Al treilea cel mai mare angajator al Iaşiului împarte profitul. La cine se duc cei mai mulţi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania ieşeană Antibiotice SA, singurul producător de medicamente deţinut de stat, a anunţat rezultatele financiare preliminare pe 2016 şi modul în care intenţionează să distribuie profitul de peste 30 de milioane de lei.

Primele date privind afacerile firmei Antibiotice Iaşi în 2016 arată o creştere a cifrei de afaceri şi a profitului, deşi situaţia din piaţă nu a fost una favorabilă. Astfel, una dintre cele mai mari companii de farma din România, şi singura deţinută de stat, a încheiat anul trecut cu venituri totale din vânzări de peste 333 milioane de lei, în creştere uşoară de la 330 de milioane de lei faţă de anul precedent. La capitolul cheltuieli, cele mai mari sume s-au înregistrat la cheltuielile cu materii prime şi materialele consumabile, peste 126,8 milioane de lei, alte cheltuieli de exploatare, peste 99,2 milioane de lei, şi costurile cu personalul, peste 71,3 milioane de lei.

Potrivit raportului BVB, societatea Antibiotice a înregistrat o creştere a vânzărilor din farmacii şi spitale de 4,4%, comparativ cu anul 2015. Mai mult, segmentul farmacii este în creştere cu 3,7% comparativ cu anul precedent, ajungând la 223,6 milioane de lei, în timp ce pe segmentul spitale creşterea a fost de 6,5%, fiind de 76,5 milioane de lei.

Unde se duce profitul

Raportul înaintat Bursei de Valori Bucureşti arată faptul că în 2016 Antibiotice Iaşi a înregistrat un profit de peste 30 de milioane de lei, în creştere de la 27,1 milioane de lei, în 2015. În această săptămână, compania ieşeană a trimis o propunere Bursei de Valori Bucureşti cu privire la modul de repartizare a câştigului. Potrivit adresei, oficialii companiei au repartizat cele 30,3 milioane de lei în surse proprii de finanţare- 14,5 milioane de lei şi dividendele de 15,7 milioane de lei. La capitolul dividende, suma de 15,7 milioane de lei a fost împărţită în două mari categorii. Astfel, 53% din valoarea dividendelor va ajunge la Ministerul Sănătăţii, respectiv 8,3 milioane de lei, iar un procent de 47% va fi direcţionat către „alte persoane juridice şi persoane fizice“.

„Plata dividendelor aferente anului 2016 se va efectua începând cu data de 15.09.2017, conform prevederilor legale în vigoare. Consecvenţi politicilor noastre cu privire cu privire la creşterea cifrei de afaceri, reducerea costurilor şi punerea în piaţă de noi produse la preţuri mai accesibile care să conducă la înregistrarea de economii atât la populaţie, cât şi la bugetul statului, acordăm în continuare o atenţie deosebită Programului investiţional pentru această perioadă şi în mod deosebit celui din anul 2017“, se arată într-o adresă semnată de Ioan Nani, directorul Antibiotice Iaşi.

Oficialii Antibiotice SA susţin că firma îşi menţine poziţia de lider pe segmentele unguente, cu o cotă de piaţă de 28,5%, supozitoare cu o cotă de 42,6% şi pulberi injectabile cu o cotă de 75,3%.

Potrivit reprezentanţilor companiei, în 2016 nu au lipsit totuşi problemele din piaţă, care  a fost „influenţată de frecvente modificări legislative şi măsuri cu impact puternic asupra întregii industrii: scăderea consecutivă a preţurilor la medicamente din 2015 cu impact asupra întregului lanţ producător/ distribuitor/ farmacie şi spital/ pacient, introducerea unor noi molecule în lista medicamentelor compensate şi gratuite, printre care şi cele pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi al cirozei hepatice C, creşterea taxei claw-back de la 12,6%, în trimestrul IV 2015, la 18,9% la finele anului trecut“.

În compania din Iaşi muncesc în jur de 1.450 de persoane, firma fiind al treilea cel mai mare angajator din judeţ.

Citeşte şi:

Soarta unui proiect european eşuat din start. Cum s-au cheltuit 4 milioane de euro pentru o clădire din Iaşi în care bate vântul

Cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din Moldova, întors din drum. Unde s-a blocat o investiţie de 75 de milioane de euro

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite