Ce şi cum să mănânci iarna ca să nu te îngraşi -  explicaţiile nutriţioniştilor. Care este singurul moment al zilei când putem consuma dulciuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iarna, mâncarea devine o bombă calorică FOTO: Arhivă
Iarna, mâncarea devine o bombă calorică FOTO: Arhivă

Este ştiut că iarna este anotimpul în care majoritatea persoanelor sunt predispuse la îngrăşare. Lipsa fructelor şi legumelor, tendinţa de a consuma mâncare grea - provizii puse pentru anotimpul rece - conduc la creşterea în greutate. Nutriţioniştii spun însă că sunt câteva reguli care dacă sunt respectate te ajută să te menţii în formă.

Sezonul rece este cunoscut ca unul care favorizează creşterea în greutate. Lipsa alimentelor uşoare, fructe şi legume, dar şi mâncarea grea specifică acestui anotimp - cârnaţi, tochitură, friptura de porc – duc la kilograme în plus. Nutriţioniştii recunosc că iarna alimentaţia este o capcană. 

‘’În timpul sezonului rece trebuie să avem grijă să nu cădem în capcana alimentelor foarte bogate în carbohidraţi şi să conştietizăm faptul că zahărul, chiar dacă pe moment este asociat cu senzaţia de plăcere, pe termen lung nu face decât să acutizeze problemele de greutate’’, spune Adina Rusu, nutriţionist. 

Printre recomandările specialiştilor pentru a trece cu bine de sezonul rece în ceea ce priveşte greutatea se numără consumul de lichide. Minimum 2 litri de apă pe zi trebuie să se consume.

De asemenea, trebuie consumate porţii mici de mâncare şi pe cât posibil este indicată evitarea amestecului de carbohidraţi cu grăsimi - cum ar fi cartofi cu carne de porc, sarmale cu smântână şi pâine - sunt doar câteva dintre ele. 

De asemenea, este bine de respectat programul de 30 de minute de exerciţii fizice pe zi

‘’ Studiile arată că un nivel scăzut de vitamina D – vitamina soarelui – ne poate afecta greutatea iarna. Organismul nostru are nevoie de soare pentru a sintetiza vitamina D, dar iarna când zilele sunt mai scurte, oamenii ies mai puţin afară şi au pielea mai acoperită, mai puţin expusă la lumină. Studiile au arătat ca oamenii cu un nivel scăzut de vitamina D depozitează mai multă grăsime, cu toate că mecanismul precis nu a fost identificat. Astfel, se pare că lipsa de vitamina D reduce scindarea grăsimilor – aşadar caloriile pe care le consumăm sunt mai curând depozitate în adipocite decât consumate’’, mai spune nutriţionistul Adina Rusu.

Nici scuza că iarna nu se găsesc fructe nu este valabilă. Portocalele şi grapefruitul se consumă cu precădere în sezonul rece. Este indicat ca după consumul de alcool să se bea multă apă, iar dulciurile e bine să fie mâncate dimineaţa. 

Vă mai recomandăm:

Top 7 afrodisiace din bucătărie cu efect garantat. De ce este supranumit avocado „copacul cu testicule“

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite