Muzeul de arheologie din Hunedoara se desfiinţează şi va fi încorporat Muzeului Castelului Corvinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor.
Castelul Corvinilor.

Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara se va desfiinţa şi va fi încorporat în cadrul Muzeului Castelului Corvinilor.

Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara se va desfiinţa şi va fi încorporat în cadrul Muzeului Castelului Corvinilor, potrivit unui proiect de hotărâre al Consiliului Local Hunedoara, supus aprobării în şedinţa din 27 noiembrie.

Demersul vizează amenajarea unui complex muzeal (cu spaţii expoziţionale) atât în castel cât şi în clădirile din curtea exterioară a Castelului Corvinilor (Curtea Husarilor) cu expoziţii realizate într-un mod unitar, care va creşte atractivitatea monumentului, precum şi timpul de vizitare alocat acestuia, fapt ce va duce la reţinerea unui segment al publicului vizitator în oraş, se arată în raportul hotărârii.

„În condiţiile înmulţirii evenimentelor la Castel şi a creşterii numărului de vizitatori unificarea celor două instituţii muzeale şi a caselor de bilete aferente, va duce la o mai bună gestionare a resurselor umane şi financiare. Se va realiza un plan de pază şi se vor implementa prevederile analizelor de risc într-un mod unitar şi armonios. Noua instituţie va beneficia de o organigramă dimensionată pe nevoile actuale, impuse de dinamica dezvoltării expoziţiilor, valorificarea de noi spaţii muzeale, înmulţirea numărului de evenimente cultural-artistice şi educative, precum şi creşterea numărului de vizitatori”, se arată în acelaşi raport.


Foto: Primăria Hunedoara

muzeu etnografie

Funcţionează din 2017

Din 2017, în Curtea Husarilor, din Ansamblul Castelului Corvinilor, funcţionează Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara, cu două săli unde sunt expuse cele mai vechi artefacte descoperite în Hunedoara şi în zona Transilvaniei. În expoziţia „Preistoria şi Protoistoria Hunedoarei”, turiştii pot vedea materiale arheologice datate în intervalul de timp cuprins între Paleoliticul Mijlociu şi Epoca dacică, dar şi reconstituiri ale unor contexte funerare din Epoca Fierului şi ale unor construcţii din Epoca Bronzului. Al doilea spaţiu expoziţonal numit „Dacii de la Munte. Dacii de la Câmpie”, prezintă numeroasele artefacte din metal, corn, os, argilă şi piatră. Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara a expus pentru prima dată osemintele unuia dintre zecile de copii înhumaţi în primul secol ale erei noastre la poalele unei aşezări dacice al cărui sit se află în prezent în grădina Castelului Corvinilor. Rămăşiţele pruncului provin dintr-un mormânt de epocă dacică. Au fost expuse lângă urna funerară a unui războinic dac incinerat şi înhumat apoi alături de pumnalul săi şi de armura sa.


Vă recomandăm să citiţi şi:

13 aprilie 1854, ziua neagră a Castelului Corvinilor. Povestea incendiului care l-a transformat în ruină

Hunedoara în secolul al XIX-lea, descrisă de Aranyi, savantul care a salvat Castelul  Corvinilor de la ruinare

FOTO Splendoarea Castelului Corvinilor. Numărul turiştilor la cetatea medievală a explodat în 2019


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite