FOTO Mălăieşti, cetatea veche de şase secole devenită „perla“ Ţării Haţegului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea Mălăieşti, veche din secolul XIV, este una dintre puţinele aşezări medievale din mediul rural reabilitate cu fonduri de la Uniunea Europeană. Au fost investiţi 1,5 milioane de euro în restaurarea monumentului, devenit în prezent una dintre atracţiile principale ale Ţării Haţegului.

Fortul Mălăieşti are o vechime de şase secole, însă până în anii trecuţi, când a demarat proiectul de restaurare a monumentului istoric, nu a atras atenţia turiştilor.

Vechea cetate a cnezilor din Ţara Haţegului a fost în cea mai mare parte a existenţei ei în starea unei ruine despre care vizitatorii aflau cu greu, iar localnicii nu puteau oferi prea multe informaţii.

Administratorii monumentului istoric povestesc că fortul a avut roluri de apărare şi supraveghere. În timpul răscoalelor din trecut, în cetăţuia cneyilor din familia Sărăcinilor s-au adăpostit familiile de nobili. La începutul secolului XVIII, fortul a fost devastat, fiind adus într/o stare de ruină, pentru următoarele trei secole.

Din 2012, soarta monumentului medieval s-a schimbat. Timp de trei ani, cetatea Mălăieşti s-a aflat în restaurare pe fonduri de la Uniunea Europeană. Au fost investite circa 1,5 milioane de euro în refacerea ei, iar în prezent a devenit una dintre atracţiile principale ale Ţării Haţegului, un ţinut în care se află numeroase aşezări istorice medievale.

Proiectul a stârnit unele controverse legate de materialele folosite la reconstruirea şi înălţarea fortului. Cetatea şi-a schimbat cu totul înfăţişarea la finalul lucrărilor, dar şi-a păstrat farmecul aşezării pitoreşti de la poalele Retezatului.

image

În ultimele luni, susţin administratorii monumentului istoric, numărul vizitatorilor aşezării a crescut.

„Dacă în trecut, puţini ştiau de existenţa ei, acum în noua parcare din vecinătatea cetăţii ajung în fiecare săptămână autocare cu turişti. Oamenii urcă în cetăţuie şi admiră împrejurimile ori se relaxează pe băncile din jurul ei”, spune Ioan, un localnic din satul Mălăieşti, mândru de monumentul istoric.

image

Mălăieşti este una dintre puţinele cetăţi medievale din mediul rural care au fost reabilitate prin fonduri de la Uniunea Europeană.


Vă recomandăm şi:

Cele 10 secrete ale Sarmizegetusei Regia: cum a fost cucerită şi distrusă de romani, ce înseamnă Decebalvs per Scorilo şi misterele sanctuarelor solare

Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei, înainte de războaiele romane care au dus la distrugerea ei. În prezent situl arheologic al vechiului oraş antic este inclus în patrimoniul UNESCO, importanţa fiindu-i astfel recunoscută pe plan mondial.

FOTO Piatra Roşie, cetatea misterioasă a dacilor. Povestea fortăreţei de pe stâncă, ridicată pentru apărarea Sarmizegetusei

Veche de două milenii, cetatea dacică Piatra Roşie din Munţii Şureanu se dezvăluie călătorilor ca un loc misterios, aproape inaccesibil. Ruinele aşezării înfiinţată pe o stâncă, deasupra văilor Luncanilor şi Streiului, sunt ascunse sub covorul de vegetaţie şi de pământ, iar peste zidurile ei şi peste rămăşiţele drumului pavat antic al cetăţii au crescut fagi.

Cetatea Devei, fortul necucerit al Transilvaniei. Zece lucruri mai puţin ştiute despre fortăreaţa ridicată pe un con vulcanic

Timp de mai multe secole, Cetatea Devei a fost una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit.

FOTO Blestemul dintre ruinele cetăţii lui Jules Verne, de la poalele Retezatului

Cetatea Colţ, din comuna hunedoreană Râu de Mori, care l-a inspirat pe Jules Verne în romanul „Castelul din Carpaţi“ a devenit un monument aproape interzis turiştilor. Cei care ajung la poalele ei găsesc cu greu drumul spre cetate şi trebuie să fie cu ochii în patru din cauza viperelor şi a zidurilor şubrede.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite