Ce se întâmplă în creier când primim un cadou. Se eliberează acelaşi hormon „responsabil“ cu dilatarea vaginului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din punct de vedere psihologic, cadourile pe care le primim cu diferite ocazii sunt mici recompense. Cel care primeşte „premiul” sau „răsplata” se simte important şi astfel este fericit.

Darurile înseamnă atenţia cuiva. Psihologii sunt de părere că atât persoana care dăruieşte, cât şi cea care primeşte, traversează emoţii care le provoacă o stare de bine. Prima categorie face acest gest pentru că îi pasă de cea de-a doua şi vrea să o surprindă.

Persoana care oferă un cadou îşi aloca timp pentru a se pregăti şi pentru a alege darul potrivit. Psihologii vorbesc din această cauză despre o relaţionare cu persoana care va primi cadoul, înainte de a i se oferi acesta.

„Cadourile reflectă, în primul rând, emoţiile persoanei care dăruieşte. Reflectă sentimentele acesteia faţă de cel căruia îi dăruieşte. Emoţia este cu atât mai mare cu cât darul coincide cu ceea ce îşi dorea persoana să primească. În cazul în care cadoul nu coincide, întâlnim o emoţie disimulată. E mai degrabă un sentiment de recunoştinţă faţă de gestul făcut, decât o semnificaţie aparte”, a explicat Roxana Postolică, psiholog în cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iaşi.

Specialiştii arată că oferirea de cadouri este înrădăcinată în obiceiurile sociale. La un anumit moment dat, oamenii se simt obligaţi să dăruiască, fără să nutrească şi anumite sentimente faţă de destinatarii cadourilor.Cu toate acestea, oferirea de cadouri poate fi mai însemnată decât primirea lor. Pe de altă parte, schimbul de cadouri consolidează relaţii inter-umane.

„Ideea de a primi cadouri echivalează cu ideea de a fi răsplătit sau de a fi premiat. Când primim cadouri, în creier au loc mai multe descărcări şi se eliberează mai mulţi hormoni. Literatura de specialitate spune că, în momentul în care primim darul, se activează acea parte a creierului asociată cu primirea recompenselor. Cadoul este o dorinţă îndeplinită, iar o dorinţă îndeplinită înseamnă bucurie”, a declarat Roxana Mihai, psiholog.

Din punct de vedere psihologic, sentimentele resimţite atunci când primim cadouri diferă de la o vârstă la alta. „La copii vedem bucurie în starea ei pură. Pentru micuţi, cadoul de Moş Nicolae, de exemplu, are valoare extraordinară doar atunci când vine moşul. Dacă oferim acelaşi dar în avans cu câteva zile, nu mai vorbim despre aceleaşi sentimente. Adulţii gândesc altfel. Ei mai negociază, trec prin filtrul raţiunii obiceiul, şi pot amâna cadoul până la Crăciun. La vârsta a treia, emoţiile sunt la fel de sincere cu cele ale copiilor. Vârstnicii se bucură pentru că îşi aminteşte cineva şi de ei”, a mai spus Roxana Postolică.

Potrivit psihologiei cadourilor, în momentul în care primim ceva ce ne place, neurohipofiza eliberează ocitocină, responsabil printre altele şi pentru dilatarea vaginului şi resimţim astfel o senzaţie de fericire. Atunci când cadoul primit nu este ceea ce aşteptam sau dacă primim prea des daruri, hormonul nu mai este eliminat şi astfel nu mai apare nici reacţia emoţională.

Citeşte şi:

Idei. Cele mai dorite cadouri de Moş Nicolae şi Moş Crăciun

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite