Colecţionarul de colecţii: un bibliotecar din Botoşani are exponate impresionante, din domenii variate, cu importantă valoare istorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Cornaci( în centru) explică copiilor semnificaţia exponatelor sale de colecţie FOTO Cosmin Zamfirache
Mihai Cornaci( în centru) explică copiilor semnificaţia exponatelor sale de colecţie FOTO Cosmin Zamfirache

Botoşăneanul Mihai Cornaci, bibliotecar de meserie, a reuşit să adune, de-a lungul a jumătate de veac, monede, etichete, medalii, cărţi, obiecte vestimentare, simboluri şi exponate rare care spun o adevărată poveste a omenirii.

Mihai Cornaci (66 de ani), din Botoşani, a amenajat o parte a uriaşei sale colecţii în mai multe vitrine din Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu“. Mai exact, „comoara“ lui este expusă în apropierea sălii de cărţi pentru copii, „poate mai învaţă şi ei ceva şi mai prind drag de istorie“. Mihai Cornaci este un adevărat colecţionar de colecţii, iar printre exponatele pe care le pot admira copiii din Botoşani se numără monede foarte vechi, hărţi, imagini cu războinici, împăraţi şi voievozi.  

Exponatele sunt însoţite de explicaţii şi de lucrări de specialitate care ar putea lămuriri şi încadra respectiva piesă de colecţie într-un cadru istoric anume. Pasiunea lui Mihai Cornaci pentru povestea omenirii în obiecte a început acum 47 de ani, timp în care bibliotecarul a devenit unul dintre cei mai faimoşi colecţionari din România.

Pasionat cu acte în regulă

Mihai Cornaci colecţionează obiecte de la vârsta de 19 ani şi este interesat în special de obiecte cu valoare istorică, dar şi de numismatică sau filatelică. Pe scurt, colecţionează monede din toate timpurile, timbre valoroase, dar şi tot felul de lucruri care pot spune povestea unei anumite epoci istorice. Colecţionarul botoşănean nu este doar un amator şi un strângător de obiecte vechi, ci un pasionat cu acte în regulă. Mai precis, este membrul Societăţii Numismatice Române încă din 1974, iar mai apoi fondatorul Societăţii Botoşani, parte a Societăţii Numismatice Române, încă din 1982, dar şi Preşedinte al Cercului Filatelic Municipal ,,Mihai Eminescu“ Botoşani în perioada 1982-1984 şi secretar al Secţiei Botoşani a Societăţii Numismatice Române. 

Cornaci spune că, pentru a colecţiona, trebuie să fii pasionat: este vorba despre un „microb“ care intră în sufletul omului şi nu mai iese. „Totul a început în 1968, când eram elev şi am văzut în cabinetul domnului Nicolae Călinescu, directorul din acea perioadă al Şcolii Generale Coşula, într-o vitrină, mai multe emisiuni monetare şi bilete de bancă. În acel moment, s-a produs ceva, s-a schimbat ceva în mine. Atunci nu puteam să definesc. Mai apoi, la şcoală la Bucureşti, în 1970, am reuşit să-mi dau seama că iubesc să colecţionez. În special monede“, şi-a început povestea Mihai Cornaci.

cornaci

 Mihai Cornaci colecţionarul botoşănean în micul său muzeu de la Bibliotecă FOTO Cosmin Zamfirache

A fost decisiv momentul 1974, când a fost admis ca membru al Societăţii Numismatice Române. „Era foarte greu să fii acceptat. Trebuia să-ţi faci dosar ca la primirea în Partidul Comunist, să demonstrezi o serie de cunoştinţe, pasiuni, aptitudini, dar şi să fii recomandat de doi membri ai societăţii. Înainte de a fi membru, participam la şedinţele societăţii la Observatorul Astronomic şi eram fascinat de ceea ce vedeam. Atunci am reuşit să am acces şi la literatura de specialitate, să învăţ cum să încadrez anumite exponate, cum să organizez colecţia“, a continuat Mihai Cornaci. 

Ajuns înapoi la Botoşani, bibliotecarul s-a apucat să organizeze Secţia Numismatică Botoşani, alături de un colecţio¬nar veteran din aceea perioadă, Mihai Urigiuc. „În primul rând, am colecţionat monede, timbre şi aproape orice are legătură cu trecutul Botoşaniului. Obiectele din trecut sunt o istorie vie a acestor locuri. Ele nu pot fi subiective. Am piese care spun nu doar o poveste a trecutului Botoşaniului, ci şi o poveste a românilor în general“, a spus Cornaci. 

colectie

O parte a colecţiei de bancnote expusă la Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Mai precis, acesta a reuşit să pună la punct o impresionantă colecţie de cărţi poştale vechi, cu imagini rare din secolul al XIX-lea şi din perioada interbelică din Botoşani şi Dorohoi, inclusiv cu monumente şi clădiri care au dispărut, incluse în exponatul cartofilic „Botoşani, oraşul meu drag“. Este vorba despre o istorie de aproape 100 de ani a localităţii în imagini de epocă unice. Totodată, Mihai Cornaci deţine o colecţie de etichete originale de mărci de bere, unele dintre ele vechi şi de peste 100 de ani, dar şi poze de epocă, plus obiecte care spun povestea berăritului în Botoşani. De altfel, această colecţie este constituită într-un studiu care poartă numele „Berăritul botoşănean“. 

Totodată, Mihai Cornaci este un cunoscut colecţionar de medalii şi de tot felul de obiecte legate de memoria poetului Mihai Eminescu. Bibliotecarul are şi o colecţie serioasă de cărţi vechi, piese din echipamentul vânătoresc, lame pentru bărbierit extrem de vechi şi de pe tot Globul, dar şi numeroase obiecte ce pot oricând constitui material de studiu pentru istoria mentalităţilor şi a societăţii din ultimii 150 de ani. Colecţionarul botoşănean spune că nici măcar nu mai ştie cu exactitate câte exponate are. 

Colecţie cu emisiuni monetare, cu plata în rate

Cele mai valoroase piese ale expoziţiei lui Mihai Cornaci sunt cele de numismatică. Botoşăneanul deţine monede vechi şi de mai bine de 2.000 de ani. Este vorba de drahme şi subunităţi de drahme ale oraşelor-state greceşti din secolul al IV-lea î.HR., dar şi denari romani republicani şi imperiali, inclusiv denari cu chipul lui Traian. „Numismatica este prima mea iubire şi am făcut eforturi să fac o colecţie“, a spus Mihai Cornaci. 

Botoşăneanul are şi monezi medievale moldoveneşti, printre care un gros de la Petru I Muşatinul, prima emisiune monetară apărută vreodată pe teritoriul Moldovei, dar şi o raritate: moneda de trei groşi de la Ştefan Răzvan, voievodul-ţigan al Moldovei care nu a domnit decât din aprilie până în august 1595. Aceste exponate rare se află într-o încăpere alături de sala de împrumut, deschisă tuturor celor care vin să ia cărţi.

grosul

Una dintre rarităţile lui Mihai Cornaci, moneda de 3 groşi a lui Ştefan Răzvan FOTO Cosmin Zamfirache

Cea mai grea parte a vieţii de colecţionar este chiar achiziţionarea exponatelor, explică botoşăneanul. Piesele valoroase sunt foarte scumpe şi rare. În special pentru un bibliotecar în pragul pensiei, colecţionatul devine o corvoadă. Modalitatea principală de a completa colecţiile este cumpărarea directă a exponatelor. „În general trebuie să le cumperi. Din păcate, eu sunt unul dintre colecţionarii care nu dispun de fonduri importante. Dar, activând de mult timp în domeniu, am reuşit să găsesc metode alternative“, a mai spus Cornaci. De exemplu, pentru o colecţie de emisiuni monetare din perioada modernă şi contemporană a plătit în rate timp de un an de zile. 

Fiecare exponat cu povestea lui

Pentru Mihai Cornaci, o colecţie ţinută în sertare şi fără să fie prezentată publicului este o colecţie moartă: „Degeaba este piesa acolo dacă nu încerci să o comunici, dacă ea nu se cunoaşte suficient sau dacă nu o integrezi într-un context lărgit, să-i arăţi rolul pentru perioada respectivă“. Colecţionarul botoşăneană mai spune că o colecţie expusă pur şi simplu este incompletă.

image

Drahma histriană din colecţia lui Mihai Cornaci FOTO Cosmin Zamfirache

„Fiecare piesă trebuie explicată. Colecţiile sunt o istorie. Ele nu pot fi aşezate şi expuse întâmplător, ci într-o ordine cronologică şi logică, dar şi cu explicaţiile aferente“, precizează Cornaci. Bibliotecarul mai spune că un colecţionar adevărat se informează temeinic asupra diferitelor obiecte colecţionate şi că este nevoie de un dram de cultură pentru a crea o poveste cu ajutorul exponatelor colecţionate. Tocmai de aceea, expoziţiile lui Mihai Cornaci sunt însoţite mereu de explicaţii şi chiar studii în cazul monedelor vechi, realizate cu ajutorul specialiştilor.

Medalie pentru colecţia „Eminescu“

Părţi ale colecţiei lui Cornaci, în special monedele, s-au plimbat pe la diferite saloane expoziţionale din Cluj, Timişoara, Suceava, Iaşi sau Bucureşti. Totodată, Cornaci a expus şi la Expoziţia Mondială de Filatelie de la Sofia din 1989. Pentru colecţia sa documentată în semn de omagiu pentru poetul Mihai Eminescu, Cornaci, a primit şi o medalie de recunoaştere. Cea mai recentă expoziţie a lui Mihai Cornaci a avut loc la Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani, în luna noiembrie. De asemenea, în decembrie, Secţia Numismatică Botoşani a primi o distincţie de merit în cadrul Simpozionului Naţional de Numismatică susţinut la Buşteni.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Cum a reuşit un român să strângă 2.442 de linguri de lemn diferite. Colecţionarul a scăpat de porecla „doctorul lingurar“

Musceleanul colecţionar de ii tradiţionale prins în incendiul din Colectiv se simte mai bine. Zeci de prieteni se roagă să se întoarcă acasă cu bine

BotoşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite