Miza uriaşă a procesului pentru ruinele din Parcul Corvin. Patronii clădirii fantomă cer daune de 450.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii „clădirii fantomă” din Parcul Corvin au cerut Primăriei Hunedoara daune de 450.000 de euro, acuzând că nu au fost lăsaţi să finalizeze construcţia începută în 2006. Din toamna anului trecut primăria a primit dreptul de a demola imobilul abandonat, pe cheltuiala celor care îl deţin.

De un deceniu, o clădire cu două etaje care urma să fie fie folosită ca pizzerie şi restaurant a rămas abandonată în mijlocul Parcului Corvin din Hunedoara. Construcţia a fost ridicată de o firmă privată, în urma unei asocieri semnate în 2005 cu Consiliul Local Hunedoara.

Potrivit contractului, firma SC Proiect Design primea dreptul de a construi în parc şi devenea proprietara imensei clădirii, dar trebuia să se ocupe de îngrijirea şi mobilarea parcului, întins pe o suprafaţă de 33.000 de metri pătraţi şi să achite anual 8.000 de euro către primărie. Din 2008, lucrările de construcţie a complexului de servicii au fost oprite, iar 2015, contractul de asociere dintre Consiliul Local şi firma privată a fost reziliat. În toamna anului trecut, primăria a primit în instanţă dreptul de a demola construcţia, pe cheltuiala societăţii private, chiar dacă SC Project Design a chemat în judecată administraia locală, într-un alt dosar.

Garda de Mediu a oprit lucrările în 2008
În acest proces, proprietarii clădirii au cerut despăgubiri de 450.000 de euro primăriei, pentru că nu au fost lăsaţi să realizeze investiţia. Tribunalul Hunedoara a respins cererea, dar a fost declarat recurs, iar sentinţa definitivă o va da Curtea de Apel Alba Iulia.

Imagine indisponibilă

„Reclamanta arată că acţiunile întreprinse de pârâţi se înscriu în sfera abuzului procesual (...) Municipiul Hunedoara împreună cu Consiliul Local reprezentate în comun prin Primar, în calitate de autorităţi îndreptăţite şi competente, nu au întocmit în mod corect şi complet actele necesare care au stat la baza emiterii Autorizaţiei de construire cu nr. 92/2013, în scopul întocmirii documentaţiei faza D.T.A.C.- Finalizare Construcţie – Pizzerie, Fast Food şi Patiserie din Parcul Corvin, nu a solicitat reclamantei obţinerea inclusiv a acordului autorităţii de mediu, iar pentru a-şi ascunde propria culpă, pârâţii, prin prezentarea unei stări de fapt fictive, au solicitat rezilierea Contractului de asociere în participaţiune şi demolarea construcţiei aflată în proprietatea exclusivă a reclamantei.”, se arată în dosar.

Clădirea fantomă din Parcul Corvin, august 2017

Procese pierdute cu primăria
Lucrările la clădirea din parc au început în 2006, iar până în 2008 ea a fost executată „la roşu”. SC Proiect Design susţine că în 2007 a mobilat parcul cu 100 de bănci, a adus topogane, un linghişpir, un foişor, o fântână arteziană, mese de ping-pong şi mese de şah. În urma unui control al Gărzii Naţionale de Mediu efectuat în anul 2008 s-a constatat că Autorizaţia de construire primită în 2006 este expirată şi că nu a fost respectat proiectul de execuţie a lucrărilor. Garda de Mediu a dispusus sistarea lucrărilor de construcţie până la obţinerea unei noi autorizaţii de construire.

Imagine indisponibilă

În perioada 2008-2013 proprietarii clădirii nu au mai obţinut autorizaţia de finalizare a lucrărilor, lucrările fiind sistate până în anul 2013. Ulterior, Inspectoratul de Stat în construcţii a interzis reluarea lucrărilor de construcţii, până la finalizarea unor litigii. În anul 2014 Prefectul judeţului Hunedoara a solicitat anularea noii autorizaţii de construire din 2013, iar Curtea de Apel a decis anularea acesteia. Asocierea dintre firma privată şi administraţia locală a fost anulată în 2015, printr-o decizie a Tribunalului Hunedoara, iar proprietarii clădirii au fost obligaţi să demoleze construcţia faţă de care instanţele au stabilit că este ilegală.

SC Proiect Design a refuzat să demoleze construcţia, iar primăria a depus o cerere în instanţă pentru a primi dreptul de a desfiinţa „clădirea fantomă” pe cheltuiala firmei private. În 1 noiembrie 2016, Tribunalul Hunedoara a decis, prin sentinţă definitivă, că „nu există nici un impediment legal pentru ca titlul executoriu să nu fie dus la îndeplinire în termenul cel mai scurt”, se arată în soluţia instanţei, oferind dreptul primăriei de a demola construcţia.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Şir de vandalisme pe străzile şi în parcurile din oraş. Ultimele ţinte au fost noile bănci, devastate de necunoscuţi

Mai multe bănci din Parcul Corvin au fost distruse în ultimele zile, potrivit reprezentanţilor Primăriei Hunedoara. Nu sunt cazuri izolate, căci în ultimele luni numeroase acte de vandalism au fost reclamate în municipiu.

VIDEO Primăria a primit dreptul să demoleze ruinele din Parcul Corvin. Când va fi desfiinţată clădirea fantomă

Primăria Hunedoara a primit dreptul, în instanţă, să desfiinţeze construcţia abandonată din cel mai mare parc al Hunedoarei, Parcul Corvin. Demolarea se va face pe cheltuiala firmei care a deţinut-o. Sentinţa nu este însă definitivă.

VIDEO Planuri fanteziste cu Castelul Corvinilor. Cum va arăta parcul medieval de distracţii din jurul monumentului

Zona de la poalele Castelului Corvinilor şi grădina sa vor fi transformate într-un parc tematic medieval, în care vor funcţiona un amfiteatru, o arenă de turnir, o moară de apă, potrivit unui proiect prezentat, marţi, de primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite