Oraşul dator - vândut Aninoasa va fi condus de un administrator judiciar. S-a admis intrarea în insolvenţă a primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea în Aninoasa dezvăluie un peisaj dezolant. FOTO ADEVĂRUL D.G.
Intrarea în Aninoasa dezvăluie un peisaj dezolant. FOTO ADEVĂRUL D.G.

Tribunalul Hunedoara a admis deschiderea procedurii de insolvenţă solicitată de primăria oraşului Aninoasa. Hotărârea va fi comunicată Direcţiei de Finanţe Publice a Judeţului Hunedoara. De asemenea, împotriva deciziei instanţei creditorii administraţiei locale din Aninoasa îşi pot declara opoziţia, dar hotărârea poate fi contestată cu recurs şi de către primărie.

De administrarea creanţelor primăriei se va ocupa administratorul judiciar S.C.P. Tudor & Asociaţii S.P.R.L., care va avea un onorariu egal cu indemnizaţia lunară a primarului oraşului Aninoasa majorată cu 30 de procente.

“Primarul unitaţii administrativ teritoriale a oraşului Aninoasa va păstra atribuţiile de ordonator principal de credite, până la solicitarea de suspendare a acestor atribuţii”, a precizat Ildiko Glăman, purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Hunedoara. 

Aministratorul judiciar al localităţii împreună cu primarul sunt obligaţi să întocmească un plan de redresare.  Procedura de insolvenţă va continua în instanţă, pe 11 septembrie.

O decizie de supravieţuire
Intrarea în insolvenţă va ajuta, teoretic, administraţia locală a oraşului din Valea Jiului, prin blocarea datoriilor şi a penalităţilor pe care aceasta le înregistrează la creditori. „În temeiul art 66 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvenului nr.46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale sunt suspendate toate acţiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creanţelor asupra unităţii administrativ-teritoriale”, a informat instanţa.

Aninoasa, oraşul dator-vândut

Primăria Aninoasa şi-a cerut insolvenţa după ce în ultimii ani a acumulat datorii de circa patru milioane de lei la bănci şi la furnizorii de servicii publice şi utilităţi pentru oraş. Creditele reprezintă circa 150 la sută din bugetul anual al oraşului, iar lor li se adaugă dobânzi şi penalităţi.

Fostul oraş minier Aninoasa are aproximativ 5.000 de locuitori şi este situat în vecinătatea municipiilor Petroşani şi Vulcan. Aninoasa este văzută mai degrabă ca un cartier sărac de oraş sau o comună cu blocuri.

Mina din Aninoasa care oferea locuri de muncă localnicilor, este închisă de şase ani, iar primăria a încercat să o transforme într-un muzeu, însă iniţiativa a eşuat. Singurele activităţi economice derulate în fostul oraş minier sunt ale câtorva chioşcuri din localitate. În schimb, mulţi dintre localnici trăiesc de pe urma afacerilor cu cărbune, furat de cele mai multe ori din vagoanele de marfă care traversează zona.  

Vă recomandăm şi:

Minele morţii: cele mai mari dezastre petrecute în istoria recentă a Hunedoarei

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului

FOTO Muntele de aur al Hunedoarei: povestea vechiului orăşel minier Săcărâmb, Eldorado al Europei din secolele trecute

FOTO Hunedoara văzută prin ochii unui călător maghiar. Imagini de colecţie de la începutul secolului trecut

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite