Au venit la Iaşi ca să danseze sârba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

37 de tineri din toată lumea au venit la Universitatea „Al. I. Cuza“ să deprindă cultura română. Studenţi din Camerun, Coreea de Sud, Senegal, Madagascar, Spania, dar şi din alte state vor face cunoştinţă cu tradiţiile româneşti.

Împărţiţi pe trei grupe, tineri din toată lumea descifrează tainele Iaşiului şi ale României la cursurile de vară „România, limbă şi civilizaţie“. În timp ce cursanţii începători „buchisesc“ primele litere în limba română, avansaţii audiază fără translator cursurile de cultură, civilizaţie şi orele practice pe care profesorii de la Iaşi
le-au pregătit.

În timp ce unii dintre ei sunt cursanţi „cu state vechi“, atât de îndrăgostiţi de Iaşi încât au rămas aici, alţii sunt abia la prima vizită în inima Moldovei şi se declară impresionaţi. Antonia Escandell a intrat în al  treilea an de când nu se poate despărţi de ţara sa adoptivă. Are 32 de ani şi învaţă de 4 ani limba română. „Predau limba spaniolă la Facultatea de Litere de la „Cuza“ de trei ani, dar este pentru prima dată când vin la şcoala de vară. Aici aş vrea să învăţ mai multe despre gramatică, să pot face conversaţie şi să aflu mai multe despre oraşul Iaşi“, spune Antonia.

Africani în straie populare româneşti

Philipp Hartmann are 27 de ani şi a venit din Germania special pentru a-şi îndeplini visul de a învăţa limba română. E pasionat de limbile străine, pe care le învaţă cu uşurinţă. „De doi ani studiez româna. Am venit aici pentru că o profesoară m-a îndemnat, dar nu îmi pare rău. Mă interesează să învăţ româna pentru că mă interesează limbile străine în general“, spune Philipp, care mai ştie şi franceză şi portugheză.

Unul dintre cursurile care-i atrage cel mai mult pe străinii veniţi la şcoala de vară de la „Cuza“ este cel de dans. Tradiţionala sârbă moldovenească îi încântă an de an pe cei care ajung la Iaşi şi care, la finalul cursurilor, fac neapărat şi un mic spectacol, în strai popular.

„Cursurile de dans se fac în fiecare zi la cantina Titu Maiorescu. La urmă fac un spectacol, iar profesorul Ştefan Negru, de la Colegiul «Octav Băncilă» le aduce şi costumele specifice. Acum, abia învaţă strigăturile. E interesant, pentru că mulţi dintre ei sunt oameni importanţi în domeniile lor, sunt şefi de instituţii, oameni bine informaţi“, zâmbeşte profesorul Adrian Poruciuc, coordonatorul şcolii de vară.

Aceste cursuri au început la Iaşi din anii ’70, iniţial doar pe domeniul Geografie francofonă. Coordonarea lor a fost preluată în 1993 de către Facultatea de Litere.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite