Cum „tratăm“ temperaturile extreme. Paradoxal, medicii prescriu încălţăminte şi îmbrăcăminte lejere
0Temperaturile scăzute de iarnă pot crea un disconfort pentru organism. Extremităţile - nasul, degetele de la mâini şi picioare, dar şi urechile - sunt în general cele mai afectate de frig. Este indicat să se consume ceaiuri calde, să se poarte o vestimentaţie adecvată şi să se evite alcoolul.
Frigul din ultimele zile i-a speriat pe unii şi îi determină să rămână cât mai mult în case. Medicii spun că oamenii pot face faţă temperaturilor scăzute dacă respectă câteva reguli esenţiale.
Extrem de importantă este vestimentaţia. Specialiştii spun că 30% din căldura corpului este pierdută în zona capului şi a gâtului, dacă acestea nu sunt protejate. De aceea, este indicat să se poarte fulare şi căciuli.
„Alegeţi haine groase, care să vă asigure protecţia feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de cădură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor’’, spune Tudor Ciuhodaru, medic de urgenţă.
Pe lângă vestimentaţie, un rol important îl are şi alimentaţia. Este recomandat să te hrăneşti bine. De asemenea, trebuie să se bea lichide călduţe, ceaiuri, cafea fără cofeină. În plus, este indicat să nu stai ore în şir în frig.
„Înainte să ieşiţi afară este indicat să consumaţi cel puţin o gustare. În această perioadă sunt indicate gustările calde, supele, ciorbele călduţe, ceaiurile. Este bine să se îmbrace haine groase. Pentru a nu fi afectaţi de frig recomandăm evitarea deplasării la primele ore ale dimineţii sau seara, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite’’, mai spune doctorul Tudor Ciuhodaru.
Nu este recomandat alcoolul, care creează o falsă impresie de căldură. Trebuie evitate drumeţiile dacă afară este viscol.
Vă mai recomandăm:
Sute de familii din Iaşi îngheaţă în apartamente. Ce metode rudimentare folosesc pentru a se încălzi
Terapie prin frig: criosauna de la minus 180 de grade. Ce spun medicii despre această tehnică