Astăzi sună sirenele în Iaşi! Cum va decurge exerciţiul de alarmare în capitala Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiul are loc în mai multe oraşe din ţară, zilnic până pe 24 aprilie
Exerciţiul are loc în mai multe oraşe din ţară, zilnic până pe 24 aprilie

În cursul acestei zile, sirenele se vor auzi în 14 oraşe din ţară în cadrul Exerciţiului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă – PROCIV 2017. Alarmele vor suna miercuri, 19 aprilie, în intervalul orar 10.00-15.00.

Potrivit Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, astăzi se va desfăşura exerciţiul în Bucureşti, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi. „Scopul acestui exerciţiu îl reprezintă instruirea personalului cu atribuţii în domeniu de la nivelul unităţilor administrativ teritoriale precum şi verificarea stării de operativitate a echipamentelor de alarmare a populaţiei, instalate la nivelul localităţilor“, au punctat oficialii ISU Iaşi.

Pe timpul exerciţiului, de la dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenţă al judeţului Iaşi va fi transmis un mesaj de înştiinţare cu privire la situaţia de protecţie civilă produsă. După primirea acestuia, în intervalul orar 10.00-15.00, la nivelul unităţilor administrativ teritoriale vor fi puse în funcţiune sirenele de alarmare a populaţiei, pentru transmiterea semnalului „ALARMĂ LA DEZASTRE”, compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

De asemenea, în funcţie de caracteristicile tehnice, vor fi testate şi echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populaţie. Recomandăm cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratului pentru situaţii de urgenţă. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma „EXERCIŢIU”.

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.

De asemenea, sistemul de înştiinţare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate.

Responsabilitatea menţinerii în stare de operativitate a sistemului de înştiinţare-alarmare revine autorităţilor publice locale, iar reprezentanţii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă derulează, periodic, acţiuni de verificare în teren.

image

Citeşte şi

Panouri cu „Zonă Periculoasă“ lângă şantierele care poluează. Lista măsurilor impuse dezvoltatorilor imobiliari din Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite