FOTOREPORTAJ: Incursiune în sălbăticia pădurilor din Munţii Retezat
0Cele aproximativ 40.000 de hectare ale Parcului Naţional Retezat ascund locuri de vis. Cei mai mulţi dintre turiştii care se aventurează în sălbăticie rămân uimiţi de frumuseţea peisajului pădurii, a pâraielor îngheţate sau a cascadelor acoperite de gheaţă. Accesul spre “inima” Retezatului este dificil, iar turiştii sunt sfătuiţi să îşi aleagă însoţitori specializaţi în expediţii pe munte.
Iarna a transformat pădurile Retezatului în locuri de vis, stăpânite în pustietatea lor doar de sălbăticiuni.
Potecile au fost acoperite cu zăpadă, iar turiştii care se aventurează în natură au nevoie de multă experienţă pentru a înainta.
Calea Lupilor – potecă tematică inaugurată, în weekend, în Parcul Naţional Retezat
FOTOGALERIE Cum a fost „trezit la viaţă” un castel îngropat în legende înfiorătoare
În Retezat, gerul iernii a domolit susurul pâraielor şi a transformat cascadele în coloşi de gheaţă. Într-unul din locurile tainice ale muntelui, o stâncă îi apare turistului sub forma unui chip de om.
Sfinxul a fost descoperit întâmplător, în inima pădurii, de către salvamontistul Sorin Sanda, în timp ce fotografia peretele stâncos, pe care urma să îl escaladeze. Imaginea chipului de piatră a fost descoperită doar în fotografie, pentru că la prima vedere ea rămâne ascunsă turistului.
În Parcul Naţional Retezat, ce se întinde pe o suprafaţă de 38.500 de hectare, se găsesc 58 de lacuri permanente.
Aici, capra neagră, cerbul şi căprioara sunt protejate încă de la înfiinţarea rezervaţiei naturale, în 1935.
Cel mai înalt vârf din Munţii Retezat este Vârful Peleaga, cu o înălţime de 2.509 metri. De asemenea, grupul de munţi Retezat-Godeanu deţine singurele formaţiuni glaciare din România.