Greva sindicaliştilor din Valea Jiului s-a încheiat. Sporul de periculozitate va fi majorat pentru peste 3.300 de mineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veniturile minerilor vor creşte. ARHIVĂ.
Veniturile minerilor vor creşte. ARHIVĂ.

Cei 21 de sindicalişti din minerit care luni după-amiază au anunţat intrarea în greva foamei, în sediul Companiei Energetice Hunedoara, din Petroşani, au renunţat la protest. Reprezentanţii Sindicatului Muntele au semnat un protocol cu administraţia CEH, prin care ortacii vor putea beneficia de creşterea valorii sporului de periculozitate.

Mai puţin de o zi au durat protestele sindicaliştilor din minele Văii Jiului. Luni, după-amiază, peste 20 de sindicalişti au anunţat intrarea în greva foamei, chiar în sediul Companiei Energetice Hunedoara, din Petroşani, dar au renunţat astăzi la protest.

Nemulţumirile lor au fost legate de faptul că actul adiţional prin care minerii urmau să beneficieze de majorarea sporului de periculozitate, de la 700 de lei, la 800 de lei, nu a fost acceptat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, pe motiv că încalcă prevederile legale. Administraţia CEH şi sindicaliştii au găsit o altă soluţie pentru a adăuga la sporul primit de mineri cei 100 de lei.

„S-a semnat un protocol între Sindicatul Muntele şi administraţia Complexului Energetic Hunedoara. Salariaţii vor primi sporul de periculozitate majorat începând cu data de 1 martie, iar în această situaţie considerăm conflictul de muncă închis. Le atrag atenţia tuturor salariaţilor care nu fac parte din Sindicatul Muntele să-şi îndemne liderii de sindicat să vină să semneze un astfel de protocol, pentru a putea beneficia şi ei de creşterea de 100 de lei. Acest protocol reprezintă legea părţilor şi nu mai trebuie înregistrat niciunde, iar protocolul va produce efecte din data de 1 martie, aşa cum am convenit, până la înregistrarea unui act adiţional”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele, potrivit zhd.ro.

De majorarea sporului de periculozitate vor beneficia deocamdată doar cei 3.334 de salariaţi reprezentaţi de Sindicatul Muntele, urmând ca protocoale similare să fie încheiate şi între reprezentanţii altor sindicate miniere din Valea Jiului şi conducerea CEH.
 


Vă recomandăm şi: 

Mineri în greva foamei. Mai mulţi sindicalişti din minele Văii Jiului protestează în sediul CEH din Petroşani       Mai mulţi lideri de sindicat care reprezintă angajaţii Complexului Energetic Hunedoara au anunţat în această după amiază intrarea în greva foamei. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că actul adiţional care prevede creşterea sporului de periculozitate pentru mineri nu a fost pus în aplicare.

Agonia mineritului: Termocentrala Mintia importa cărbune de 80 de milioane de dolari, în timp ce minerii îşi pierdeau locurile de muncă            Situaţia disperată în care au ajuns minerii din Valea Jiului poate fi pusă pe seama unor măsuri de neînţeles pentru cei care lucrează în această zonă, luate de şefii termocentralei Mintia, inclusă în prezent în Complexul Energetic Hunedoara. Aceştia au preferat să importe cărbune de zeci de milioane de euro, în loc să îl aducă din Vale. Importurile au fost oprite abia în primăvara acestui an.

Minerii blocaţi în subteran, de teamă că îşi vor pierde locurile de muncă, au oprit  acţiunile de protest       Angajaţii minelor Paroşeni, Petrila şi Uricani din Valea Jiului au renunţat la acţiunile de protest. Decizia a fost luată după ce şefii Societăţii Naţionale de închideri de Mine din Valea Jiului şi liderii de sindicate le-au prezentat minerilor blocaţi de joi în subteran contractele de livrare a cărbunelui, încheiate cu Complexul Energetic Hunedoara.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii      Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite