Foto Fenomen atmosferic uimitor fotografiat în Apuseni: „Este cel mai frumos curcubeu”
0Marius Turc, un fotograf pasionat de natură și fenomene atmosferice spectaculoase a fost martorul unui fenomen uimitor petrecut deasupra Apusenilor și a orașului Brad.

„Am prins și eu minunea din seara asta. Este cel mai frumos curcubeu”, a scris fotograful Marius Turc, pe pagina sa de Facebook, alături de fotografiile care înfățișează arcul dublu al curcubeului care a cuprins municipiul Brad de la poalele Munților Metaliferi, parte a Apusenilor.
Imaginile realizate de fotograful hunedorean, pasionat de drumeții în natură, de munte și fenomene naturale spectaculoase au uimit numeroși români. Oamenii l-au felicitat pentru compoziția sa, iar unii dintre ei au încercat să interpreteze fenomenul natural ca pe un „mesaj ceresc”.
În ultimii ani, Marius Turc a imortalizat în imaginile sale numeroase fenomene cerești neobișnuite: arcade uriașe formate de fulgere și trăsnete, nori globulari cu înfățișări nemaivăzute, furtuni supercelulare, aurora boreală și priveliști cerești nemaivăzute.
Munții Metaliferi, locul fenomenelor atmosferice uimitoare
Munții Metaliferi au fost, cel mai adesea, locul unde se petrec astfel de fenomene atmosferice. Iar oamenii de știință au ajuns la concluzia că masivul din sudul Apusenilor că este un ținut cu totul deosebit în privința atmosferei.
În anumite locuri din Munții Metaliferi, extrem de bogați în resurse naturale (aur, argint, minereuri polimetalice și metale rare), busolele „o iau razna” din cauza unor anomalii magnetice.






Începând din anii ‘50, geologii au observat anomalii de magnetizare inversă în mai multe locuri bogate în resurse de aur, argint și cupru din Apuseni: masivul Poienița, din zona localității Baia de Arieș, Vârful Măgura din vecinătatea municipiului Brad, masivul Caraci – numit și Vezuviul românesc – din vecinătatea Bradului și a comunei Baia de Criș și în zona Vața de Sus, aflată și ea în apropierea municipiului.
Tot în Metaliferi, în zona Băița - Certej, munții Setraș - de peste 1.000 de metri, Bulzul Hărțăganilor și Dealul Calvariei din Săcărâmb, și alte piscuri cu forme proeminente, toate formate în urma vulcanismului, au păstrat în adâncurile lor unele dintre cele mai bogate zăcăminte de metale prețioase.
Și aici au fost reperate anomalii magnetice, unele cauzate de acțiunile trăsnetelor, frecvente în zonă, care au dus la magnetizarea rocilor.