Cel mai influent cleric al Bisericii Ortodoxe Ruse vine în România. Care este scopul oficial al vizitei Mitropolitului de Volokolamsk, Ilarion Alfeyev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilarion Alfeyev, considerat neoficial "Ministrul de Externe al Patriarhiei Ruse", cel mai influent cleric în relaţiile cu Europa al Bisericii Ortodoxe Ruse, face o vizită la Iaşi, pe data de 8 septembrie.

Înaltpreasfinţitul Ilarion Alfeyev (48 de ani) este mitropolit de Volokolamsk, dieceză care încorporează şi regiunea Moscovei, vicar al Patriarhului Moscovei, fost episcop de Viena şi Austria şi preşedinte al Departamentului de Relaţii Externe al Bisericii, reprezentant pe lângă forurile europene de la Bruxelles, în special.

Mitropolitul Ilarion mai este un membru permanent al Comisiilor comune internaţionale pentru Dialogul Teologic între Biserica Ortodoxă şi Biserica Romano-Catolică, între Biserica Ortodoxă şi Biserica Anglicană, între Biserica Ortodoxă şi Alianţa Mondială a Bisericilor Reformate. Este, de asemenea, implicat în dialogul interreligios între religiile majore ale lumii.

Clericul rus vine la Iaşi pe data de 8 septembrie, pentru a susţine o conferinţă în Aula "Mihai Eminescu" a Universităţii „Al. I. Cuza“. Este invitat al Editurii Doxologia, care aparţine Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, editură care i-a tradus şi publicat două dintre cele 600 de cărţi pe care le-a semnat. Este vorba despre „Lumea dohovnicească a Sfântului Isaac Sirul“ şi „Taina credinţei. Introducere în Teologia dogmatică ortodoxă“.

Înaltul prelat, considerat "Ministrul de Externe al Patriarhiei Ruse", va susţine şi o conferinţă: „Lumea duhovnicească a Sfântului Isaac Sirul“. Oficialii Editurii Doxologia consideră că prezenţa prelatului rus va umple sala aulei universităţii ieşene. Evenimentul are loc de la ora 18.00, iar accesul în sală este permis doar până la ora 17.50. 

Pe site-urile de specialitate ale Bisericii Ortodoxe Ruse, Mitropolitul Ilarion este prezentat  ca un „cunoscut teolog rus contemporan, istoric bisericesc şi apreciat compozitor“. A studiat vioară, pian, compoziţie, a urmat cursurile Conservatorului din Moscova, a fost înrolat doi ani, '84-'86, în armata sovietică, iar în '87 a fost tuns în monahie şi hirotonit preot. El a studiat pentru doi ani la Universitatea din Oxford, unde a susţinut teza de doctorat în filosofie. A mai obţinut un doctorat, în teologie de data aceasta, la Institutul „Saint Serge“ din Paris.

A predat la şcolile teologice din Smolensk şi Kaluga (Rusia), „Sfântul Vladimir” şi „Sfântul Gherman” (Statele Unite ale Americii) şi ȋn cadrul Universităţii Cambridge (Marea Britanie).

Este a două vizită în România a unui reprezentant al Rusiei extrem de influent în ultimele luni. La începutul verii, ideologul lui Putin, Alexandr Dughin, a avut o serie de întâlniri ultradiscrete cu personaje politice şi membri ai clerului din Moldova, ţinute la o mănăstire din judeţul Neamţ.

"Între această vizită şi cea a d-lui Dughin nu este absolut nici o legătură. D-l Dughin nici nu a fost invitat oficial de vreo instituţie a Arhiepiscopiei Iaşilor, nici nu a avut discuţii, nici oficiale, nici neoficiale, cu clerici care ţin de această eparhie. De asemenea, precizăm că nu a fost invitat şi nici nu a fost cazat la vreuna dintre mănăstirile care ţin de Arhiepiscopia Iaşilor", a precizat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Mai puteţi citi:

Episcopul de Viena isi doreste o intalnire intre Papa de la Roma si Patriarhul Moscovei

„Eminenţa cenuşie“ de la Kremlin, vizită secretă la Bucureşti

Aleksandr Dughin a fost demis de la o prestigioasă universitate moscovită şi susţine că în locul lui vine Jirinovski

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite