Cum i-a afectat pe angajaţii din spitalele din Iaşi noua grilă de salarizare. „Este o aberaţie. Legea a permis sporuri maxime pentru spitale de rang inferior”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi FOTO Iulia Ciuhu
Protest la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi FOTO Iulia Ciuhu

Din aproximativ 10.000 de angajaţi din sistemul sanitar ieşean, în jur de 1.600 au primit salarii mai mici în luna martie, după cum au precizat reprezentanţii Sanitas Iaşi.

1000 de salariaţi din sistemul sanitar ieşean au pierdut la ultimul salariu sume cuprinse între 30 şi 60 de lei. Alţi 600 de angajaţi din spitalele din municipiul Iaşi au primit salarii scăzute cu 500-600 de lei, în unele cazuri chiar şi cu 1.300 de lei. 

Din cauza acestor scăderi de venituri, la Iaşi, s-au înregistrat proteste spontane la Spitalul de Pneumoftiziologie şi la Spitalul de Maximă Siguranţă Pădureni-Grajduri. „Paradoxul mare este acesta: cum reuşeşti ca aproape dublând fondul de salarii să nemulţumeşti 95% dintre angajaţi? Una dintre explicaţii: împărţirea haotică a banilor, fără niciun fel de reglementări între unităţi medicale şi chiar şi între categorii de angajaţi, a făcut ca toată lumea să fie nemulţumită”, a declarat Iulia Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi.

Potrivit liderului local Sanitas, nedreptăţile pentru care salariaţii din lumea medicală au protestat provin, în mare parte, din plafonarea sporurilor la 30% pe ordonator de credite. La Iaşi, spitalele din municipiu au ordonatori de credite Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean Iaşi şi Primăria Iaşi. În urma aplicării Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sistemul sanitar ieşean au rezultat diferenţe între medici, asistenţi, infirmieri care lucrează în aceeaşi specialitate. 

„Pe principiul acesta, angajaţii din ATI de la Spitalul «Sf. Spiridon», Spitalul de Neurochirurgie, Spitalul de Copii «Sf. Ma­ria» - spitale mari, spitale de interes regional, spitale care asigură servicii medicale de cea mai înaltă complexitate - au veniturile, printr-un nivel al sporurilor mult diminuat, mai mici decât colegii lor din ATI, de exemplu, de la Spitalul «Dr. C.I. Parhon», Spitalul Paşcani sau Spitalul Judeţean Vaslui sau Suceava. Ceea ce nu este tocmai o situaţie normală. Vorbim de sporuri pentru condiţii de muncă, pentru risc. Riscul ar trebuie să fie cel puţin acelaşi şi remunerat cel puţin la fel indiferent că lucrezi la Spitalul «Sfântul Spiridon» sau Spitalul din Suceava sau la Spitalul «Dr. C.I. Parhon»”, a mai precizat Cozianu.  

Diferenţele remarcate de Sanitas pe terapie intensivă se înregistrează şi pe specialitatea de medicină de urgenţă. Astfel, medicii din Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon”din Iaşi primesc spor pentru condiţii de muncă mai mic decât colegii lor din spitalele judeţene din regiunea de Nord-Est. Constatarea medicilor este cu atât mai dureroasă, cu cât respectivele unităţi medicale transfer cazurile grave la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. „La noi, sporul pentru condiţii de muncă este de 55%, la medici şi asistenţi, respectiv de 75%, la brancardieri şi infirmiere. Am primit fluturaşi de la colegi din judeţele Vaslui, Bacău, Suceava, Botoşani şi am constatat că spo­rurile primit Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU Iaşi.

Conform Federaţiei „Sanitas“, plafonarea sporurilor la 30% pe ordonator de credite a permis angajaţilor din spitale de rang inferior să aibă salarii mai mari decât colegii lor din spitalele de rang superior, aflate în centrele medicale universitare. „Este o aberaţie. Legea a permis ca un ordonator principal de credite cu un spital de rang inferior să poată da toate drepturile salariale, inclusiv sporuri la maxim, iar în centrele universitare, unde există o concentrare mai mare a unităţilor medicale, ordonatorii de credite să nu poată asigura sporurile la nivel minim sau uneori chiar sub nivelul minim. Asta a fost transpus în venituri mai mici ale angajaţilor din centrele universitare, în comparaţie cu cei din spitalele orăşeneşti, de exemplu. Diferenţele variază între 1.000 şi 2.000 de lei, pentru asistenţi medicali, şi cu 4.000 - 5.000 de lei pentru medici, veniturile fiind mai mari în spitalele de rang inferior“, a mai subliniat Iulian Cozianu. 

Greva generală din Sănătate, anunţată pentru data 11 mai, a fost anulată, după negocierile purtate de premierul Viorica Dăncilă, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea, ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu şi sindicaliştii de la Sanitas şi Federaţia Solidaritatea Sanitară. În urma unor discuţii de 12 ore, marţi, 8 mai, s-a decis modificarea legii salarizării unitare şi scoaterea plafonului pe gărzile efectuate de medici şi asistente medicale.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite