VIDEO Tunelul Cheilor Cernei, poarta de intrare într-un ţinut de vis. Oamenii nu au cruţat rezervaţia
0
Cheile Cernei, o rezervaţie naturală din Munţii Poiana Ruscă, reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase locuri din vestul ţării, însă la fel ca alte arii protejate, nu a fost cruţat de oameni.
Râul Cerna izvorăşte din Munţii Poiana Ruscă, străbate mai multe sate din Ţinutul Pădurenilor, alimentează Lacul Cinciş şi traversează Hunedoara de la un capăt la celălalt, iar la 15 kilometri de municipiu se revarsă în Mureş.
Apele repezi ale Cernei scaldă ţinuturile Hunedoarei pe o distanţă de peste 70 de kilometri, coborând de la 1.200 de metri altitudine, din mijlocul sălbăticiei Munţilor Poiana Ruscă, în lunca Mureşului.
Cea mai spectaculoasă porţiune a traseului râului Cerna se află în amonte de Lacul Cinciş. La intrare în Lunca Cernii de Jos, râul şi-a făcut loc printre versanţii înalţi din şisturi cristaline, acoperiţi cu păduri seculare, formând Cheile Cernei, o rezervaţie naturală cu o suprafaţă de două hectare, greu accesibilă datorită reliefului său. Strâmtoarea are o lungime de peste şase kilometri, iar deasupra ei înălţimea versanţilor abrupţi atinge în unele locuri 200 de metri. Unul dintre locurile spectaculoase din Cheile Cernei este Bolta apei, unde şuvoaiele au săpat în stâncă un pod natural.

La începutul anilor ´60, a fost amenajat drumul folosit în prezent pentru a lega cele şapte sate ale comunei Lunca Cernii de Sus de zona Hunedoarei. Tot atunci, pe drumul de munte, a fost săpat în stâncă, deasupra cheilor un tunel de peste 30 de metri, poarta de acces spre Lunca Cernii.


În urmă cu şapte - opt ani drumul judeţean Topliţa – Lunca Cernii a fost transformat într-o şosea modernă, menită să scoată din izolare satele de pe Valea Cernei. În vecinătatea tunelului a fost amenajată o mică parcare, unde călătorii îşi pot lăsa maşinile, pentru a admira priveliştile Cheilor Cernei.

Oamenii au găsit locului de popas o întrebuinţare mai adecvată. De aici, dau drumul în prăpastie mormanelor de gunoaie menajere şi a pieselor uzate de mobilier şi electrocasnice, care rămân împrăştiate în pădure. Din cauza versantului abrupt, deşeurile aruncate de pe marginea şoselei pot fi cu greu scoase, iar rezervaţia naturală a Cheilor Cernei se transformă treptat într-o rampă de gunoi.
Bolta Apei. Foto: Ciprian Iancu.

Vă recomandăm să citiţi şi:















