Cetate dacică profanată la o zi după ce braconierii au vandalizat templele de la Costeşti. Autorii săpăturilor ilegale din Blidaru nu au fost identificaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căutătorii de comori antice sau persoane care au acţionat cu alte scopuri sunt suspectaţi că au vandalizat cetatea dacică Blidaru - monument UNESCO din Munţii Orăştiei. Cel puţin 12 gropi au fost descoperite în incinta fortăreţei antice din Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina.

Cel puţin 12 gropi, săpate, cel mai probabil, de căutători de comori, au fost descoperite în incinta cetăţii dacice Blidaru din Munţii Orăştiei. „Duminică, la faţa locului s-au deplasat poliţiştii de la Compartimentul pentru protejarea patrimoniului cultural naţional, pentru a efectua cercetările. Din primele informaţii pe care le avem, s-a stabilit că modul de operare este acelaşi ca în cazul cetăţii Costeşti”, a informat Laura Bradu, de la

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara. Veche de peste 2.000 de ani, cetatea dacică Blidaru a fost una dintre cele mai puternice fortăreţe militare ale dacilor, dar în prezent ruinele ei au devenit o destinaţie pentru turiştii pasionaţi de excursii pe munte, dar şi pentru cei care practică yoga şi alte astfel de activităţi. Cetatea Blidaru a fost inclusă alături de celelalte aşezări din Munţii Orăştiei în patrimoniul UNESCO. Cel mai accesibil drum spre situl istoric porneşte de la marginea satului Costeşti şi reprezintă un urcuş continuu, de circa o oră, pe o potecă de pădure.


Vineri, aproape 40 de gropi, săpate cel mai probabil de căutătorii de comori, au fost descoperite în incinta cetăţii antice de la Costeşti, monument UNESCO. Costeşti nu este păzită, aşa cum se întâmplă în cazul Sarmizegetusei Regia, aflându-se în proceduri pentru a fi preluată în administrare de Consiliul Judeţean Hunedoara.

Recent, Feţele Albe, o altă aşezare dacică din Munţii Orăştiei, a fost vizată de braconieri. În noaptea de Sânziene, când localnicii susţin că “flăcările bat pe comori”, au fost surprinşi doi braconieri care cercetau zona cu un detector de metale. În ultimii ani, în urma actelor de braconaj arheologic, din zona protejată a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei au fost furate zeci de kilograme de aur, în monezi şi bijuterii, dar şi un număr impresionant de obiecte antice de patrimoniu. O mare parte din aceste piese nu a mai putut fi recuperată de autorităţile române, după ce traficanţii de comori i-au pierdut urma pe piaţa neagră a antichităţilor, în Occident.

image

Zeci de vânători de comori anchetaţi
În perioada 1998 – 2014, informează PCA Alba, grupări cuprinzând 34 inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, constând în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea şi spălarea pe piaţa neagră a antichităţilor a mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO. Aceste bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste 2.500.000 euro. Până în prezent au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpaţi. Procurorii PCA Alba susţin că sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, mai multe tezaure sustrase din siturile fostelor cetăţi dacice: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 36 piese; mai multe tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1035 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 231 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.


Vă recomandăm şi:

Descoperirile uimitoare din cetatea dacilor Sarmizegetusa Regia: comori de aur, obiecte stranii şi mii de kosoni

O legendă veche din Munţii Orăştiei spune că în noaptea de Sânziene flăcările bat pe comori, iar oamenii pot vedea, deasupra locurilor unde acestea au fost ascunse, scântei ridicându-se spre cer. Mirajul aurului i-a îndemnat pe oameni, de secole, să scotocească ascunzişurile munţilor unde s-au aşezat strămoşii noştri. O serie de descoperiri din Sarmizegetusa Regia a scos la iveală bogăţia vechilor locuitori ai acestui ţinut.

Kosoni din aur proveniţi din tezaurele de comori sustrase din Sarmizegetusa Regia au fost repatriaţi din Belgia

Trei kosoni din aur au fost recuperaţi din Belgia de autorităţile statului român. Monedele dacice fac parte dintr-un tezaur furat de braconieri din Sarmizegetusa Regia.

Ce făceau dacii cu banii şi de ce nu îi foloseau niciodată pentru comerţ? Secretele monedelor Koson din aur, descoperite în Sarmizegetusa Regia

Cele mai importante tezaure monetare descoperite în România provin din antichitate. Kosonii din aur au fost găsiţi doar pe teritoriul vechii Dacii, în schimb cele mai multe dintre piesele monetare scoase la iveală în urma săpăturilor arheologice sunt monede de import. Dacii nu erau interesaţi de folosirea banilor în comerţ, potrivit istoricilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite