Colecţiile ciudate ale medicilor din Iaşi: strâng pietre de la rinichi sau obiectele extrase din gâtul copiilor
0Doctorii pasionaţi de ceea ce fac pot avea şi pasiuni mai puţin obişnuite. Unii păstrează cu sfinţenie obiecte extrase din corpul pacienţilor. Un medic ORL-ist din Iaşi colecţioneayă obiectele înghiţite de copii, iar un medic urolog are în flacoane piatra eliminată de la rinichii bolnavilor.
Medicul ORL-ist pediatru Magda Cristian de la Spitalul de Pediatrie din Iaşi are o colecţie impresionantă de corpi străini înghiţiţi de copii. În cei aproape 20 de ani de carieră a salvat sute de copii. Pe o masă întinde de la monede, nasturi, cercei, fragmente de jucării, oase, baterii până la ace, scaieţi, medalioane, cruciuliţe, sârme, fasole, seminţe şi chiar cercei din aur.
Are peste 80 de astfel de corpi străini extraşi din gâtul, plămânul sau esofagul copiilor, iar numărul lor putea fi mult mai mare, anual, peste 80 de copii având nevoie de intervenţie endoscopică după ce înghit diverse obiecte. A păstrat însă doar ceea ce i s-a părut mai deosebit.
„Am avut mult mai multe obiecte adunate, dar am renunţat să mai adun seminţe. Acestea sunt atât de frecvente încât devin banale şi le păstrez doar pe cele care sunt mai interesante. Am păstrat medalioane, cruci, capse, nasturi, bucăţi de jucării care au ajuns în esofag. În ceea ce priveşte corpii străini traheobronşici, aceştia reprezintă o urgenţă majoră pentru că pun viaţa în pericol", povestea doctorul Magda Cristian pentru reporterii ‘’Adevărul’’ în urmă cu patru ani.
Cu o colecţie inedită se poate lăuda şi medicul urolog Cătălin Pricop de la Spitalul Parhon din Iaşi. Acesta are în sticle pusă piatra de la rinichi eliminată de pacienţi. Le-a primit în flacoane de la pacienţi şi le-a păstrat pe cele mai interesante şi de dimensiuni diferite. Astfel, are de la piatră fină, aproape pulbere, până la unele bucăţi de câţiva centimetri.
„Pacienţii au venit cu piatra eliminată ca să-mi arate ce au eliminat, erau şi ei impresionaţi. Eu le-am păstrat pe cele mai deosebite. Cele care au dimensiuni mai mari au fost şi mai dureroase la eliminare", spune doctorul Cătălin Pricop, urolog la Spitalului „Dr. I. C. Parhon" din Iaşi.
Vă mai recomandăm:
Hortensiu Aldea, chirurgul colecţionar de tablouri pentru suflet