Ce s-ar întâmpla dacă tragedia din Colectiv ar avea loc într-un oraş de provincie. Medicii din Iaşi scot la iveală lipsurile care pot duce la calamităţi
0Iaşiul, centru medical universitar, nu ar avea capacitatea necesară de a răspunde unui incendiu de amploarea celui petrecut în Clubul Colectiv din Capitală.
Specialiştii ieşeni spun că într-o situaţie similară, cu victime multiple care ar avea nevoie de ajutor specializat, pe moment s-ar mobiliza toate forţele necesare şi s-ar găsi o soluţie pentru răniţi, însă pe termen lungul tratarea acestora nu ar fi posibilă în Iaşi.
Spitalele ieşene au deficit de personal ATI şi de chirurgie plastică şi suferă la nivel de dotare. Mai mult, singura secţie de chirurgie plastică din oraş pentru adulţi, cea de la Spitalul „Sf. Spiridon”, funcţionează îngrămădită, într-un spaţiu total nepotrivit, cu numai 25 de paturi.
„Avem cinci paturi pentru izolarea pacienţilor gravi şi încă cinci paturi ATI, nu toate sunt ocupate cu arşi, dar la nevoie se pot mobiliza. Dacă ar fi să facem lucrurile corect, avem nevoie de 60 de paturi. Noi drenăm o populaţie de şase milioane de locuitori din toată Moldova. Cu arsuri grave, avem 250-300 de cazuri mari pe an. Mai sunt şi altele pe care le trimitem la Bucureşti pentru că au peste 30% din suprafaţa corporală arsuri şi noi nu le putem trata în condiţiile acestea. Pielea e un organ vital, dacă sunt arsuri de 60%, să spunem, sunt nevoie de două luni de internare şi tratament”, a explicat prof. dr. Teodor Stamate, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie de la Spitalul de Urgenţă „Sf. Spiridon”.
Clinica medicală se află în această situaţie după ce Spitalul de Urgenţă „Sf. Ioan” a fost închis de guvernarea Boc în 2011, spitalul acesta fiind comasat cu Spitalul „Sf. Spiridon”. Medicii admit că şefii spitalului au căutat soluţii pentru neîntreruperea actului medical, însă acestea sunt „provizorii” şi „insuficiente”.
În paralel, Spitalul „Sf. Spiridon” încearcă să realizeze o clinică „Marele Ars” de aproape trei ani, însă lucrările se derulează greu pentru că banii de la Ministerul Sănătăţii nu au fost alocaţi toţi odată, ci în tranşe. „La acest moment avem cinci milioane de lei date de către Ministerul Sănătăţii să continuăm lucrările la noua clinică, iar lucrările au fost întrerupte la un moment dat pentru că nu am avut finanţare. După eforturi şi solicitări am reuşit să primim acea finanţare, lucrările s-au reluat, iar prin vara anului viitor se vor finaliza. După ce se finalizează, urmează sumele necesare pentru tehnică şi aparatură medicală, care se situează undeva la şapte, opt milioane de lei. Asta înseamnă ca în toamna anului viitor văd acea clinică aşa cum a fost proiectată în urmă cu trei ani de zile. Este un proiect amplu şi costisitor”, a explicat ec. Ioan Bârliba, managerul spitalului.
Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit
Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum