Motivul pentru care sunt readuse la viaţă cetăţile medievale şi centrele vechi din trei oraşe din România VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Cetăţile medievale din Hunedoara, Deva şi Orăştiie şi centrele istorice urbane din jurul acestora sunt restaurate cu ajutorul fondurilor europene.

Hunedoara, Orăştie şi Deva au fiecare câte o cetate medievală în jurul căreia s-au dezvoltat oraşele şi un centru istoric care cuprinde numeroase clădiri de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, epoca în care acestea au început să se dezvolte.

VIDEO CU CETATEA DEVEI ÎN ŞANTIER

Neglijate de-a lungul timpului şi ajunse într-o stare avansată de degradare, ansamblurile istorice din patrimoniul celor trei municipii hunedorene au intrat în atenţia autorităţilor în ultimii ani, de când turismul istoric este privit ca o soluţie pentru dezvoltarea zonei.

Castelul Corvinilor înconjurat de ruine metalurgice. Ce a rămas după „coşmarul industrial” din anii ´90 VIDEO

Cetatea dacică plină de mistere de lângă Castelul Corvinilor. Rămăşiţele sale au fost date uitării VIDEO

VIDEO Secretele labirintului subteran din centrul Hunedoarei. Locul interzis din spatele uşilor blindate


Mai multe proiecte cu finanţare europeană derulate în prezent, au rolul de a reda strălucirea cetăţilor medievale şi a centrelor vechi ale Hunedoarei, Devei şi Orăştiei. 

Castelul Corvinilor, în şantier din 2019

Ridicat în secolul al XV-lea de familia lui Ioan de Hunedoara, Castelul Corvinilor se numără printre cele mai reprezentative construcţii din România, ale epocii medievale. În secolul XX, până în anii 2000, vechea cetate a Hunedoarei a fost sufocată de construcţiile industriale din jurul său, iar praful şi cenuşa provenite de la combinatul siderurgic i-au dat o înfăţişare întunecoasă, completată de igrasia şi mucegaiul care îi acopereau zidurile.


Castelul Corvinilor, văzut de pe Dealul Sânpetru. ADEVĂRUL

castelul corvinilor foto daniel guta adevarul


„Extraordinarul Castel al Corvinilor din Hunedoara, România, a fost aproape în întregime înconjurat de o vastă uzină de oţel care arunca fum. Este fără îndoială una dintre cele mai suprarealiste pe care le-am văzut. Castelul a fost înconjurat pe trei laturi de halele combinatului, de turnuri de beton de răcire, de cuptoare şi rânduri de coşuri de fum falnice care aruncau fum usturător, maroniu-roşcat. De-a lungul celei de-a patra laturi a castelului, o un funicular zgomotos transporta coşuri uriaşe de minereu de fier direct în cuptoare, de la o mină îndepărtată”, îl descria fotograful neo-zeelandez Peter de Graaf, într-un reportaj despre Hunedoara anilor ´90. 

Timp de 13 ani, până în 2010, Ministerul Culturii a alocat anual fonduri pentru lucrările de reabilitare a monumentului, însă acestea nu au fost suficiente pentru a-i reda strălucirea din epocile trecute.


Castelul Corvinilor. ADEVĂRUL

zona ruinelor combinatului din hunedoara foto daniel guta adevarul


Din vara anului 2019, Castelul Corvinilor se află în şantier, de această dată lucrările de restaurare, estimate la cinci milioane de euro, fiind finanţate de Uniunea Europeană. Mai multe zone ale Castelului Corvinilor sunt în plină reabilitare, însă accesul vizitatorilor este permis în aproape toate încăperile edificiului.

Proiectul vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântâna, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată şi Turnul Nje Boisia.

Muzeul Fierului

La poalele Castelului Corvinilor, pe malul Cernei, se întinde Centrul Vechi, cu mai multe clădiri istorice, ridicate la sfârşitul secolului al XIX-lea, odată cu înfiinţarea Uzinelor de Fier ale Hunedoarei, şi în anii ´30 (Palatul administrativ, Catedrala ortodoxă, Şcoala de Ucenici).


Clădirea ICSH, unul dintre monumentele istorice din zona Castelului Corvinilor şi a Centrului Vechi. ADEVĂRUL

icsh hunedoara

În trecut, a fost locul târgurilor săptămânale aglomerate ale pădurenilor. Odată cu înfiinţarea primelor cartiere de blocuri din Hunedoara în anii ´50 şi cu extinderea oraşului din deceniile următoare, Centrul istoric a intrat într-un con de umbră. Multe dintre vechile sale clădiri au fost lăsate să se degradeze, rămânând pustii de mai multe decenii. Situaţia Centrului Vechi se va schimba, informează Primăria Hunedoara. Aproape zece milioane de lei sunt investiţi, din fonduri UE, în reabilitarea Parcului Libertăţii şi a zonei de pe malurile Cernei şi pentru înfiinţarea unui muzeu al fierului.
 

Cetatea Devei, restaurată pe fonduri UE

Cetatea Devei datează din secolul al XIII-lea şi a reprezentat în secolele următoare un loc strategic pentru apărarea regiunii. În secolul al XIX-lea a intrat în declin, iar soarta ei a fost pecetluită în urma unei explozii petrecute în 13 august 1849, în depozitul de muniţii al cetăţii, care a dus la distrugerea definitivă a acesteia. După 1990, a intrat de mai multe ori în reabilitare.


Lucrări în Cetatea Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

cetatea devei foto daniel guta adevarul

Cele mai ample lucrări au avut loc în perioada 2013 – 2016. Atunci, incintele sale exterioare au fost reabilitate printr-un proiect finanţat de UE, estimat la nouă milioane de euro. 


Cetatea Devei. ADEVĂRUL

În ianuarie au început lucrările la al doilea proiect european de restaurare a sitului medieval. Investiţia în valoare de 16,6 milioane de lei, vizează reabilitarea monumentelor din Incinta I (Palatul medieval:) turnul porţii, curtea mică, magazia de arme, palatul princiar, pivniţele, corpul de gardă, arestul, temniţa şi a versantului cu stânci dislocate în urma exploziei din 1849. Zidurile vor fi consolidate, turnurile vor fi reabilitate, planşeele intermediare şi şarpanta din lemn vor fi refăcute, uşile şi ferestrele vor fi închise cu tâmplărie din lemn, iar zona va fi branşată la reţeaua de apă şi canalizare.

De asemenea, au loc lucrăril la amenajarea noii telecabine din Cetatea Devei.


Centrul istoric al Devei. ADEVĂRUL

Centrul istoric de la poalele Dealului Cetăţii Devei, zona pietonală unde se află cele mai multe clădiri istorice din municipiu, din secolul al XIX-lea, a intrat în şantier în vara anului trecut. Investiţia de 4,5 milioane de euro prevede reabilitarea Pieţei Unirii şi a împrejurimilor sale. Aleile vor fi pavate cu piatră naturală, vor fi amenajate zone verzi cu sistem de irigare, rigole pentru colectarea apelor pluviale şi un sistem de iluminat pietonal. 

Cetatea şi centrul Orăştiei îşi schimbă înfăţişarea

Cetatea Orăştiei datează din secolul al XII-lea şi, potrivit istoricilor, a fost construită pe amplasamentului unei alte cetăţi, de pământ, înconjurată de mlaştini, care a fost datată în secolele X - XI.


Centrul istoric al Orăştiei, fotografiat din turla bisericii evanghelice din cetate. ADEVĂRUL

cetatea orastiei foto daniel guta adevarul

Cetatea ar fi fost, iniţial, reşedinţa unor greavi (lideri ai comunităţii săseşti), pentru ca apoi să fie preluată de comunitate şi dezvoltată în următoarele două secole. În incinta ei se află ruinele unei Rotonde, ridicată în urmă cu aproape 1.000 de ani din piatră şi mortar, o biserică reformată (fostă romano-catolică), din secolul al XIII-lea şi o biserică evanghelică, ridicată la începutul secolului al XIX-lea. Zona din împrejurimile cetăţii medievale este şi ea împânzită de monumente istorice, cele mai multe din secolul al XIX-lea.


Zidurile cetăţii medievale din Orăştie şi cele două biserici. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

cetatea orastiei foto daniel guta adevarul

Cetatea Orăştiei şi zona din vecinătatea ei se află în şantier şi vor fi restaurate cu fonduri europene. Investiţia vizează reîntregirea si reconstituirea zidurilor si turnurilor cetăţii şi amenajarea aleilor din exteriorul acesteia. Tot în centrul istoric, un muzeu al civilizaţiei dacice va fi amenajat, cu fonduri UE, în clădirea unui fost spital din vecinătatea cetăţii medievale.

Vă recomandăm să citiţi şi

Misterele războinicilor daci îngropaţi alături de armele lor în actuala grădină a Castelului Corvinilor VIDEO

Cât adevăr este în legendele înfiorătoare despre Castelul Corvinilor. Semnificaţia reală a unei inscripţii misterioase

Vestigiile uimitoare ale Războiului Rece, din România: baza de rachete sovietice, buncăre săpate în stânci VIDEO

Descoperire uimitoare lângă o fostă bază militară antiaeriană. Rachetă prăbuşită, rămasă îngropată VIDEO

Secretele bazei militare interzise din munţii Hunedoarei - scutul antiaerian care apăra ţara de americani cu rachete sovietice în Războiul Rece

Prizonierii uraniului, rămaşi în colonia celei mai mari exploatări înfiinţate de sovietici VIDEO

Blestemul minelor de uraniu. Cum au trăit românii în coloniile miniere secrete controlate de sovietici VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite