Centrul istoric al Devei intră în şantier. Ce lucrări vor schimba înfăţişarea zonei de promenadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul istoric al Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Centrul istoric al Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Aproape 17 milioane de lei vor fi investiţi în reabilitarea Centrului istoric al Devei, o investiţie finanţată de Uniunea Europeană.

Centrul istoric al Devei intră în şantier din 12 iulie, potrivit reprezentanţilor Primăriei Deva. Luni a fost emis ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a zonei cuprinse între strada Avram Iancu şi Bulevardul Iuliu Maniu, precum şi Piaţa Unirii până la strada Lucian Blaga. Ea va fi pavată cu piatră naturală şi tot aici vor fi amenajate zone verzi cu sistem de irigare, rigole pentru colectarea apelor pluviale şi sistem de iluminat pietonal.

Palatul administrativ, plin de degradări. Pericolele „tăcute” ale clădirii unde tavanul s-a prăbuşit din senin

Castelul Corvinilor trăieşte clipe istorice. Ies la lumină frescele unice, care dezvăluie secretul Huniazilor VIDEO

Cetatea Devei, reabilitată cu fonduri UE. Lucrările la „palatul medieval” au fost scoase la licitaţie

Proiectul prevede şi instalarea unui sistem de reducere a circulaţiei în zonă (vor fi montaţi piloni telescopici pentru blocat/deblocat accesul auto) şi un sistem inteligent de parcare. „În Piaţa Unirii se va redesena zona verde din scuarul existent, acordându-se atenţie arborilor protejaţi. Până la varianta finală de amenajare a centrului istoric au fost discutate mai multe soluţii cu specialiştii în construcţii, arhitectură şi urbanism, în ideea de face cât mai atractivă pentru deveni şi pentru turişti această zonă de promenadă din inima oraşului”, a informat Primăria Deva.

În decembrie 2020, Primăria Deva a semnat contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor de reabilitare a zonei centrale din Deva, o investiţie de aproape 17 milioane de lei, fără TVA, finanţată cu fonduri europene, atrase de municipalitate. Atunci, primarul Florin Oancea anunţa că deşi termenul de de finalizare al proiectului a fost stabilit la 24 de luni (6 luni proiectare şi 18 luni execuţia lucrărilor), investiţia urma să fie realizată până la sfârşitul anului 2021. Recent, primarul Devei a revenit asupra termenului estimat de finalizare, anunţând că va fi în lunile aprilie – mai 2022.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Viaţa în blocul-fantomă din Hunedoara: „Noi aruncăm gunoaiele pe geam“

Cascada legendară din Retezat care ar putea să o facă uitată pe Bigăr. Ropotele ei se aud de la mare distanţă VIDEO

Cele mai bizare practici din cetăţile dacice. Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga VIDEO



 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite