Divorţul la notar: în ce condiţii se poate realiza, cât durează şi ce documente necesită. Explicaţiile specialistului
0Instituţia divorţului la notar este relativ nouă în legislaţie română, însă din ce în ce mai multe cupluri o preferă faţă de divorţul clasic, pe cale judecătorească, întrucât beneficiile sunt mari: durează mai puţin, este mai ieftin, iar procedura este confidenţială.
Căsătoria reprezintă un contract, şi ca orice contract, aceasta îşi poate înceta printr-o decizie judecătorească sau printr-un act încheiat la notar sau la oficiul stării civile.
Procedura divorţului la notar începe prin depunerea cererii de divorţ, care este înregistrată de biroul notarial. Aceasta diferă în funcţie de existenţa copiilor minori sau nu. Atunci când nu sunt copii minori, notarul public înregistrează cererea de divorţ, şi acordă un termen de gândire de 30 de zile soţilor. După acest termen, dacă părţie stăruie în dorinţa de a divorţa, acestea se prezintă la notar, unde le este eliberat certificatul de divorţ.
„Trebuie să facem precizarea că soţii trebuie să se prezinte personal după acest termen de 30 de zile (nu se admite reprezentarea prin procură). De asemenea, odată stabilit termenul, acesta nu mai poate fi schimbat (dacă după 30 de zile soţii nu se prezintă, cererea de divorţ este respinsă şi singura soluţie este să se depună o nouă cerere). Singurul aspect asupra căruia soţii trebuie să se înţeleagă în acest caz este numele pe care ei îl vor purta fiecare după divorţ”, ne-a explicat notarul ieşean Răzvan Antohie.
Acesta a mai arătat că, în cazul în care soţii au şi copii minori, pe lângă cele enumerate mai sus, aceştia trebuie să se pună de acord şi asupra domiciliului şi a părintelui în îngrijirea căruia vor rămâne minorii. De asemenea trebuie să se stabilească un program de vizitare precum şi cuantumul obligaţiei de întreţinere la care se obligă părintele care nu va rămâne cu minorii. Toate aceste aspecte vor fi individualizate în cererea de divorţ.

„Pe parcursul termenului de 30 de zile se va intocmi de către serviciul de asistenţă comunitară un raport de anchetă socială, care va fi comunicat notarului public. Soţii vor încheia la termen şi o convenţie privitoare la minori în care se vor descrie toate aspectele enunţate mai sus, şi li se va elibera acestora şi certificatul de divorţ. Orice modificare cu privire la domiciliu, programul de vizitare sau a cuantumului obligaţiei de întreţinere se face prin act suplimentar semnat de ambele părţi. Mai precizăm că în cazul divorţului la notar, custodia minorilor nu poate fi decât comună (nu se poate stabili ruperea completă a relaţiilor cu unul dintre părinţi, acest aspect fiind în competenţa exclusivă a instanţei de judecată), iar în cazul minorilor cu vârsta de peste zece ani, este obligorie şi audierea acestora de către notarul public”, a mai relatat notarul.
Actele necesare cu care soţii trebuie să se prezinte la notar în vederea depunerii cererii de divorţ sunt: certificatele lor de naştere, cărţile de identitate şi certtificatul de căsătorie, toate în original. În plus, dacă sunt şi copii minori, vor trebui să prezinte şi certificatele acestora de naştere în original.