Dosarul de informator al securităţii al preşedintelui CJ Hunedoara a devenit public
0Primarul Devei, Mircia Muntean, a făcut public într-o conferinţă de presă, dosarul personal de colaborator al Securităţii al preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloţ. În peste 30 de pagini, sunt prezentate angajamentul de informator, caracterizările sale făcute de organele securităţii şinumele conspirative ale lui Mircea Moloţ, din care unul este, ironia sorţii, „Mircea Munteanu”.
Citiţi şi:
Făcând parte, ca muniţie, din lupta politică care se dă între preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ şi primarul Devei, Mircea Muntean, dosarul de informator al şefului la judeţ a fost făcut azi public de edilul Devei.
În peste 30 de pagini scrise de mână sau dactilografiate la maşină, sunt prezentate aspecte din acţiunea de recrutare a lui Mircea Moloţ de către Securitate, precum şi numeroase caracterizări pe care colegii turnători i le-au făcut pentru organele statului „cu ochi albaştrii”.
Nume conspirative
Din dosar reiese că de-a lungul carierei sale de colaborator al Securităţii, Mircea Moloţ a avut mai multe nume conspirative. În perioada când era elev de liceu acesta a fost sursa „Mureşan Mircea”, dar şi „Mircea Muntean”, pentru ca ulterior, ca profesor la Grupul Şcolar al CS Hunedoara, să fie reactivat sub numele de „Viorel Panţuru”.

Angajamentul semnat de Mircea Moloţ cu Securitatea
Lista lui Panţuru
Sursa V. Panţuri semnează o notă de relaţii, datată la 29 ianuarie 1974, privitor la persoanele despre care poate da relaţii la Securitate. Este vorba de şase persoane şi anume Mihaela Ignat, profesor de limba română, Viorel Prigoană, profesor de Economie Politică, Matei Schneider, profesor de limba germană, Ovidiu Duduia, profesor de Educaţie Fizică, Emil Herlea, profesor de desen şi elevul din anul III – G1, Ştefan Kirr.

Lista cu persoanele care trebuiau monitorizate de sursa Viorel Panţuru
Băiat bun, dar cam „îşi dă aere”
Potrivit sursei „Popescu Eugen”, profesorul Mircea Moloţ este un băiat bun. Cu toate acestea „ are totuşi o calitate pe care nu o pot numi chiar aronganţă, dar aproape. E cam încrezut, adică îşi cam dă aiere cu se zice”. O altă sursă, Negoescu – Petru îl caracterizează pe actualul preşedinte al CJ Hunedoara ca un „elev conştiincios, bun la carte. Este UTC-ist, se achită de sarcinile trasate în mod conştiincios. ...Nu este vârf, dar se menţine printre elevii buni, mult superior mediocrităţii”. Sursele „Vioreanu” şi „BC” nu sunt măgulitoare în aprecieri ele vorbind de un profesor cu multe datorii şi care „cam frecventează localurile”.

Securitatea se interesa şi ce note are la şcoală colaboratorul Mircea Moloţ
Nici o notă informativă
În dosarul făcut public nu există însă nici o notă informativă semnată cu numele sursei „Viorel Panţuru”. Există o singură caracterizare a informatorului Panţuru Viorel în care un ofiţer de contrainformaţii preciza în septembrie 1975 că în timpul stagiului militar sursa „a informat despre comentariile ce se purtau cu privire la evenimentele interne şi externe, aspecte negative care influenţau starea de spirit şi capacitatea de luptă a unităţii”. Ofiţerul preciza însă că sursa trebuia stimulată pentru a obţine rezultate mai bune în munca informativă.
„Nimic compromiţător”
Privitor la situaţie, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, a declarat pentru Adevărul de Seara următoarele:
„Cunosc ce conţine dosarul meu de la Securitate. Nu e nimic compromiţător. Sunt caracterizări pe care mi le-au făcut colegii şi ofiţerii fostei Securităţi, un angajament semnat de mine şi o listă cu persoane de urmărit. Nu este însă nimic la dosar care să ateste că am provocat rău cuiva, nu am dat nici o notă informativă care să prejudicieze vreo persoană. Eu am recunoscut de fapt că am fost recrutat în vechiul regim, dar nu am fost niciodată un turnător malign”, spune Mircea Moloţ. Acesta spune că a obţinut în 2007 un document de la CNSAS care atestă că nu a fost informator al Securităţii.