recomandat nişte spălături cu vitamine. În ziua următoare, Andrei nu mai putea urina şi avea pielea arsă. „Simţeam usturimi puternice şi nu mai puteam să urinez pentru că mi se topise uretra. Nu puteam merge, nu puteam sta întins pentru că eram carne vie, ars peste tot“, a explicat tânărul.

Disecat şi cusut cu mii de copci

Potrivit expertizelor realizate de Institutul de Medicină Legală, Andrei a avut nevoie de peste 150 de zile de îngrijiri medicale. De atunci a urmat tratament continuu, la recomandarea medicilor urologi şi chirurgilor plasticieni. Ieşeanul a urinat o perioadă cu ajutorul unei sonde care a fost prinsă şi cusută de pielea arsă. După un an de tratament, Andrei a suferit o intervenţie de reconstrucţia a uretrei, uretroplastie. „S-a disecat longitudinal penisul, respectiv uretra, s-a refăcut ţesutul şi s-a cusut cu mii de copci în interior“, a mai spus Andrei. Din decembrie 2011, ieşeanul suferă de disfuncţie erectilă şi aproape lunar merge la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon“ pentru introducerea unor tuburi pe uretră pentru a o dilata, astfel încât victima să poată urina.

Medicul dermatolog care l-a îngrijit pe Andrei a fost contactat de mai multe ori în cursul zilei de marţi, însă rudele acestuia au transmis că nu se află în localitate. Luna trecută, dermatologul preciza, într-o discuţie cu corespondentul „Adevărul“, că nu vrea să comenteze. „Cazul este în mâna autorităţilor şi vom vedea ce vor decide acestea“, a sublinita Eftimie M.

Concentraţie de 126 de ori mai mare

Potrivit avocatului victimei, expertiza medico-legală a celor două flacoane cu soluţie de nitrat de argint a arătat că soluţiile au fost preparate diferit. „Cel de-al doilea flacon, notează autorităţile, era din plastic alb, nu era etanş şi nu preciza despre ce soluţie este vorba. Soluţia a fost atât de defectuos preparată, încât la prima expertiză concentraţia era de 126 de ori mai mare, iar la a doua de 100 de ori“, a explicat Dragoş Rotaru, avocatul victimei.

Conform reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, acolo unde se află dosarul în prezent, în cauză a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea faptei de vătămare corporală din culpă şi pentru exercitarea fără drept a unei profesii precum şi pentru complicitate la aceleaşi fapte. „În caz sunt doi inculpaţi, farmacista şi persoana juridică, farmacia. Medicul are calitatea de suspect. Dosarul este în curs de finalizare, dar momentan continuă cercetările“, a precizat Monica Palaghia, prim-procuror al parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Citeşte şi:

Noul şef al Colegiului Medicilor: În cazurile de malpraxis, dauna fizică e cuantificabilă, cea morală nu. Asiguratorii sunt speriaţi că vor plăti

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite