Cum puteţi închiria o maşină în Uniunea Europeană. La ce trebuie să fiţi atenţi pentru a evita problemele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care vor să închirieze un autoturism în afara României au, în calitatea de consumatori, numeroase drepturi, dar şi îndatoriri.

Orice consumator în Uniunea Europeană are dreptul la informaţii clare, la un contract echitabil şi la un mecanism de soluţionare alternativă în caz de litigiu cu firma de închirieri, potrivit europa.eu. Aceste drepturi se aplică celor care vor să închirieze o maşină în spaţiul comunitar.

„Când închiriaţi o maşină, trebuie să faceţi distincţia între firme de închiriere şi intermediari sau brokeri. Intermediarii nu vă pun ei înşişi maşina la dispoziţie, ci fac rezervarea în numele dumneavoastră la firma de închirieri. Dacă apare un litigiu, firma de închirieri este cea care răspunde de execuţia contractului, cu excepţia cazului în care se prevede altfel“, potrivit europa.eu. Preţurile şi condiţiile de închiriere variază de la o ţară la alta, însă nicio firmă nu poate refuza oferirea acestui serviciu pe motive ce ţin de cetăţenie sau ţara de reşedinţă. 

Potrivit reglementărilor în vigoare: „dacă închiriaţi o maşină on-line, prin telefon sau e-mail de la o firmă cu sediul în UE, nu aveţi în mod automat dreptul de a anula rezervarea şi de a solicita rambursarea sumei plătite, chiar dacă termenii şi condiţiile firmei de închirieri ar putea permite acest lucru. Închirierea de maşini nu este acoperită de normele UE care vă dau dreptul la o perioadă de reflecţie de 14 zile“.

Dacă doriţi să închiriaţi şi să conduceţi o maşină în altă ţară din UE, verificaţi în primul rând dacă permisul de conducere este valabil în ţara respectivă. Totodat, când încheiaţi un contract de închiriere este indicat să vă asiguraţi că maşina are asigurare de răspundere civilă valabilă în toate ţările UE, mai ales dacă doriţi să călătoriţi în mai multe zone ale Europei: „Dacă locuiţi în UE şi închiriaţi o maşină într-o ţară din afara Uniunii, cum ar fi Elveţia, se aplică reguli speciale atunci când conduceţi în ţările UE“.

„Puteţi încheia şi o asigurare facultativă, care acoperă alte riscuri, de exemplu, rănirea conducătorului auto, deteriorarea autovehiculului, furtul vehiculului/conţinutului acestuia, acte de vandalism, asistenţă juridică.Asiguraţi-vă că ştiţi ce daune acoperă contractul de asigurare. Aceste informaţii ar trebui să se regăsească în termenii şi condiţiile contractului de închiriere“, mai informează europa.eu.

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite