VIDEO Dacii, romanii şi ielele au ocupat Măgura Uroiului, la Dacfest, cel mai mare festival dedicat strămoşilor noştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacfest 2019. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Dacfest 2019. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Măgura Uroiului, un loc cu o semnificaţie aparte pentru istoria românilor, a fost „ocupată” la sfârşit de săptămână de daci, romani, sarmaţi şi de alte triburi care au stăpânit în Antichitate teritorii din actuala Românie.

Cel mai mare festval dedicat istoriei antice a românilor a avut loc la sfârşitul săptămânii la poalele Măgurii Uroiului.

GALERIE FOTO

DacFest s-a aflat la cea de-a zecea ediţie şi a adunat peste 200 de participanţi, membrii ai asociaţilor dedicate promovării istoriei, şi câteva mii de curioşi.

Oaspeţii primiţi pe platoul care se întinde pe Valea Mureşului, sub stâncile fostei cariere de andezit a dacilor, au fost invitaţi să intre în atmosfera în care trăiau anticii. Au putut vedea cum arătau taberele militare romane şi cum trăiau şi munceau dacii, roxolanii, sarmaţii şi alte triburi care în Antichitate populau ţinuturi din actuala Românie. Punctul de atracţie al festivalului au fost bătăliile reconstituite dintre daci şi romani, însă turişti au putut asista la numeroasele ateliere, la reconstituiri ale unor evenimente antice şi la concerte. Sâmbătă, după lăsarea întunericului, ielele au dansat în jurul focului de tabără de la poalele Măgurii Uroiului.

„Este a zecea ediţie a DacFest-ului, iar de cinci ani venim la Măgura Uroiului. Este cel mai mare festival pe care l-am făcut vreodată, cu aproape 300 de personaje din istorie, cu daci, romani, sarmaţi, germanici, cu o mulţime de ateliere, inclusiv, în premieră, facem extracţie de minereu şi o reconstrucţie după un drum roman, cu oaspeţi din Roma – l-am adus pe împăratul Traian – şi din Bulgaria. Încercăm să reconstituim viaţa de acum 1.900 de ani, civilă şi militară”, a declarat Lucian Panov, preşedinte al Asociaţiei Terra Dacica Aeterna, organizatoare a festivalului.

dacfest 2019 foto daniel guta adevarul
dacfest 2019 foto daniel guta adevarul

Măgura Uroiului este însăşi un loc special. Situl arheologic cunoscut şi prin toponimele Măgura, Dealul Uroiului sau Muntele de Aur (în limba maghiară Arany Hegy) se găseşte în sud-vestul Transilvaniei, pe teritoriul satelor Rapoltu Mare şi Uroi, lângă Simeria. Măgura Uroiului este un deal cu formă ciudată aflat în apropiere de confluenţa râurilor Mureş şi Strei, a fost locuit încă din cele mai vechi timpuri. Vechea carieră de andezit a dacilor a intrat în rândul rezervaţiilor ştiinţifice şi arheologice, a devenit o destinaţie turistică şi un loc de decolare al parapantiştilor. Se animă în special în timpul celor câteva festivaluri organizate anual pe platoul de la poalele ei.

dacfest 2019 foto daniel guta adevarul
image
dacfest 2019 foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Teoriile bizare despre Sarmizegetusa Regia ale „savanţilor“ din anii '90: cuiul dacic care nu ruginea şi oraşul subteran

Secretele celor mai prospere oraşe antice dispărute: capitala întemeiată de romani şi coloniile greceşti înghiţite de mare 

Cinci ani de la descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia. Soarta cererii de recompensă pentru matriţa unică în lume

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite