Video Palatul fantomă care iese la iveală printre ruinele unui fost mare combinat. Era înconjurat de junglă și dărâmături
0Un „palat - fantomă”, distrus de hoți și incendiat, iese la iveală după o perioadă îndelungată în care a stat ascuns, la câteva sute de metri de Castelul Corvinilor, printre ruinele junglei crescute în locul uzinelor demolate ale combinatului siderurgic din Hunedoara.

Aflată la câteva sute de metri de Castelul Corvinilor, o fostă școală de ucenici devenită cu timpul o clădire - fantomă, iese la iveală după o perioadă îndelungată în care a stat ascunsă printre ruinele combinatului.
În anii 2000, numeroase construcții uriașe ale Combinatului siderurgic din Hunedoara au fost puse la pământ, începând din vecinătatea Castelului Corvinilor până la celălalt capăt al municipiului, pe o suprafață de aproape 200 de hectare (video).
Câteva hale și blocuri administrative au fost cruțate de la demolare, în timp ce clădiri cu mai multe etaje, furnale, turnuri de răcire și coșuri de fum înalte de zeci de metri, secții de oțelării și ale unei uzine cocso-chimică au fost dezafectate și puse la pământ.
Cu timpul, dărâmăturile au fost acoperite de vegetația luxuriantă crescută în voie, în timp ce multe dintre clădirile care au supraviețuit demolărilor au ajuns și ele în pragul ruinării. Lăsate fără pază și îngrijire, unele au fost devastate de hoți, în timp ce timpul și-a pus amprenta pe ele.
Fosta școală, ruinată și distrusă de foc
Din anii 2000, când a fost dezafectată, fosta Școală de Ucenici a Uzinelor de fier ale Hunedoarei, aflată la 500 de metri de castel, s-a transformat într-o clădire fantomă înconjurată de terenuri virane. Fusese, în trecut, un adevărat palat destinat sutelor de tineri care veneau să învețe meserie la Hunedoara. Înfățișarea clădirii din anii ‘30 era impresionantă.
„Are o arhitectură în stil neo românesc. Influenţele caselor ţărăneşti s-au manifestat prin ornamente şi elemente folosite sub diverse interpretări, dar care îşi păstrează originea. Printre elemente se numără foişorul, arcatura trilobată, stâlpi de lemn, o tratare a cornişei ca o streaşină obişnuită a unei case ţărăneşti, includerea acoperişului în imaginea faţadei ca element de ornament, marchize sculptate din lemn, şi folosirea ţiglei de ceramică. Ornamente des folosite sunt nodurile şi frânghiile, coloanele răsucite, printr-o ceramică smălţuită policromă”, informau autorii monografiei acesteia, în volumul „Colegiul Tehnic Matei Corvin Hunedoara. 1890 - 2010”.




















Școala și internatul cuprinse în clădirea de epocă au fost date în folosință în 1938. În deceniile următoare, combinatul s-a extins, iar marile sale construcții din comunism au înconjurat-o complet.
Cele mai multe dintre acestea au fost demolate, însă vechea școală, devenită apoi clădire de birouri și abandonată din anii 2000, nu a avut o soartă mai bună.

Clădirea a fost distrusă de hoții care i-au smuls balustradele, instalațiile electrice, au luat mobilierul care se putea valorifica, au împrăștiat biblioteca acesteia cu zeci de mii de volume și documente. În vara anului 2020, un incendiu a cuprins acoperișul și etajele clădirii, transformând „clădirea fantomă” a combinatului într-o ruină.
Palatul - fantomă, eliberat de jungla din jurul său
Recent, „jungla” din jurul vechiului palat a fost defrișată, pe aproape zece hectare, urmând ca terenul nivelat să poată intra din nou în circuitul economic. Clădirea a fost scoasă la vânzare de mai mulți ani, fără succes. A devenit însă o atracție pentru turiștii curioși, după accesul dintre ea și castel a redevenit posibil.
În apropiere, alte terenuri virane, private, care au aparținut în trecut combinatului sunt și ele ecologizate, unele pentru a fi destinate activităților turistice, altele pentru construcții.
În aceeași zonă apropiată castelului, Primăria Hunedoara a solicitat o finanțare din fonduri europene pentru transformarea unui teren viran de circa nouă hectare al fostei platforme siderurgice, într-o grădină urbană.
















Autorităţile locale propun în tema de proiectare a noii zone de agrement înfiinţarea unui parc dendrologic, a unor puncte de belvedere (pe stâncă, pod, turn de observaţie cu vedere către grădină şi către Castelul Corvinilor), zone de picnic, crearea unui luciu de apă, realizarea unor fântâni arteziene, zone de evenimente, trasee pietonale şi de bicicletă, alee de acces către Castelul Corvinilor, iluminat ambiental.