Detaliul îngrozitor al cazului „Larisa“. Cui aparţine ADN-ul străin găsit în zona intimă a cadavrului? Anchetatorii n-au putut dezlega misterul nici după 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ continuă astăzi serialul dedicat împlinirii unui deceniu de la declanşarea cazului „Larisa“ cu povestea unui mister care îi bântuie şi acum pe anchetatori: a fost sau nu a fost Larisa Chelaru abuzată sexual de o altă persoană, alta decât ucigaşul Robert Ciobanu?

O întrebare ce nu are nici acum răspuns în cazul uciderii fetiţei Larisa Chelaru, de 8 ani, este dacă aceasta a fost sau nu abuzată sexuală şi de o altă persoană în afară de criminalul Robert Ciobanu. La momentul anchetei, procurorii au încercat pe toate căile să afle răspunsul la această întrebare, toate pistele pe care au mers în ultimii zece ani dovedindu-se a fi greşite. 
 

Informaţia cu privire la un abuz sexual comis de un presupus complice al lui Robert Ciobanu a apărut încă din 2006, atunci când procurorul ieşean Vasilii Pretula, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, finaliza ancheta din cazul „Larisa“ şi îl trimitea în judecată, printr-un rechizitoriu, pe Robert Ciobanu, în vârstă atunci de 17 ani.

În 2006, urmările sociale provocate de cutremurătoarea crimă, ce provocase şi două sinucideri, erau în continuare foarte puternice în Iaşi şi nu numai. O propoziţie din rechizitoriul semnat de procurorul Vasilii Pretula reaprindea cazul stârnind şi mai multă indignare în jurul său.

A fost sau nu abuzată sexual Larisa?

În timpul anchetei derulate împotriva lui Robert Ciobanu procurorii au dispus şi efectuarea mai multor expertize.

image

De pe hainele micuţei au fost prelevate probe biologice în vederea confruntării acestora cu cele ale persoanelor care au intrat în contact Larisa. Procurorii au înlăturat de la început profilele genetice ale rudelor fetei. Au considerat că, în mod evident, acestea se aflau pe hainele micuţei deoarece toţi locuiau în acelaşi imobil. 
 

Adevărata surpriză a constituit-o descoperirea unui profil genetic în zona intimă a fetei pe care procurorii ieşeni nu au putut să îl confrunte cu niciunul dintre cele prelevate deja.

„În urma efectuării expertizelor biocriminalistice şi genetice de verificare a ADN-ului s-a constatat că profilul genetic al inculpatului Ciobanu Robert a fost descoperit pe pantalonii de pijama şi pantalonii de trening purtaţi de victimă în momentul agresiunii. Totodată, în conţinutul secreţiei vaginale a fost descoperit profilul genetic al unei persoane de sex masculin, altul decât Ciobanu Robert Constantin”, ne precizează procurorul Vasilii Pretula, citând din actele de la dosarul prin care Robert a fost trimis în judecată. Această descoperire i-a determinat pe procurori să deschidă un dosar penal diferit, în care autorul este şi acum necunoscut. 

Robert a negat că ar fi avut complici 

Procedura de descoperire a presupusului complice, dacă acesta a existat cu adevărat, nu este una foarte simplă. În lipsa unui profil genetic deja prelevat de autorităţi, procurorii nu pot identifica misteriosul bărbat decât dacă acesta s-ar autodenunţa şi ar fi de acord să i se preleve probe ADN. Chiar şi aşa, aceasta este doar o probă şi ar trebui coroborată cu altele pentru a se descoperi modul în care ADN-ul străin a ajuns în zona intimă a Larisei. 
 

„Dacă profilul genetic care a fost descoperit ar fi fost al uneia dintre persoanele de la care deja s-au preluat probe, acesta ar fi apărut. Iar Robert nu a spus că ar fi avut vreun coautor. Singurul fapt este că s-a găsit acest profil. Dacă va fi găsită persoana respectivă şi va fi lămurită împrejurarea în care a ajuns acolo atunci lucrurile se pot clarifica”, a mai spus magistratul care a catalogat descoperirea acelei probe ca fiind una „obiectivă”.  

Printre persoanele de la care anchetatorii au prelevat la vremea respectivă probe ADN s-au numărat atât tatăl şi fratele Larisei cât şi tatăl lui Robert Ciobanu, precum şi alţi oameni din localitatea Lunca Cetăţuii, de la marginea Iaşiului, localitatea de origine a celor două familii ieşene. 

Anchetă îngreunată de Robert 

Sunt şanse minime ca probele ADN ale misteriosului bărbat să mai fie descoperite vreodată. Dosarul acesta urmează a fi, cel mai probabil, închis de procurori. În prezent, cauza se află în instrumentare pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. Procurorul Vasilii Pretula a mai vorbit şi despre dificultatea cazului „Larisa” din perspectiva anchetatorului. În opinia sa, acest caz era la vremea respectivă unul atipic.

„Majoritatea infracţiunilor de omor erau în urma unor conflicte spontane, în sânul familiei sau într-o comunitate oarecum restrânsă, cum ar fi un sat. Acelea nu prezentau dificultate. De regulă, când mergeam la faţa locului, ştiam autorul, victima, astfel încât urmărirea penală se desfăşura facil. În acest caz au fost motive obiective. Nu poţi imputa cuiva faptul că Larisa nu a fost găsită repede. În primul rând a fost greu până a fost descoperit autorul. Nu ai cadavru, nu ai cauza morţii, nu ai cauza morţii, nu ai infracţiune, ce s-a întâmplat. Chiar dacă ţi-e clar decesul copilului nu poţi afirma că ai omor, că ai lovituri cauzatoare de moarte”, ne-a spus procurorul ieşean.  

larisa


Robert Ciobanu după nouă ani de puşcărie FOTO 7 Est 
 

Larisa Chelaru a dispărut de acasă pe 18 octombrie 2005, zi în care a fost abuzată sexual şi ucisă de vecinul său, Robert Ciobanu. Robert a fost în cercul de suspecţi de la început însă a negat orice implicare în caz.  El  a recunoscut abia după ce a fost pus în faţa probelor indubitabile stânse de anchetatori. În timpul procesului lui Robert Ciobanu, tatăl Larisei, Constantin, s-a sinucis după ce a crezut că ucigaşul fiicei sale va scăpa cu o pedeapsă înjumătăţită întrucât era minor. Robert Ciobanu a fost condamnat, în 2006, la 20 de ani de închisoare şi încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi.

De acolo a fost transferat, la începutul anului 2014, în Penitencirul Tichileşti, după ce pedeapsa sa a fost transformată în 15 ani de detenţie într-un centru pentru minori. În toamna anului trecut, Ciobanu a fost eliberat din centru şi s-a întors în Lunca Cetăţuii, acolo unde locuieşte cu tatăl său. El este nevoit să se prezinte lunar la consilierul de probaţiune şi să respecte o serie de reguli impuse de instanţă. Detalii despre modul în care se reintegrează Robert în societate puteţi citi în episodul de mâine al acestui serial, publicat de cotidianul „Adevărul”. 

 

Serialul „Fantomele Larisei”:

Episodul I :  „Cazul Larisa“, ancheta batjocorită care a făcut mai mulţi morţi decât crima în sine. Detalii despre viaţa în roz a ucigaşului şi gândurile sinucigaşe ale mamei copilei


Episodul II: Cazul „Larisa“, crima care a dus la două sinucideri. Mărturiile anchetatorilor despre jocurile perverse făcute de asasin: „Nu-şi va regreta niciodată fapta”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite