Video Poveștile noilor stațiuni turistice din Hunedoara. Se află lângă Lacul Cinciș și Retezat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două comune din Hunedoara au ajuns pe lista noilor stațiuni turistice de interes local. Munții Retezat și Lacul Cinciș din Hunedoara au cântărit în decizia autorităților.

Zona turistică Râușor din comuna Râu de Mori. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Zona turistică Râușor din comuna Râu de Mori. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Un număr de 14 localități și zone cuprinse în localități din judeţele Hunedoara, Harghita, Maramureş, Argeş, Bihor, Cluj, Covasna, Suceava, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea au fost atestate ca stațiuni turistice de interes local, conform unei hotărâri de guvern adoptată în 16 februarie 2024.

În județul Hunedoara, comuna Râu de Mori și zona Cinciș – Cerna din comuna Teliucu Inferior se numără printre noile stațiuni de interes local. Autoritățile din cele două comune din Hunedoara au așteptat de aproximativ un an decizia Guvernului României.

Lacul Cinciș din Hunedoara (video), aflat în comuna Teliucu Inferior, la circa zece kilometri de municipiu, a contat în atestarea împrejurimilor sale ca stațiune de interes local.

„Zona turistică Cinciș-Cerna cuprinde locuri cu peisaje de o frumusețe idilică, sălbatică, neatinse de civilizația tehnologizată și zgomotoasă a centrelor urbane, care se poate constitui într-o oază de odihnă și relaxare sportivă. Turistul are ocazia unor drumeții pe trasee montane ce se pot parcurge tot timpul anului”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern.

Zona turistică Cinciș-Cerna, care cuprinde și satul Izvoarele din Hunedoara (video) îndeplinește criteriile minime obligatorii pentru atestarea stațiunilor turistice de interes local.

Ea întrunește un punctaj de 140 puncte la criteriile suplimentare, față de de minimul de 90 de puncte necesare pentru atestarea ca stațiune turistică de interes local, se arată în proiectul de hotărâre.

Lacul Cinciș din Hunedoara (video) a fost amenajat la începutul anilor ’60 și a rămas în ultimele decenii unul dintre locurile preferate de hunedoreni pentru petrecerea timpului liber.

Lacul de acumulare aflat la circa zece kilometri de centrul municipiului Hunedoara este înconjurat de suprafețe mari de pădure, care ascund rămășițele unor sate părăsite din Hunedoara și în același timp îi oferă lacului o înfățișare spectaculoasă.

Stațiunea din Retezat

Comuna Râu de Mori se află la poalele Retezatului, iar din centrul comunei două șosele urcă în Parcul Național Retezat pe valea Râului Mare - spre lacul Gura Apelor din Retezat (video) și a Râușorului - spre stațiunea Râușor din Retezat.

Apropierea de Munții Retezat și monumentele medievale care împânzesc comuna Râu de Mori au contribuit la noul statut al acesteia.

„Comuna Râu de Mori este poziționată în partea de vest a Carpaților Meridionali cuprinzând mare parte din Masivul Retezat-Godeanu, o porțiune din Munții Țarcu și din Depresiunea Hațegului. Diversitatea peisajelor face din comuna Râu de Mori un loc ideal de recreere care oferă oportunități de explorare a unor zone de o mare puritate naturală. În prezent în zona comunei Râu de Mori există 22 de trasee turistice pentru drumeții omologate în Munții Retezat”, se arată în proiect.

Comuna Râu de Mori a îndeplinit criteriile minime obligatorii pentru atestarea stațiunilor turistice de interes național, cu un punctaj de 105 puncte la criteriile suplimentare, față de de minimul de 90 de puncte necesare pentru atestarea ca stațiune turistică de interes local.

Cadrul natural puțin afectat de poluanți, accesibilitatea, locurile de cazare în pensiuni și moteluri, zonele de agrement și traseele turistice au fost luate în considerare în evaluarea localităților propuse ca stațiuni turistice de interes local.

Aflată la 30 de kilometri de Hațeg, în zona de dezvoltare durabilă din Parcul Național Retezat, stațiunea montană Râușor din Hunedoara (video), cea care a contat în evaluarea comunei Râu de Mori ca stațiune de interes local, a fost, de la înființarea sa din anii ’80, un loc preferat de hunedoreni pentru petrecerea vacanțelor și zilelor libere în timpul iernii.

O pârtie de schi amenajată de salvamontiști punea la încercare abilitățile turiștilor, iar traseele montane spre crestele și lacurile glaciare din Retezat le testau rezistența amatorilor de drumeții pe munte.

Cu timpul, numărul pensiunilor și caselor de vacanță din Râușor a ajuns la aproape 100, pârtiile au fost extinse și dotate cu instalații de producere a zăpezii artificiale, iar ofertele de servicii turistice din stațiunea s-au diversificat.

Altitudinea de 1.200-1.400 de metri la care se află stațiunea fac însă ca zăpada să se lase așteptată în Râușor, în anumite perioade ale iernii.

Stațiunea montană Râușor este locul de pornire al celui mai scurt traseu spre Vârful Retezat, unul dintre cele mai faimoase piscuri din România.

Stațiuni din județul Hunedoara

În județul Hunedoara, zonele turistice Geoagiu Băi și Parâng sunt atestate ca stațiuni de interes național, în timp ce Vața de Jos, Straja (Lupeni - video), Uricani și Pasul Vâlcan (Vulcan), comunele Pui și Sălașu de Sus sunt clasate ca stațiuni turistice de interes local.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite