Bijuterii din lapte matern şi cordon ombilical, noul trend printre mămici. Cum sunt realizate
0Andreea Fotica, în vârstă de 33 de ani, primeşte lapte matern de la mame din ţară şi din străinătate, pe care îl transformă în bijuterii. Accesoriile sunt înfrumuseţate cu ajutorul cordoanelor ombilicale sau cu fire de păr de la bebeluş.
Un trend care a luat amploare în SUA a inspirat-o pe o tânără din Iaşi, care a reuşit să facă din propriul lapte o bijuterie specială atât pentru ea, cât şi pentru bebeluşul ei. Dragoste de mamă, lapte matern, cordon ombilical, fire de păr de la bebeluş şi multă migală - toate acestea, adunate, ajută la crearea bijuteriilor neconvenţionale, la modă acum în rândul mămicilor.
Ideea i-a venit în perioada pandemiei, când a aflat că se pot face astfel de bijuterii. Atunci, Andreea Fotica, în vârstă de 33 de ani, se chinuia să-şi alăpteze bebeluşul. După sesiuni de plânsete şi disperare, tânăra mămică s-a gândit să încerce să se răsplătească cu o astfel de bijuterie. Şi a încercat să transforme singură laptele din lichid în praf.
„Am aflat în perioada pandemiei. Eu am doi copii. Cel mai mic avea patru luni când am aflat. Am avut o alăptarea nu prea blândă, m-am luptat mult să alăptez. Am avut sesiuni de plâns, de disperare. Şi într-un final am reuşit să am o alăptare naturală. Iar apoi am auzit de aceste bijuterii şi mi-am zis că asta trebuie să fie răsplata mea la faptul că m-am străduit atât. Am făcut un sacrificiu, pentru că unele mame probabil ar fi renunţat”, explică Andreea Fotica pentru „Adevărul”.
FOTO Facebook/ Milk&Memories - bijuterii cu lapte matern
Conservarea laptelui, principala provocare
Procesul de fabricaţie nu este însă la îndemâna oricui. Este nevoie de multă răbdare, migală şi îndemânare. Nu este nevoie de mult lapte pentru a confecţiona asemenea bijuterii, în jur de 10 mililitri. Acesta se conservă cu anumite prafuri care îl ajută să se usuce. Laptele trebuie să fie lăsat la uscat timp de circa o săptămână, iar apoi se încastrează într-o răşină epoxidică pe bază de argint sau aur.
„Eu sunt inginer chimist de meserie, am lucrat în cercetare. Şi nu mi-a fost chiar greu la partea asta de conservare, că asta este partea cea mai grea. Cu răşina poate lucra orice, dar când te apuci să conservi laptele, să-l transformi din lichid în praf, ai nişte piedici, pentru că se îngălbeneşte dacă îl grăbeşti. Am nişte «ajutoare» pe care le pun împreună cu laptele şi îl duc în procesul ăsta de solid, de praf”, explică femeia.
FOTO Facebook/ Milk&Memories - bijuterii cu lapte matern
Afacere de familie
După conservarea laptelui şi aducerea acestuia la o formă solidă, intervine migala, când e nevoie chiar ca ieşeanca să-şi ţină respiraţia ca să nu zboare firele de păr de la bebeluş.
În ultima etapă a procesului e partea de finisare, care este foarte importantă, acolo intervine munca în echipă, cu soţul. Aşa a devenit o afacere de familie. Neplanificată, explică ieşeanca.
„După ce mi-am făcut prima bijuterie singură, mi-am făcut o pagină de Facebook - Milk&Memories - bijuterii cu lapte matern, să rămână acolo şi să le arăt copiilor când vor creşte. Într-o zi mi-a scris o mămică şi m-a rugat să îi fac şi ei. Aşa am început. E din ce în ce mai frumos pe zi ce trece. E o pasiune. Eu sunt în concediu creştere copil, soţul mă ajută la partea de hârtii, autorizări şi la partea cu finisările”, ne-a spus Andreea Fotica.
Durează cam patru săptămâni crearea unei bijuterii. Nu se lucrează foarte mult la ele, dar e nevoie de supraveghere. Zi de zi trebuie verificate, exact ca la ouăle care sunt puse la incubat, explică femeia.
Laptele matern, transportat prin curierat
Tânăra antreprenoare îşi comercializează produsele neobişnuite atât în ţară, cât şi în străinătate. Până acum, a primit comenzi chiar şi din Belgia. Cea mai mare provocare e legată de transportul laptelui matern şi al celorlalte detalii trimise de cliente.
„Cererile sunt foarte multe. Am primit din Dâmboviţa. Laptele se trimite prin curier, congelat plus celelalte detalii. Am primit şi din străinătate, din Belgia. Se poate face, pentru că laptele nu trebuie păstrat ca pentru consum”, subliniază Andreea Fotica.
Cordonul ombilical, amintire
În final, rezultatul este unul special şi emoţionant. Cordonul ombilical şi primele fire de păr ale bebeluşului sunt amintiri de păstrat. Nu oriunde, ci la gât sau chiar pe mână.
„Cordonul ombilical este pus pentru amintire. Din el se pot face foarte multe lucruri, foarte frumoase. Sunt bucăţi de suflet, bucăţi din bebeluşeală. Sunt amintiri de păstrat. Ca mamă e greu să arunci, vrei să păstrezi tot, fiecare şuviţă de păr, bucăţi din cordonul ombilical. Şi atunci încercăm să le facem mai frumoase”, spune antreprenoarea Andreea Fotica.
Reacţiile mămicilor sunt dintre cele mai frumoase.
FOTO Facebook/ Milk&Memories - bijuterii cu lapte matern
„Când port această bijuterie mă simt specială”, spune una dintre clientele Andreei Fotica.
Preţurile pentru bijuteriile create de Andreea Fotica sunt cuprinse între 100 şi 600 de lei. Investiţia în afacere se ridică la câteva mii de lei, dar a meritat, spune ieşeanca.