VIDEO Locatarii blocurilor - fantomă au fost somaţi să plece. Trei clădiri vechi de 130 de ani prezintă riscuri de prăbuşire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au decis evacuarea a peste 30 de familii care locuiesc în blocurile vechi de peste 130 de ani din „colonia” oraşului Aninoasa. Oamenii nu vor să îşi părăsească locuinţele.

GALERIE FOTO

UPDATE: Nimeni nu doreşte să fie cazat în spaţiul pus la dispoziţie de primărie.

UPDATE: 20 de familii au refuzat evacuarea

A fost dată dispoziţia de evacuare pentru locatarii din 3 imobile situate în oraşul Aninoasa. Urmare a căderilor masive de zăpadă, care au afectat structura de rezistenţă a trei acoperişuri ale blocurilor cu un etaj, situate pe strada Libertăţii, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Aninoasa a decis evacuarea totală a locatarilor din aceste imobile.

Prefectul judetului Hunedoara a dispus deplasarea Grupului de Suport Tehnic pentru evaluarea la faţa locului a situaţiei, clădirilor din Colonia oraşului Aninoasa. „Sunt construcţii vechi (din anii 1890) şi afectate în ce priveşte rezistenţa, au zăpadă pe acoperiş între 50-70 cm, acoperişuri şarpante cu învelitoare din ţiglă sau tablă, dulgheria acoperişurilor putredă, cu elemente lipsă. Sunt un număr de 30 de clădiri P+1, din care 6 P+1+M, construite din cărămidă fără centuri stâlpi sau grinzi. În urma verificărilor de specialitate efectuate de Inspectoratul de Stat in Construcţii, s-a recomandat evacuarea locatarilor din cladirile afectate. Comitetul Local pentru Situatii de Urgenţă a decis evacuarea locatarilor din 36 de apartamente cu o cameră”, a informat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Autorităţile au hotărât cazarea familiilor evacuate în sala de sport a Şcolii generale "Sfânta Varvara" din Aninoasa. Dintre cele 36 de familii, care locuiesc în blocurile cu risc, 20 au refuzat evacuarea pe proprie răspundere. În cursul zilei de azi, pompierii, cu ajutorul autospecialei de lucru la înălţime, au încercat îndepărtarea zăpezii de pe acoperişuri, ajunsă la aproximativ 50 de centimetri, însă această procedură putea periclita acoperişurile cu structura deteriorată. Mâine, prefectul judeţului Hunedoara convoacă CJSU pentru luarea măsurilor de consolidare a acoperişurilor celor 3 imobile.
 

image

Ştirea iniţială:

Primăria Aninoasa a decis evacuarea a 36 de familii care locuiesc în trei dintre blocurile „Coloniei” oraşului, construite la sfârşitul secolului al XIX-lea. Autorităţile au luat această decizie după ce au stabilit că blocurile reprezintă un pericol pentru locatari. Oamenii au fost anunţaţi că vor fi cazaţi în sala de sport a şcolii din municipiu, însă nu vor să îşi părăsească locuinţele. „La imobilul 137 a căzut de tot acoperişul, duminică seara, iar la celelalte două deja s-au mişcat. Au 20 – 25 de centimetri deja deplasată coama”, a  declarat primarul oraşului Aninoasa, Nicolae Dunca.

Cele mai vechi blocuri de locuinţe din Aninoasa au fost construite la sfârşitul secolului al XIX-lea, în anii deschiderii primei exploatări miniere din zonă. Sunt 18 clădiri cu câte două etaje, ridicate din cărămidă, de austro-ungarii care în urmă cu 130 de ani patronau societatea minieră, formează „Colonia”. Şirul de blocuri ale ortacilor a rezistat trecerii timpului într-un loc izolat, o vale strâmtă, protejată de versanţii împăduriţi, la capătul Străzii Libertăţii. Însă duminică seara, după ninsorile abundente, s-a prăbuşit acoperişul unui astfel de bloc, în care locuiesc 12 familii.

Clădirile sunt administrate de primărie, iar locatarii plătesc chirii lunare de câte 9 lei. Atât primarul, cât şi oamenii din Colonie au recunoscut că în ultimii ani starea clădirilor s-a degradat vertiginos. Primăria nu are bani pentru investiţii mari, iar unii dintre localnici nu vor să plătească nici măcar chiria modică, înainte de a se îngriji de locuinţele în care stau de-o viaţă.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Românii din blocurile fantomă ale coloniei celui mai sărac oraş. Chiriile îi costă 9 lei, dar se tem pentru viaţa lor

VIDEO Cum arată „Golgota minerilor”. Priveliştile post-apocaliptice ale minei pe care oamenii vor să o readucă la viaţă

Oraşul în care trăiesc mai mulţi şomeri decât salariaţi, dar oamenii nu acceptă orice job. Cum arată dezastrul pieţei muncii din fostele centre industriale

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite