Video Paradoxul satelor pustii din munții Hunedoarei. Casele pitorești sunt râvnite degeaba de români VIDEO

0
Publicat:

Deși sunt aproape pustii, o mulțime de sate de munte din Hunedoara au rămas atractive. Oamenii caută proprietăți la prețuri accesibile, însă găsirea unor astfel de gospodării a devenit extrem de dificilă.

Casă veche din cătunul Străuți al satului Grohot din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Casă veche din cătunul Străuți al satului Grohot din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Zeci de sate de munte din Hunedoara mai sunt locuite fiecare de doar câteva familii. În unele așezări, aflate în Munții Metaliferi, Munții Poiana Ruscă și Munții Orăștiei, au rămas permanent câte unul–doi vârstnici.

Alte case mai sunt folosite în vacanțe, câteva zile într-un an, ori au rămas cu lacătul pe porți și uși vreme îndelungată în așteptarea proprietarilor sau a urmașilor celor care au trăit aici.

Drumurile spre unele sate de munte din Hunedoara sunt greu accesibile pe ultimii kilometri, rețelele de apă și canalizare sunt inexistente, apa de izvor fiind principala sursă de alimentare a gospodăriilor, iar rețeaua de curent electric nu a ajuns peste tot, fiind suplinită, în cazuri fericite, de panouri solare.

În ultimii ani, satele în prag de dispariție din Hunedoara au stârnit tot mai mult interesul românilor și al străinilor. Aspectul lor arhaic și priveliștile care le înconjoară le-au făcut tot mai populare, însă cei care doresc să cumpere case aici întâmpină dificultăți.

Prețurile caselor au explodat

În mai multe sate de munte din Hunedoara, deși greu accesibile, lipsite de utilități și depopulate prețurile caselor au explodat în ultimii ani.

În comuna Bătrâna din Hunedoara mai locuiesc vreo 80 de oameni. Ultimii 30 de kilometri ai drumului spre Bătrâna nu sunt asfaltați, iar drumul traversează o pădure ce le poate părea călătorilor fără sfârșit.

În satul aflat în Munții Poiana Ruscă, ulițele au fost asfaltate, iar gospodăriile au apă curentă. În cătunele învecinate (Piatra, Fața Roșie și Răchițaua) apa și rețeaua de elctricitate nu au mai ajuns.

Locul este vizitat de turiști din Hunedoara și Timiș, iar interesul de care s-a bucurat comuna din Ținutul Pădurenilor a făcut ca prețul unora dintre gospodăriile sale să crească vertiginos.

„O casă în apropiere de primărie se vindea cu 40.000 euro. Pe o altă casă, la roșu, s-a cerut 75.000 de euro”, relata primarul Radu Herciu din comuna Bătrâna din Hunedoara (video).

De la 30.000 de euro pornește prețul unor case cu teren în satul Poiana Răchițelii, aflat tot în Ținutul Pădurenilor, într-o zonă de munte aproape la fel de izolată ca a așezărilor din comuna Bătrâna.

În satul Bunila din Hunedoara, 60.000 de euro este prețul cerut pe o casă cu teren, iar mai aproape de Hunedoara, la Govâjdia, unii proprietari au solicitat chiar și 150.000 de euro pe o casă.

Sate cumpărate cu totul

În afara prețurilor, considerate exagerate de românii interesați de astfel de achiziții, unele sate de munte din Hunedoara au ajuns inaccesibile și pentru că, în trecut, au fost cumpărate aproape cu totul pentru a fi transformate în sate de vacanță, dar, mai ales, pentru a fi folosite ca terenuri de pășunat pentru animale.

Satul Gialacuta, loc de pășunat. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Satul Gialacuta, loc de pășunat. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

În satul Gialacuta din Hunedoara (video), aflat în Munții Metaliferi, a mai rămas un locuitor, Longhin Topor, în vârstă de aproape 80 de ani. În ultimele două decenii, gospodăriile din jurul casei sale au fost părăsite pe rând, după ce bătrânii care trăiau aici s-au stins.

Vechile lor case au fost cumpărate împreună cu terenurile din împrejurimi, care se întind pe sute de hectare și sunt folosite, în general la pășunat.

Pe valea Geoagiului din Hunedoara, cele mai multe din pășunile întinse pe sute de hectare și dintre casele vechi, rămase în satele Roșia și Bunești, au câte un proprietar și sunt și ele folosite la creșterea animalelor.

În satul Alun din Hunedoara, locuit permanent de vreo 5–6 oameni, multe case au fost și ele cumpărate de același proprietar, povestesc localnici, iar cei care își mai doresc să se mute în satul arhaic din Ținutul Pădurenilor au șanse infime să mai găsească proprietăți de vânzare.

Case cumpărate, dar lăsate de ani buni pustii

Mulți români plecați în Occident au reușit să își cumpere, în ultimii ani, gospodării la prețuri mici în raport cu cele din alte zone, în satele izolate de munte din Hunedoara.

Și-au propus să se întoarcă să locuiască la țară, după anii petrecuți peste hotare, dar nu au mai făcut-o, spun localnicii.

„Una din casele vechi din satul Ruda din Hunedoara a fost cumpărată de un român, care locuiește prin Germania. A venit omul într-un an să vadă de ea, dar de vreo doi – trei ani nu l-am mai văzut aici. Între timp, casa lui a ajuns în pragul prăbușirii și noi nu mai știm nimic de el”, povestește un localnic din satul Ruda din Hunedoara (video), aflat în Munții Metaliferi, arătând spre o gospodărie pustie.

Case din satul Ruda din Huendoara, cumpărate dar uitate de ani buni. Foto: Daniel Guță
Case din satul Ruda din Huendoara, cumpărate dar uitate de ani buni. Foto: Daniel Guță

Unele case vechi, pitorești, au fost cumpărate „la pachet” de străini, dar noii lor proprietari nu au mai apucat să se mute aici, nici măcar pentru a-și petrece vacanțele.

Casa „austriacului” din satul Boia Bârzii din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Casa „austriacului” din satul Boia Bârzii din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

„Un austriac sau român stabilit de mulți ani în Austria a cumpărat mai multe case vechi în satele Merișoru de Munte și Boia Bârzii, la noi, în Ținutul Pădurenilor. Voia să le repare, dar din câte știu a murit acum câțiva ani și nu a mai apucat. Au rămas pustii”, spune un localnic din satul Boia Bârzii din Hunedoara (video).

Case pitorești din satul Grohot din Munții Apuseni (video) au avut aceeași soartă. Cumpărate de câțiva ani pentru a fi recondiționate, au mai fost vizitate de noii proprietari extrem de rar, povestesc oamenii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite