Cetatea Devei a fost invadată de turişti: peste 3.400 de oameni au vizitat-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte a Cetăţii Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
O parte a Cetăţii Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Cetatea Devei a înregistrat circa 3.500 de vizitatori în perioada 1 – 3 mai, un număr ridicat, susţin reprezentanţii Primăriei Deva, pentru un monument istoric aflat de doi ani în şantier.

Cel mai important monument istoric din Deva, cetatea medievală, a înregistrat un record de vizitatori.

„În perioada 1 – 3 mai, Cetatea Devei a fost vizitată de 3.455 de turişti, care s-au folosit de monoliner pentru a ajunge în zona deschisă pentru public”, a informat Primăria Deva. În prezent, accesul în cea mai mare parte a zonei monumentului istoric este interzis, cetatea fiind în şantier din luna aprilie a anului 2013.

Cetatea Devei este unul dintre monumente istorice reprezentative din judeţul Hunedoara.

Fortăreaţa ridicată pe un deal vulcanic, locuit încă din Epoca Fierului, datează din secolul al treisprezecelea, iar în secolul al XV-lea a aparţinut Huniazilor. Cetatea s-a dezvoltat treptat şi a devenit o aşezare strategică aTransilvaniei secolelor trecute.

Soarta monumentului a fost pecetluită în anul 1849, în urma unei explozii puternice la depozitul de muniţii, care a dus la distrugerea ei.

De doi ani, monumentul istoric este cuprins într-un amplu proiect de restaurare, în valoare de circa nouă milioane de euro, realizat pe fonduri de la Uniunea Europeană. În vara acestui an, lucrările vor fi finalizate, au afirmat reprezentanţii Primăriei Deva.


Vă recomandăm şi:

Oraşele noastre, acum patru secole, văzute de un turc: cum erau prostituatele din Iaşi şi de ce bucureştenii purtau cruci de aur

Oraşele româneşti erau aşezate în ţinuturi bogate, locuite de oameni harnici şi milostivi şi femei frumoase. Astfel erau descrise, în secolul al XVII-lea, cele mai multe dintre aşezările de pe teritoriul României, vizitate de istoricul turc Evliya Celebi.

Cetatea Devei, fortul necucerit al Transilvaniei. Zece lucruri mai puţin ştiute despre fortăreaţa ridicată pe un con vulcanic

Timp de mai multe secole, Cetatea Devei a fost una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit.

FOTO Ce pot vedea turiştii care ajung în Cetatea Devei. Atracţiile oraşului, admirate de la înălţime

Mai multe locuri ale Cetăţii Devei nu pot fi vizitate în prezent, din cauza lucrărilor de reabilitare nefinalizate, dar turiştii care urcă pe Dealul Cetăţii se pot bucura de priveliştea municipiului. Principalele atracţii turistice ale Devei sunt vizibile de pe meterezele monumentului istoric.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite