Palatul din Centrul vechi a împlinit opt decenii. „Bijuteria” din anii interbelici a costat 5,5 milioane de lei
0Au trecut opt decenii de la inaugurarea Palatului din Hunedoara, clădirea impunătoare în care se află sediul primăriei.
Palatul Administrativ din Hunedoara a rămas, chiar şi după opt decenii de la inaugurarea sa, una dintre cele mai impozante construcţii din Hunedoara. Ridicat în forma literei H, în centrul istoric al oraşului, imobilul a fost finalizat în 1937, iar în prezent aici se află sediul primăriei. În anii interbelici, la subsolul clădirii a funcţionat arestul Poliţiei, iar restul spaţiilor erau folosite ca birouri ale Primăriei. Poliţiei, Judecătoriei şi Fiscului.
Clădirea din centrul vechi al Hunedoarei a fost construită în urma unei înţelegeri dintre administraţia locală din Hunedoara şi Uzinele de fier, din august 1935. „Acest palat administrativ conform contractului de anepriză costă 5,5 milioane de lei, sumă pe care primăria oraşului Hunedoara neavând-o la dispoziţie, a înţeles să cesioneze toate impozitele şi taxele comunale pe timp de 17 ani, ce urma să le încaseze de la Direcţiunea Uzinelor Metalurgice din Hunedoara, cea care construieşte Palatul Administrativ în numele Direcţiunii Generale RIMMA din Bucureşti”, informa Primăria Hunedoara, într-un document transmis Ministerului Finaţelor, în 16 septembrie 1937, păstrat în Arhivele Naţionale – Judeţul Hunedoara.
Construcţia Palatului administrativ a început în toamna anului 1935 şi urma să fie finalizată un an mai târziu. „Primăria oraşului Hunedoara, văzând localurile insalubre în care funcţionează oficiile publice ca: Judecătoria Hunedoara, Percepţia de Circumscripţie IV, Oficiul de Constatare şi control, Pretura Plasei şi Comisariatul de Poliţie şi pentru a da populaţiei din oraş şi din jur posibilitatea să-şi termine mai repede chestiunile cu susmenţionatele oficii, a început în anul 1935 construirea unui Palat Administrativ, unde urmează să fie adăpostite susmenţionatele oficii”, informa administraţia locală, în documentul păstrat la Arhivele judeţului Huendoara.
Construit pe credit
La un an după începerea construcţiei, palatul era finalizat, însă primăria nu mai avea pentru dotarea clădirii cu sobe şi pentru amenajări interioare. Primarul Ioan Brâncoveanu a lansat un apel disperat către Ministerul finanţelor. „Întrucât Palatul administrativ este spre terminare, iar primăria oraşului nu dispune de fonduri, consiliul comunal în şedinţa din 15 septembrie 1936, a hotărât să recurgă la bunăvoinţa şi solicitudinea domniei voastre, rugându-vă să binevoiţi a ne acorda un ajutor de 200.000 de lei necesar procurării sobelor pentru un număr de 70 de camere”, scria la 16 septembrie 1936 primarul Ioan Brâncoveanu, într-o adresă trimisă Ministerului de Finanţe, reprezentat de liberalul Mircea Cancicov. O rugăminte în acelaşi sens a fost trimisă şi deputatului liberal Constantin Bursan, cel care este considerat ctitor al Palatului Administrativ şi al Catedralei ortodoxe din centrul vechi al Hunedoarei.
La scurt timp, primăria reuşea să achite suma de 51.300 de lei pentru cele 48 de sobe Vesta achiziţionate. Constantin Bursan a contribuit financiar la dotarea noului sediu. Palatul Administrativ din Hunedoara a fost inagurat în aprilie 1937. Pentru implicarea sa în ridicarea clădirii, Constantin Bursan a fost numit cetăţean de onoare ai Hunedoarei.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Adăpostul antiatomic din Hunedoara a rămas, la peste jumătate de secol de la crearea lui, unul dintre cele mai misterioase locuri din municipiu: un obiectiv fascinant prin secretele şi imensitatea sa, care în viitor ar putea deveni o atracţie turistică importantă.
Unul dintre cele mai ciudate mituri care circulă pe seama Castelului Corvinilor din Hunedoara este că proprietarii cetăţii ar fi construit un tunel secret, cu scopul de a se putea salva folosindu-l în timpul unui asediu. Niciun cercetător nu confirmă legenda tunelului misterios, însă povestea acestuia continuă să aprindă imaginaţia localnicilor şi a turiştilor.
S-au împlinit 115 ani de la inaugurarea liniei de cale ferate îngustă care lega Hunedoara de Ţinutul Pădurenilor. Povestea mocăniţei hunedorene are un final trist – în prezent, linia este dezafectată, iar mocăniţele care transportau călători şi mărfuri au ajuns o amintire.