Cum este combătută sclavia în România: pedeapsă derizorie pentru stăpânul care îşi sechestra sclavii şi asmuţea câinii să îi muşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un crescător de animale din judeţul Iaşi, trimis în judecată pentru lipsire de libertate în mod ilegal, supunere la muncă forţată, loviri şi alte violenţe, a scăpat cu o pedeapsă minimă, cu suspendare, în ciuda detaliilor revoltătoare descoperite în timpul anchetei.

Unul dintre cei mai bogaţi fermieri din comuna ieşeană Ciurea (satul Dumbrava), a fost condamnat de Judecătoria Iaşi la un an şi patru luni închisoare cu suspendare, fiindu-i stabilit un termen de supraveghere timp de patru ani. 

Bărbatul a fost găsit vinovat de săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, supunere la muncă forţată, respectiv loviri şi alte violenţe, iar pentru fiecare faptă, instanţa de fond i-a aplicat doar câte un an de închisoare, în urma contopirii pedepselor rezultând condamnarea de un an şi patru luni. Sentinţa a fost deja contestată de procurori, care o consideră mult prea blândă, raportat la gravitatea faptelor.

Cazul fermierului Dan Ciubotatariu a ajuns în atenţia opiniei publice la începutul lunii decembrie 2019, când bărbatul a fost arestat. 

Intervenţia anchetatorilor în acest caz a fost una bizară, oamenii legii având informaţii certe că fermierul exploatează zilierii şi comite abuzuri asupra lor încă din toamna anului 2017. 

Atunci, un bărbat a sunat la 112 anunţând că socrul său a fost sechestrat la ferma lui Ciubotariu, bătut şi obligat să muncească fără a plătit. Victima, un bărbat de 53 de ani, dintr-un sat învecinat a abordat de fermierul care căuta forţă de muncă şi i-a propus să îl ajute la reparat tractoarele. Bărbatul şi-a anunţat familia că va pleca la ferma din satul Dumbrava, la muncă, urmând a reveni la domiciliu, peste o săptămână. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, fiica şi ginerele au plecat în căutarea lui. 

Au ajuns la ferma din Dumbravă, alţi argaţi aveau să le comunice că de fapt tatăl lor plecase de acolo de câteva zile. Pentru că şi-au dat seama că sunt minţiţi, oamenii au aşteptat la fermă până când şi-a făcut apariţia stăpânul, care iniţial le-a prezentat aceeaşi variantă: că bărbatul respectiv plecase de câteva zile. Fiica şi ginerele dispărutului l-au anunţat că vor suna la Poliţie, dacă nu le va spune adevărul, iar la scurt timp, din curtea fermei, a ieşit tatăl lor într-o stare deplorabilă: bărbatul era bătut, muşcat de câini şi abia se mai putea ţine pe picioare. Speriate, rudele au sunat la 112, la faţa locului fiind trimise un echipaj de Poliţie şi o ambulanţă.

Sclavii asmuţiţi cu câinii când voiau să fugă de la fermă

”Imediat după ce rudele sale au anunţat lucrătorii de poliţie, persoana vătămată ( care a fost luat cu ambulanţa) a spus lucrătorilor de poliţie, potrivit declaraţiei martorului J.M. R.(lucrător de poliţie, care a fost direcţionat la faţa locului ca urmare a apelului la 112, care a arătat că îşi menţine declaraţia dată în cursul urmăririi penale, deoarece exprimă adevărul), că a fost angajat pentru a repara tractoare, însă inculpatul l-a pus să facă şi alte munci şi nu i-a permis să plece. A spus că a reuşit să fugă în pădure de două ori, dar inculpatul l-a găsit, cu ajutorul câinilor. A mai spus că a fost lovit şi chiar muşcat de câini, că inculpatul l-a lovit cu pumnii şi cu o ţeavă. În declaraţia dată în cursul urmăririi penale, martorul a arătat că persoana vătămată i-a spus că, pe timpul nopţii, inculpatul îl închidea într-o rulotă iar uşa o lega cu sârmă”, se menţionează în hotărârea instanţei.

În ciuda acestui episod revoltător şi a informaţiilor certe că au de a face un un caz de exploatare prin muncă, împotriva fermierului nu a fost luată nicio măsură. În aceeaşi perioadă, fermierul Ciubotariu era vizat şi de un alt dosar penal, în care era cercetat pentru complicitate la furt în formă continuată, fapte ce vizau furturi de bovine (animalele furate erau sacrificate sau schimbate cu altele la ferma inculpatului).

Cu ocazia percheziţiilor efectuate la două luni distanţă după apelul la 112, la ferma lui Ciubotariu au fost descoperite mai multe cărţi de identitate a unor persoane din judeţele Iaşi şi Vaslui. Mai bi ne de doi ani le-au trebuit anchetatorilor să instrumenteze acest caz şi să solicite arestarea bărbatului.S-a întâmplat în decembrie 2019, însă avnd în vedere că infracţiunile inculpatului vizau fapte ce s-au petrecut în urmă cu câţiva ani, împotriva sa a fost luată doar măsura arestului la domiciliu.  În dosar au fost identificate două victime, faţă de alte persoane fiind disjunse cercetările. 

În faţa instanţei, fermierul nu şi-a recunoscut faptele, insinuând că de creşterea animalelor (800 de oi, 50 de vaci, cai, porci) se ocupa el şi fiica lui, iar uneori mai primea şi oameni cu ziua. A negat că ar fi agresat vreodată oamenii pe care îi avea la muncă. În legătură cu cărţile de identitate descoperite la fermă, a susţinut că de fapt acestea aparţineau unor persoane care doreau să-i arendeze terenul. Ipoteza a fost contrazisă chiar de fiica fermierului care a declarat în instanţă că, de fapt, oamenii care veneau la muncă îşi lăsau cărţile de identitate pentru a-şi demonstra buna credinţă.

Instanţa reţine că inculpatul a obligat persoanele vătămate să lucreze în ferma sa şi după ce acestea au manifestat intenţia de a pleca, a manifestat un comportament agresiv, de natură a înfrânge rezistenţa acestora şi a le determina să nu încerce să plece, în caz contrar vor fi agresate, de coinculpat sau de câinii acestuia, persoana vătămată fiind închisă în încăperi de unde nu putea ieşi, după ce a încercat să fugă, fiindu-i interzis să plece, la venirea rudelor sale. hotărâre Judecătoria Iaşi

În privinţa leziunilor descoperite în cazul bărbatului de 53 de ani, fermierul a venit cu explicaţii puerile: „Aducându-mi-se la cunoştinţă leziunile reţinute în certificatul medico-legal eliberat pe numele lui B.M., arăt că este posibil ca acesta să se fi lovit, pe când muncea la tractor. Nu ştiu de ce prezenta urme de muşcături de câine, este posibil să fi mers pe la câini. Aveam 4 câini, unul care mergea cu vacile şi 3 care erau legaţi. Aceştia erau agresivi. Nu am asmuţit niciodată câinii pe B. M”. 

Bărbatul de 53 de ani a murit în timpul procesului, motiv pentru care judecătorii au dat eficienţă declaraţiilor iniţiale şi martorilor cărora acesta li s-a plâns: poliţistul din sat şi medicul veterinar.

Fermierul prezentat în instanţă drept un iubitor de animale ”liniştit” şi ”amabil”

Instanţa a reţinut în declaraţiile fermierului sunt mai multe neconcordanţe, iar susţinerile sale sunt demontate de probele de la dosar. A reţinut şi că faptele bărbatului sunt deosebit de grave, care denotă indiferenţa acestuia faţă de drepturile altor persoane. Cu toate acestea, la stabilirea pedepsei, judecătorii au dat dovadă de o clemenţă greu de înţeles. Prioritate au avut circumstanţele personale ale inculpatului.

„Instanţa mai reţine că inculpatul Ciubotariu Dan se află la primul contact cu legea penală, astfel cum rezultă din fişa de cazier a acestuia, că inculpatul are ca studii, 10 clase şi şcoală profesională, este crescător de animale.

Potrivit caracterizărilor depuse la dosar, inculpatul este cunoscut ca un om liniştit, amabil, nu a avut probleme în societate, nu consumă băuturi alcoolice, este un bun gospodar şi iubitor de animale. 

Faţă de considerentele anterior expuse, instanţa va condamna pe inculpatul Ciubotariu Dan, pentru fiecare dintre infracţiunile comise la câte o pedeapsă cu închisoarea de câte 1 an, apreciind că, raportat la persoana inculpatului, la datele al care se reţine că au fost comise infracţiunile, această pedeapsă este necesară şi suficientă pentru îndreptarea inculpatului. (...) 

Prin raportare la cele reţinute în fapt şi în drept, la circumstanţele persoanale ale inculpatului, astfel cum acestea au fost menţionate, având în vedere cele mai sus arătate, instanţa reţine că în cauză scopul pedepsei rezultante, poate fi atins şi fără executarea în regim de detenţie a pedepsei, astfel că va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Iaşi.

O decizie definitivă în acest caz urmează a fi pronunţată de Curtea de Apel Iaşi, după judecarea căii de atac exercitate de procurori.

Vă mai recomandăm: 

Internet de la gunoi: cum arată pubelele inteligente de 7.000 de euro cumpărate la Iaşi

 Milionarul Gruia Stoica, condamnat la 4 ani de închisoare pentru o privatizare de acum 17 ani

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite