Arheologii au descoperit urmele unei civilizații preistorice pe șantierul Spitalul Regional de Urgență Iași
0O echipă de arheologii au descoperit mai multe schelete în timpul cercetărilor preventive de pe amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţe Iaşi. Cercetătorii au afirmat că acestea aparțin culturii preistorice Horodiștea-Erbiceni, care datează din 3500 î. Hr..
Măriuca Vornicu, cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române, filiala Iaşi, a coordonat echipa de arheologi. Potrivit acesteia, pe şantierul Spitalului Regional de Urgenţe (SRU) Iaşi au fost descoperite mai multe gropi menajere şi complexe arheologice funerare cu înhumări şi reînhumări din timpul culturii Horodiştea - Erbiceni, scrie Agerpres.
"Aceste complexe sunt de fapt nişte gropi menajere, dar şi nişte complexe funerare în care au fost făcute înhumări şi reînhumări. Gropile menajere sunt importante pentru noi, arheologii, pentru că acolo găsim vestigiile culturii materiale. De exemplu, acolo oamenii preistorici îşi aruncau vasele din lut care se spărgeau, îşi aruncau oasele de la animalele pe care le consumau. Pentru noi, toate acestea conţin informaţii foarte importante, întrucât, în funcţie de decorul de pe vase de pe oalele lor sparte, putem să încadrăm cronologic şi cultural situl respectiv. Avem un arhezoolog care mai apoi determină speciile de animale consumate de oamenii din acea perioadă. Pe lângă gropile menajere, în situl respectiv am mai descoperit şi înmormântări ale unor indivizi care aparţin de cultura Horodiştea-Erbiceni. Cultura aceasta îşi începe evoluţia la mijlocul mileniului IV î. Hr. , 3500 î .Hr", a declarat Măriuca Vornicu, cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române, filiala Iaşi, care este totodată şi responsabilul ştiinţific de pe şantierul SRU Iaşi.
Cercetătoarea a explicat că Horodiştea-Erbiceni este o cultură foarte puţin cunoscută în România, dar are analogii în Republica Moldova şi Ucraina, şi evoluează pe acelaşi areal pe care a existat şi cultura Cucuteni. Osămintele vor fi analizate în laborator pentru a determina vârstele, sexul și cauzele morții. De asemenea, vor fi analizate și obiectele găsite pentru a determina din ce perioadă anume a culturii Horodiştea-Erbiceni aparţin, iar oalele descoperite vor fi trimise pentru a fi datate prin analiza izotopilor de C14 .
"Şantierul arheologic de la SRU nu va întârzia lucrările. Cea mai mare parte a sitului e cercetat. Noi ne apropiem de partea finală a cercetării. Noi am cercetat peste 30 de complexe arheologice dintre care în trei gropi erau înhumaţi şi reînhumaţi cel puţin 14 indivizi", a adăugat Măriuca Vornicu.