Cheile Băniței au fost interzise turiștilor. Este pericol de prăbușiri de pietre și arbori de pe versanți

0
Publicat:

Accesul în Cheile Băniței din Hunedoara, una dintre atracțiile turistice din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, a fost interzis de către autorități din cauza pericolului la care sunt expuși turiștii care le traversează.

Cheile Băniței. Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.
Cheile Băniței. Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.

Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara și Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina au decis, ca măsură de precauție, interzicerea accesului în Cheile Băniței, un loc căutat de turiști în județul Hunedoara.

„Sâmbătă, s-au prăbușit pietre de pe versantul aflat deasupra cheilor, care au produs ruperea unor arbori aflați pe versanți și căderea lor în apă. Din fericire, niciun turist nu a fost rănit, însă pericolul pentru integritatea turiștilor este iminent și nu ne putem asuma să permitem nici măcar intrarea pe propria răspundere a vizitatorilor. Vom reveni cu informații despre accesul în viitor în Cheile Băniței după o evaluare a siguranței traseului”, a informat administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.

Rezervația Cheile Băniței se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelui Cioclovina, în apropierea Peșterii Bolii. Cheile Băniței se află la opt kilometri nord de Petroşani, iar accesul în zonă poate fi făcut de pe șoseaua Hațeg – Petroșani (DN 66), dinspre localitatea Bănița. 

În dreptul unei foste benzinării turiștii virează spre stânga pe un drum asfaltat, spre calea ferată. Înainte de punctul de trecere a căii ferate există o cale de acces spre dreapta către chei.

Cheile Băniței, luate la pas în timpul verii

Cheile Băniței, cu o lungime de circa 300 de metri, care vara pot fi străbătute prin apă, s-au format datorită pârâului Bănița, care a săpat în pereții calcaroși ai muntelui. Apele au creat întâi o peșteră, ai cărei pereți s-au prăbușit cu trecerea timpului.

„Cheile sunt deosebit de spectaculoase, oferind un peisaj rar întâlnit. Atât coloritul variabil al stâncilor, cât și formele sculptate de apa ne încântă privirea. Pe anumite porțiuni stâncile acoperă parțial cheile ca o umbrelă”, informează administrația din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.

În apropiere de Cheile Băniței, turiștii pot vizita Peștera Bolii din Hunedoara, Turnul medieval de la Crivadia, Cheile Crivadiei și cetatea dacică Bănița. De asemenea, pot urca pe potecile și drumurile forestiere din Munții Șureanu, spre izvoarele Streiului, ori spre Munții Retezat pe traseele care pornesc din zona localității Pui. În apropiere, se află orașele din Valea Jiului și satele comunelor Baru, Pui și Bănița.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite