Alexandru Cărăuşu, monarhist de la 3 ani: "Eu îmi arog ca titlu de nobleţe «Supus al Majestăţii Sale Regele Mihai»"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Alexandru Cărăuşu (72 de ani) este preşedinte al Mişcării pentru Regatul României, filiala Iaşi, de peste 20 de ani, perioadă în care a reuşit să convingă sute de tineri, prin blândeţe şi o erudiţie extraordinară, să susţină cauza monarhiei.

Profesorul de matematică Alexandru Cărăuşu, ajuns la vârsta de 72 de ani, este cel mai cunoscut ieşean reprezentant al mişcării pentru restaurarea monarhiei în România.

În 1993 a fondat o asociaţie pentru susţinerea cauzei în care crede de-o viaţă. Timp de 20 de ani a organizat la Iaşi cu un optimism de neînfrânt întâlniri ale membrilor Mişcării pentru Regatul României, din care au făcut parte constant între 150 şi 200 de membri. În cele două decenii a întreţinut o corespondenţă bogată cu membrii Casei Regale a României şi numără cu mândrie 152 de epistole primite ca răspuns.

De altfel, dedicaţia sa în slujba Regalităţii s-a tradus în primirea "Medaliei Regelui Mihai penru Loialitate", chiar din mâinile Majestăţii Sale. De această distincţie s-au mai bucurat după 1989 doar alţi doi ieşeni. În plus, Alexandru Cărăuşu este invitat constant la întâlnirile cele mai importante ale Casei Regale. A fost prezent chiar şi la nunta de diamant sărbătorită de Regele Mihai şi Regina Ana în iunie 2008, precum şi la petrecerea organizată de Regele Mihai la împlinirea vârstei de 90 de ani.

Alexandru Cărăuşu organizează astăzi, 10 mai, de la ora 10.30, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi o întâlnire cu monarhiştii locali pentru sărbătorirea Zilei de 10 Mai - adevărata zi a Independenţei Naţionale şi Ziua Regalităţii Române". Are loc o slujbă religioasă de pomenire a regelui Carol I şi a eroilor căzuţi în Războiul de Independenţă din 1877-1878.

Este un analist lucid al situaţiei politice şi sociale din ţară şi, în ciuda şanselor reduse, îşi menţine speranţa că, într-o zi, monarhia va fi restaurată în România.

"Monarhia reprezintă coloana vertebrală a statalităţii. Este vorba despre acel leadership care nu presupune a face poltică, ci a reprezenta un model moral menit să asigure echilibru, să întrerupă seria nesfârşită de scandaluri din viaţa politică. Eu, în orice ocazie, îmi arog ca titlu de nobleţe «Supus al Majestăţii Sale Regele Mihai». Cred că, evoluţia după 1990 este clară în favoarea creşterii constante a gradului de susţinere pentru restaurarea monarhismului", a declarat profesorul Alexandru Cărăuşu.  

Îşi aminteşte cu precizie primele contacte cu regalitatea. Avea 3 ani când a început să colecţioneze timbre cu efigia Regelui Mihai I. La fel îşi aminteşte că avea 5 ani şi 9 luni când regele Mihai I a fost alungat de pe tronul ţării.

Născut la Chişinău, în 1942, într-o familie de mari profesori, Alexandru Cărăuşu avea să ajungă la Iaşi în anii zbuciumaţi ai celui De-al Doilea Război Mondial. Mare parte din copilărie şi-a petrecut-o în Dobrogea la Staţiunea Biologică Marină Agigea, înfiinţată printr-un decret al Regelui Ferdinand I în 1926 şi aflată şi în prezent în administrarea Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi. Unchiul său, Sergiu Cărăuşu, unul dintre marii biologi ai României, a fost ani buni şef al staţiunii.

Îşi aminteşte că tatăl său, profesor de Biologie la Institutul Didactic din Chişinău, îi spunea în timp ce treceau pe lângă staţiunea balneară regală de la Eforie Sud: "Uite, aceasta este vila lui Vodă Mihai".
Instaurarea comunismului a fost resimţită de Alexandru Cărăuşu drept cea mai cruntă şi revoltătoare anomalie politică din istoria României.

Cu toate acestea, a înfruntat-o cu demnitate şi a urmat o carieră exemplară în învăţământul universitar. Nu a fost niciodată membru al Partidului Comunist. Ieşit la pensie recent, de la Catedra de Matematică a Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi", Alexandru Cărăuşu se bucură de reputaţia unuia dintre cei mai mari matematicieni ai Iaşiului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite