Cum ne păstrăm ochii sănătoşi în sezonul rece. Cât de periculoasă este, de fapt, zăpada pentru vedere - explicaţia medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ochelarii purtaţi iarna previn apariţia unor afecţiuni ale ochilor FOTO: Arhivă
Ochelarii purtaţi iarna previn apariţia unor afecţiuni ale ochilor FOTO: Arhivă

Frigul, vântul şi zăpada specifice iernii afectează vederea. În sezonul rece, ochii au de suferit şi apare frecvent ceea ce medicii numesc oftalmia de zăpadă, mai exact usturime a ochilor, lăcrimare, fotofobie şi ochi uscaţi.

Temperaturile scăzute duc la lăcrimare şi îngheţarea secreţiilor lacrimare, iar vântul puternic usucă ochii şi dă senzaţia de nisip în ochi. Medicii oftalmologi spun că în sezonul rece apar foarte multe afecţiuni oculare.

“În sezonul rece apar conjunctivitele epidemice similare cu gripa determinată de adenovirusuri. Ochii se înroşesc şi se ajunge la lăcrimare. Iarna poate fi afectată şi corneea, care poate face mici leziuni. Acestea se pot suprainfecta, lucru ce duce la scăderea acuităţii vizuale şi la dureri oculare’’, spune Camelia Bogdănici, medic oftalmolog. 

Medicii au recomandări speciale pentru sezonul rece şi una dintre ele poate fi chiar neaşteptată pentru mulţi: folosirea ochelarilor de soare. Afecţiunile oculare pot fi prevenite cu ajutorul ochelarilor de soare cu protecţie faţă de ultravioletele reflectate de zăpadă. Este vorba de acei ochelari polarizaţi, care au lentile cu filtru UV. Ochelarii ar trebui să fie de dimensiuni mai mari, ca să acopere şi zona din jurul ochilor. De asemenea, oftalmologii le recomandă şi celor care în mod curent folosesc lentile de contact să folosească ochelarii de soare.

  “Sunt foarte multe persoane cu fotofobie. Zăpada o accentuează şi de aceea recomand purtatea ochelarilor de soare. Din cauza vântului, ochii se usucă, iar în acest caz trebuie puse nişte picături în ochi’’, spune Camelia Bogdănici, medic oftalmolog. 

Alte soluţii pentru ochii uscaţi este reprezentată, pe lângă picăturile puse în ochi, de consumul multor lichide şi de clipitul mai des. 

Extrem de predispuşi la afecţiuni ale ochilor în sezonul rece sunt diabeticii, dar şi cei care au suferit recent operaţii de glaucom sau cataractă. Pentru ei, medicii recomandă să evite pe cât posibil expunerea la frig şi să se ferească de curent. 

Vă mai recomandăm:

Cum îşi pierd oamenii din neglijenţă privirea de vultur. Exerciţiul banal care face inutili ochelarii de vedere până la adânci bătrâneţi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite